Luxul de a face artă


Sacrificii // Pe lângă costurile înalte ale materialelor, unele genuri de artă, cum este gravura, au efecte nefaste asupra sănătăţii
Expoziţia-concurs „Noi, tineretul creator”, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, şi-a desemnat laureaţii. Mai multor tineri artişti plastici li s-au acordat premii pentru măiestria şi originalitatea de care au dat dovadă în lucrările cu care au participat la expoziţie, fie acestea picturi, gravuri, acril pe pânză, grafică, tapiserii, colaje, lucrări realizate în tehnici mixte sau în stilul „art string”.
Premiată pentru o tehnică toxică
Tinerei Olga Ilieş, lector la Facultatea Arte Decorative Aplicate din cadrul Academiei, i-a revenit Premiul Mare pentru gravurile „Mistificator stânga”, „Mistificator dreapta”. Olga face parte din acei artişti cărora li se pare lipsit de sens să vorbească despre propriile lucrări, lăsând aceasta la discreţia criticilor de artă şi a simplilor admiratori. „Pe de o parte, este lucrul criticilor să se exprime pe marginea acestei gravuri, pe de altă parte, mi se pare corect să las la îndemâna privitorului această apreciere. Fiecare înţelege lucrarea pe care o vizualizează în măsura în care îi permite erudiţia. De aceea nu vreau să iau din imaginaţia spectatorului.”
Talentul şi succesul său au devenit subiect de bancuri pentru unii colegi: „Dacă participă Olga Ilieş la concurs, nouă ne rămân premiile mai mici”. Tânăra are însă o altă explicaţie pentru premiile pe care le obţine: „Poate e din cauză că fac gravură, iar gravura pe parcursul ultimilor ani este tot mai mult şi mai mult susţinută pentru că este o tehnică toxică şi nu se încumetă prea mulţi să lucreze cu ea. Nu numai tehnica aquaforte, cea în care lucrez eu, dar în genere, toate tehnicile ce ţin de gravură sunt toxice”.
Despre gravură, în costuri şi sacrificii
„Noi, tinerii, suntem energici la început de activitate artistică şi nu ne dăm seama de consecinţele nefaste ale gravurii asupra sănătăţii”, a mai adăugat Olga Ilieş. Pe lângă aceasta, costurile înalte ale materialelor fac ca arta gravurii să fie un lux. Indiferent însă de acestea, de dragul artei şi a filosofiei de viaţă pe care o are, tânăra continuă să se dăruiască cu abnegaţie acestei meserii.
Din spusele absolvenţilor Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, în R. Moldova nu sunt condiţii pentru a desfăşura acest gen de artă. În acest sens se alocă foarte puţini bani, iar materialele sunt foarte costisitoare şi de negăsit în ţara noastră. De aceea, tinerii pasionaţi de arta gravurii o practică şi îşi aprofundează pe cont propriu cunoştinţele în acest domeniu. Culorile pe care le utilizează în lucrările lor sunt culori franceze, iar în lipsa unei pieţe concurenţiale, artiştii sunt nevoiţi să se conformeze preţului stabilit de către singurul magazin importator şi distribuitor al acestor materiale în Chişinău. Plăcile de metal, indispensabile oricărei tehnici a gravurii, sunt şi ele la preţuri foarte mari. Ca să dau nişte indici, o placă de cupru de dimensiunea 80 cm pe 70 cm ajunge să coste până la 2 500 de lei.
Moartea ca temă predilectă pentru pictură
Anastasia Trifan, studentă în anul III la Facultatea Arte Plastice, participă de mai mulţi ani la acest concurs, dar abia la această ediţie a intrat în atenţia juriului, fiind premiată cu o diplomă de gradul II, pentru lucrarea „Despărţire”. „Privind lucrurile în complexitatea lor, nu e un succes atât de mare, dar pentru mine este un pas important înainte”, a ţinut să remarce Anastasia. Dacă facem abstracţie de schiţele ajutătoare desenate înainte de a începe lucrul în culori, doar trei zile i-au fost suficiente pentru a picta această pânză care reprezintă o procesiune de înmormântare. „Dacă ştii ce vrei să desenezi şi ai deja concepută ideea, poţi să realizezi o lucrare într-un timp foarte scurt”, ne convinge tânăra plasticiană.
Anastasia este interesată în picturile sale de fenomenul dispariţiei şi de felul în care lumea se raportează la moarte, de atitudinea oamenilor faţă de această transformare. Din observaţiile ei, lumea nu se teme să vorbească, chiar să facă glume despre moarte, dar când pierde pe cineva apropiat este şocată şi îi dispare facultatea de a mai judeca filosofic. E o temă delicată, dar, datorită faptului că o abordăm, înţelegem că trebuie „să trăim viaţa mai intens şi să ne gândim măcar din când în când la lucrurile cu adevărat importante”.
Alexandru Sochircă, tânărul care s-a învrednicit de premiul I, practică un gen de artă mai puţin dezvoltat în R. Moldova, „art string”. Lucrarea sa, „Corespondenţă”, a fost executată în patru luni, doar cu ajutorul aţei şi a şapte mii de ace pentru design vestimentar.









































































