21:05:25 12.12.2019
 
Stiri

Maia Sandu a dat asigurări la Vilnius că „unica soluție de dezvoltare a R. Moldova este INTEGRAREA în Uniunea Europeană”

Politică 22.08.2019 16:19 Vizualizări1675 Autor: Ziarul National
Maia Sandu a dat asigurări la Vilnius că „unica soluție de dezvoltare a R. Moldova este INTEGRAREA în Uniunea Europeană”

„Unica soluție de dezvoltare a țării noastre este integrarea în Uniunea Europeană în vederea asigurării democrației, respectării drepturilor omului și a unui nivel de trai înalt pentru cetățenii țării noastre și realizării reformelor în domenii-cheie, precum sectorul justiției și combaterea corupției”, a declarat astăzi la Vilnius, premierul Maia Sandu, în cadrul întrevederii cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Premierul Maia Sandu a apreciat sprijinul politic acordat de Lituania parcursului european al R. Moldova și asistența valoroasă oferită în procesul de realizare a reformelor sectoriale în Republica Moldova.

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de Lituania în perioada crizei politice de la Chișinău și pentru susținerea multidimensională oferită R. Moldova atât în procesele de integrare europeană, cât și în cadrul Parteneriatului Estic.

La rândul său, președintele Gitanas Nauseda a reiterat importanța menținerii dinamicii intense a relațiilor R. Moldova cu instituțiile și statele membre ale UE în vederea continuării agendei de reforme.

Tot astăzi, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Lituania, Maia Sandu s-a întâlnit cu omologul său lituanian, Saulius Skvernelis.

Maia Sandu a apreciat dialogul politic activ dintre cele două state și a dat asigurări că planul de acțiuni al guvernului se va baza pe implementarea Acordului de Asociere cu UE şi că vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. „Ne-am propus ca în cel mai scurt timp să fie întreprinse un şir de acţiuni menite să asigure o justiţie independentă, cu judecători și procurori profesioniști, să construiască instituții puternice și eficiente în lupta împotriva corupției, dar şi ca toți cetăţenii, mai ales cei cu venituri mici, să simtă o îmbunătățire a nivelului de trai.”, a subliniat şefa Executivului.

De partea cealaltă, Saulius Skvernelis a ținut să evidențieze că Lituania susţine ferm R. Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum și în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană, sprijinind demersurile țării noastre în capitalele europene. „Republica Lituania este pregătită să susțină o nouă inițiativă de parteneriat european și să ofere asistență R. Moldova în lupta împotriva corupției, implementarea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și alte domenii importante”, a punctat prim-ministrul lituanian.

Părțile s-au mai arătat deschise față de continuarea negocierilor pentru semnarea Acordului interguvernamental privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere și a Acordului bilateral privind reducerea taxelor pentru roaming.

Tot în cadrul vizitei sale la Vilnius, Maia Sandu a avut o întâlnire oficială cu președintele legislativului Lituaniei, Viktoras Pranckietis, în cadrul căreia interlocutorii au făcut schimb de opinii în legătură cu fortificarea relațiilor interparlamentare și a schimbului de experiență între legislativele de la Chișinău și Vilnius, evidențiind totodată importanţa schimbului de experiență și preluării bunelor practici europene în ţara noastră.

Premierul Maia Sandu a mai avut astăzi o întrevedere cu Linas Linkevicius, ministrul de Externe al Republicii Lituania. Oficialii au examinat posibilitatea reluării activității Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană în cadrul căreia să fie discutate chestiunile care vizează atât integrarea europeană, cât și cooperarea economică.

În această ordine de idei, oficialii au exprimat interes pentru consolidarea cooperării moldo-lituaniene în domeniul promovării şi protejării reciproce a investiţiilor, în domeniul luptei împotriva criminalităţii, în domeniul standardizării, precum și pe dimensiunea combaterii ameninţărilor hibride, fiind propus în acest sens, organizarea unui eveniment al Parteneriatului Estic (PaE) dedicat tematicii securității cibernetice, în toamna anului 2019.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

09.12.2019 09:09 Nicolae Negru Politica externă echilibrată în dezec...

06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md