02:16:26 14.12.2019
 
Stiri

LIVE VIDEO, DOC // Parlamentul, în ședință: Esaulenco, VOTAT director la SIS. „Pe teritoriul R. Moldova se cristalizează elementele unui război hibrid”

Politică 25.06.2019 14:38 Vizualizări2027 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO, DOC // Parlamentul, în ședință: Esaulenco, VOTAT director la SIS. „Pe teritoriul R. Moldova se cristalizează elementele unui război hibrid”

UPDATE // Statutul funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și de „șef sau șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” va fi schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică, potrivit unui proiect de lege votat astăzi în prima lectură.

Totodată, proiectul prevede instituirea funcției de secretar general al ministerului, care ar urma să substituie funcția de secretar general de stat.

Secretarii de stat vor fi numiţi şi demişi de Guvern la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor va fi stabilit în funcţie de domeniile gestionate de minister. În lipsa ministrului, secretarul de stat va îndeplini obligaţiile de conducere şi va putea participa la şedinţele guvernului.

UPDATE // Alexandru Esaulenco a fost votat, de 59 de deputați socialiști și ai Blocului „ACUM”, în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Imediat după vot, Esaulenco a depus și jurământul.

Esaulenco l-a propus pe Artur Gumeniuc la funcția de director adjunct al SIS.

Noul șef al SIS a fost întrebat de deputatul democrat Igor Vremea ce crede despre războiul hibrid care afectează R. Moldova și dacă este adevărată informația potrivit căreia în ultimele săptămâni în R. Moldova au intrat mai multe persoane de gen masculin din Federația Rusă.

„Pe teritoriul R. Moldova se cristalizează elementele unui război hibrid, dar rolul serviciului de inteligență este de a le depista și contracara”, a spus Esaulenco, adăugând faptul că SIS monitorizează fluxul de persoane care intră în republică și are misiunea de a identifica „factorii de risc” care atentează la securitatea națională a R. Moldova.

„Dacă vor fi motive de îngrijorare, veți fi informat în termeni proximi”, a spus el.

De asemenea, Esaulenco a informat deputații că a inițiat o anchetă internă pentru a vedea cum au acționat angajații SIS în cazul expulzării din R. Moldova a celor șapte cetățeni turci, republica noastră fiind deja condamnată la CtEDO, și a promis că serviciul de inteligență „nu va admite interceptări ilegale, fără încheieri ale judecătorilor”.

UPDATE // Vicepreședinta Parlamentului, democrata Monica Babuc, a propus audierea ministruluid e Externe, Nicu Popescu, pe marginea votului dat de deputații Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea, luni noaptea, pentru revenirea Federației Ruse cu drept de vot la APCE. Acest drept a fost retras în 2018, după ocuparea, de către Rusia, a Crimeei.

„Întrebarea este dacă acești deputați au reprezentat interesele naționale ale R. Moldova”, și-a argumentat Babuc solicitarea.

„Mai multe state, cu o influență mult mai mare, au votat pentru revenirea Rusiei la APCE. Chiar foarte bine, eu salut faptul că și deputați moldoveni au votat pentru revenirea Rusiei în această organizație internațională”, a spus Greceanîi, în aplauzele deputaților.

***

Parlamentul se întrunește în ședință, iar pe ordinea de zi figurează nouă chestiuni, printre care numirea noului șef la SIS (Alexandru Esaulenco) și extinderea termenului de valabilitate pentru patenta de întreprinzător.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md