LIVE TEXT // Guvernul Streleț a fost DEMIS


UPDATE 13.45 Moțiunea de cenzură inițiată de socialiști și comuniști împotriva Guvernului condus de Valeriu Streleț a fost susținută de Parlament, cu votul a 65 de deputați. Fracțiunea Partidului Liberal și deputații din gupul Leancă s-au abținut de la vot.
UPDATE 13.22: Marian Lupu: „Partidul Democrat va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț”. Comuniștii, socialiștii și democrații au mai multe voturi decât suficiente pentru demiterea Guvernului - 64 în total.
UPDATE 13.15: Liderul democraților, Marian Lupu, îl acuză pe Valeriu Streleț că ar face „avocatură” pentru Vlad Filat și că ar sta în spatele protestelor organizate de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”. Tot Lupu a spus de la tribuna Parlamentului că îl acuză pe Streleț că „obstrucționează” ancheta în cazul furtului de la Banca de Economii prin solicitarea de demitere a șefului CNA și a procurorului general.
UPDATE 13.00: Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului: „Suntem martorii unei bătălii acerbe între partide, dată de cei cărora nu le pasă cât de puțin de soarta poporului. Scopul moțiunii este de a duce R. Moldova în haos. Mult mai important era să discutăm astăzi despre ce ar trebui să facem pentru ca R. Moldova să nu mai fie șantajată cu deconectarea energiei. Întrebarea firească este de ce hărțuiți acest Guvern cu moțiuni din primele zile de activitate a acestuia?”.
Liliana Palihovici i-a amintit lui Dodon despre mai multe investigații jurnalistice privind delapidările în care a fost implicat.
„Știți care a fost greșeala noastră? Că nu am întreprins la timp măsuri pentru ca astăzi să nu se mai facă tot felul de provocări. Voi ați demis fără niciun motiv Guvernul Filat, crezând că, dacă îl veți demite pe liderul celui mai mare partid din R. Moldova, veți deturna cursul european al R. Moldova. Fac apel către toate forțele sănătoase din Parlament: Nu faceți jocul unora. Colegilor democrați le spun că, votând pentru această moțiune, veți deveni complici la distrugerea R. Moldova. Moldova nu poate fi condusă de emisarii Răsăritului. Este o palmă usturătoare viitorului european”.
UPDATE 12.50: Violeta Ivanov, șefa fracțiunii comuniștilor: „Ați fi putut să salvați un pic din demnitatea dvs. prin demisie de bunăvoie. Noi avem drept scop oprirea procesului de sărăcire a cetățenilor. Noi nu avem încredere în niciunul dintre miniștrii Guvernului Streleț”.
UPDATE 12.45: Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor: „PLDM s-a ocupat în ultimii ani cu mazochism politic. În 2012 ați început ceva, apoi v-ați dat cu spatele la perete. În 2013, a urmat un atac, apoi cineva s-a așezat în genunchi pentru a-și cere scuze. În 2015, trebuia să insistați și să o înaintați pe Maia Sandu la funcția de prim-ministru. Ce, nu era clar că Streleț va fi în fruntea Guvernului pe puțin timp? Domnule Streleț, v-ați antrenat într-o luptă pe care nu o puteți duce. Noi nu vom susține următorul Guvern pe care veți încerca să îl învestiți. Cea mai bună soluție pentru R. Moldova o reprezintă alegerile anticipate”.
UPDATE 12.40: „Politicienii trebuie să respecte regula celor 100 de zile. Această moțiune face jocul unui alt stat. Ea se bazează pe suspiciuni. E un precedent foarte periculos. Declanșarea furtunii poate produce cel de-al nouălea val și consecințele le cunoașteți. Lumina ar putea fi stinsă în R. Moldova pentru mulți ani înainte. R. Moldova are viitor doar cu un Guvern proeuropean”, a declarat deputatul PLDM, Iurie Țap.
UPDATE 12.35: Valeriu Ghilețchi, deputat PLDM, a declarat în discursul său dinaintea votării moțiunii de cenzură: „Mă tem că, prin această moțiune de cenzură, vom reuși să îl aducem la putere nu pe Vladimir Nicolaevici (Voronin), ci pe Vladimir Vladimirovici (Putin)”.
UPDATE 12.30: Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu: „Nu am găsit în această moțiune niciun motiv pentru demiterea Guvernului. Transcrierea unor pasaje din mass-media nici pe departe nu mă convinge. Demiterea unui Guvern nu se poate baza pe suspiciuni. Îi înțeleg pe socialiști care vor demiterea Guvernului pentru că își doresc anticipate, dar nu voi putea înțelege niciodată dacă vor vota colegii de alianță. Stimați colegi de la PD, dacă veți vota această moțiune, înseamnă că îi considerați corupți și pe colegii dvs. din acest Guvern. Nu poți azi să dai cu piciorul și mâine să strângi în brațe. E ca și cum ai divorța de zece ori de soție și apoi să o strângi în brațe. Mâna ridicată pentru moțiune este mâna ridicată împotriva cursului european”.
UPDATE 12.14: Deputatul socialist Vlad Batrâncea a declarat în luarea sa de cuvânt că „deja pentru toată lumea este clar că R. Moldova este un stat capturat, dar dvs., domnule Streleț, nu aveți curaj să spuneți numele celui care a capturat statul, Vlad Plahotniuc. Vlad Filat v-a îndemnat în ultimul său discurs să fiți mai curajos, dar nu aveți dvs. curajul”.
UPDATE 11.50 Deputatul Corneliu Dudnic a întrebat de ce prim-ministrul a cerut anume acum demisia directorului CNA, Viorel Chetraru. Premierul a dezvăluit că urmau a fi cerute și alte demisii, doar că într-o anumită perioadă de timp.
