21:53:08 16.11.2018
 
Stiri

MADE in MOLDOVA // Inimioare de la Florești

Social 28.03.2015 08:24 Vizualizări4472 Autor: Galina Munteanu
MADE in MOLDOVA // Inimioare de la Florești

AFACERE // La doar 26 de ani, o tânără din raionul Florești va scoate în curând pe piață primii fulgi de porumb, produși în R. Moldova

Afacere „gustoasă” și pe care în curând o va face și „dulce”. Ajutată financiar de Uniunea Europeană și susținută de familie și rude, Angela Sobol din satul Vărvăreuca, raionul Florești, va scoate în curând pe piață primii fulgi de porumb „made în Moldova”. Este singura afacere de acest gen din R. Moldova, iar tânăra speră că oamenii vor aprecia acest lucru și vor alege produsul ei.

Inimioare BIO

Primii fulgi de porumb au formă de inimioară. De ce inimă? „Pentru că vin din inimă, sunt BIO și sunt pentru inimă”, ne spune entuziasmată tânăra. A ales anume acest gen de afacere, pentru că îi plac foarte mult pufuleții de porumb și cerealele.

„Nu e zi să nu mănânc fulgi de cereale. În plus, și copilului meu îi plac foarte mult. Și pentru că acest produs este importat la noi, în una din zile mi-a venit ideea că aș putea să-i produc și eu, aici, la noi acasă. Împrumuturi de la băncile comerciale din țară nu putem lua, pentru că suntem o familie tânără și nu avem ce pune în gaj. Imediat ce am auzit de acest program, am făcut planul de afacere, am aplicat și uite că am câștigat, fapt pentru care le mulțumesc enorm de mult finanțatorilor. Chiar dacă este entuziasm și dorință, dar dacă nu ai bani, nu faci nimic”, ne spune mândră de realizările sale tânăra mămică.

Susținută de familie și rude

Primii bani pentru a iniția această afacere au venit din partea Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană (UE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – 15 mii de dolari.

Aceștia, însă, nu sunt singurii bani de care a avut nevoie tânăra pentru a-și pune pe roate afacerea. „Am investit, pe lângă acești bani, încă aproape o sută de mii de lei, bani împrumutați de la prieteni și rude. Marea majoritate a banilor au fost cheltuiți pentru amenajarea localului. În plus, a fost nevoie să schimb chiar transformatorul de energie electrică cu unul mult mai puternic de care avea nevoie aparatajul nostru. Utilajul pentru producerea fulgilor de porumb a fost adus din China. Acum vreau să fac rost și de un utilaj de glazurare a fulgilor”, ni se destăinuiește Angela.

În tot acest timp, alături de ea, cot la cot, muncesc și ceilalți membri ai familiei.

„Ne-am bucurat mult și i-am spus să meargă înainte, că noi o vom susține. Un tânăr, dacă începe astăzi ceva fără ajutor, e sortit să plece peste hotare după bani. Cunosc tineri care au venit să inițieze o afacere, au ajuns la jumătate, după care au lăsat totul și au plecat. Este foarte greu să lansezi acum o afacere. Trebuie să ai multă voință și Angela o are. În plus, ne-am bucurat mult și de susținerea autorităților publice locale, președintele raionului, primărița, consilieri”, ne-a spus tatăl tinerei, Grigore Țap.

A revenit în sat datorită afacerii

Optimismul și încrederea că poate realiza ceva bun, aici, la ea acasă, a ajutat-o pe Angela să treacă prin toate greutățile. Recunoaște că i-au fost închise în față multe uși, dar nu s-a lăsat învinsă. A bătut din nou și i s-au deschis. Era stabilită deja cu traiul în municipiul Chișinău, iar datorită acestei afaceri, a revenit la locul de baștină, satul Vărvăreuca, raionul Florești.

„Dacă nu era această afacere, cu siguranță nu mai reveneam în sat, deși îl iubesc nespus pe mult. Nu ai ce face aici, cu ce să te ocupi ca să poți scoate niște bani să-ți întreții familia? Sunt nespus de bucuroasă că am reușit. În plus, voi crea și câteva locuri de muncă. Voi avea 12 angajați. Sunt toți din localitate. Da, într-adevăr, sunt mulți în sat fără un loc de muncă, dar specialiști pe măsură avem mai puțini”, ne spune tânăra antreprenoare.

În căutarea pieței de desfacere

În maximum o lună de zile, Angela Sobol planifică să scoată pe piață primii fulgi autohtoni. Tânăra antreprenoare susține că își propune să producă lunar nouă tone de fulgi de porumb. Până atunci, are de pus la punct mai multe lucruri care ar ajuta-o ca afacerea să-i meargă ca pe roate.

„Mizăm pe toată piața din R. Moldova. În special, pe magazinele mari din municipiul Chișinău. Cred și sunt sigură că vom avea succes. Suntem primii pe piață cu asemenea marfă, produsă la noi în țară și sută la sută BIO. Nu vom folosi niciun adaus chimic. Pe lângă piața de desfacere, trebuie să găsesc și produsul brut – făina. Aceasta nu poate fi cumpărată de oriunde. Trebuie să fie foarte măruntă. Am găsit o moară în apropierea municipiului Chișinău, dar e cam departe și căutăm ceva mai pe aproape. Sunt încă multe detalii de pus la punct, dar o să le soluționez pe toate. Nimic nu se face într-o zi. Putere să avem doar”, zice Angela.

Încă 39 de tineri, susținuți să-și deschidă afaceri

La fel ca Angela Sobol, de ajutor financiar de până la 15 mii de dolari au beneficiat încă 39 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, aceștia au avut parte și de consultanță individuală pentru o perioadă de zece luni și de asistență pentru procurarea echipamentelor și a materiei prime necesare pentru demararea sau dezvoltarea afacerii.

Tinerii au fost selectați în baza unui concurs de planuri de afaceri, destinat tinerilor din Zona de Securitate și regiunea transnistreană. În total, la concurs au aplicat 500 de tineri.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md