„La negocierile creării Alianței, am propus o listă din opt instituții, inclusiv CNA și Procuratura, care trebuie reformate ca să nu mai fie bănuite de partizanat politic. Am convenit că le includem în programul de guvernare și facem reforme etapizate în timp. Nu vorbeam de demisii imediate. Acum, noi propunem ca aceste obiective să le trasăm concret în timp”, a precizat Valeriu Streleț, fără a da numele celor opt instituții.
UPDATE 11.42 Comuniștii au adus învinuiri Guvernului că nu reușește să achite salariile bugetarilor și au oferit ca exemplu problemele de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”.
După ce premierul le-a spus că această instituție este la autogestiune, situația a fost clarificată și de ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc. „Când am preluat ministerul, restanțele la plata salariilor la „Calea Ferată” erau de trei luni și jumătate. Astăzi, am stopat acel declin de creștere a datoriilor față de angajați. Am început achitarea salariilor pentru luna august. Avem un acord cu sindicatele ca până în luna februarie să achităm toate restanțele la salarii.
Toate problemele la „Calea Ferată” vin din perioada comunistă, din anul 2008”, a punctat Chirinciuc.
UPDATE 11.33 Comunista Ina Șupac: „Data trecută, când ați fost în plen, v-am rugat să spuneți dacă R. Moldova este un stat capturat. Atunci ați evitat un răspuns. Astăzi sunteți gata să recunoașteți un lucru evident pentru toată lumea. R. Moldova este un stat capturat?
„Avem instituții partinice. Avem anumite probleme. Avem o situație paradoxală când anumite entități, care trebuie să fie independente, se acoperă cu umbrele politice. Atunci când le convine spun că au primit ordine, chiar dacă nu au primit, iar când nu le convine nu spun că au primit ordine.
Trebuie resetat întreg sistemul organelor care au menirea de a combate corupția. De ce se dorește demisia actualului Guvern atunci când s-au trasat niște obiective foarte clare: pe resetarea sistemului, cesionarea aeroportului? Aceste acțiuni se încearcă a fi curmate atunci când ele urmează să fie realizate”, a răspuns premierul.
UPDATE 11.20 Președintele Partidului Comuniștilor l-a învinuit pe Streleț că ar face afaceri dubioase prin intermediul firmei sale „Bioprotect”.
„Dacă se intentează vreun dosar sunt gata să răspund, dar nu atentați la bunul nume al companiei pe care eu am fondat-o. Această firmă nu este monopolistă. Nu există nereguli, altfel Centrul Anticorupție pe care l-ați trimis la firma mea în 2009 ar fi găsit ceva. Au stat la mine în firmă 49 de zile și nu au găsit nimic. Au plecat exact în ziua alegerilor”, s-a apărat prim-ministrul.
UPDATE 11.12 Liderul comuniștilor Vladimir Voronin s-a interesat cum a fost posibil ca, începând cu 7 aprilie 2009, conducerea Guvernului se fie doar în mâinile liberal-democraților.
„În această perioadă noi am avut suportul cetățenilor și rezultate electorale bune. Acești indicatori ne-au permis să fim în coaliții și să optăm pentru funcția de șef al Executivului”, a răspuns Streleț.
UPDATE 11.05 Premierul: „Vreau să-mi exprim încrederea că nu are cum să fie votată această moțiune de cenzură. Avem în față iarna, avem un acord nesemnat cu FMI, de care depindem mult și relațiile cu investiorii. În condițiile în care așteptăm o majorare de tarife, trebuie implementat un sistem de compensații, care este deja pregătit.
Ar fi un act de trădare a partenerilor externi care în această perioadă privesc cu mare atenție ce se întâmplă în R. Moldova, mai ales în situația regională de astăzi”.
UPDATE 10.53 Valeriu Streleț a clarificat situația legată de colaborarea companiei sale „Bioprotect” cu firma „Caravita”.
„Nu am semnat niciun act în perioada mandatului meu care să vizeze „Caravita”. Nu există nicio corespondență care ar demonstra că au fost acordate careva facilități.
Ce ține de relația între compania pe care am fondat-o eu și „Caravita”, în 2014, din cifra totală de afaceri, livrări către „Caravita” au fost de 5,8%, care au fost achitate cu o întârziere de opt luni. În anul curent, livrări au fost de șase la sută din cifra totală de afaceri, care la fel sunt achitate cu întârziere.
Un redutabil expert care este Veaceslav Ioniță afirmă că firma ar face spălare de bani. Sunt acuzații nejustificate. L-am atacat în judecată și va răspunde pentru asta”.
UPDATE 10.45 Valeriu Streleț: În mandatul meu, Guvernul s-a întrunit în 12 ședințe plenare, au fost dezbătute peste 250 de proiecte de interes public. Au fost date avize asupra a 135 de proiecte de lege propuse de deputați.
Circa 30 de proiecte au fost transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi aprobate în regim prioritar. Dintre acestea, 12 au fost pentru realizarea acordului de integrarea europeană.
UPDATE 10.32 Prim-ministrul susține că și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și nu a luat nicio decizie care să fie în favoarea liderului Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat.
„Semnatarii acestei moțiuni invocă faptul că prim-ministrul s-a transformat în apărătorul lui Vlad Filat, neglijind atribuțiile de serviciu. Voi argumenta că nu este așa.
Cerințele primului ministru în raport cu cesionarea aeroportului reprezintă punctul unu din Acordul de guvernare. Domnul Chetraru a declarat că o bună parte din banii furați din BEM trebuie să-i căutăm la Aeroport. Respectiv, Guvernul caută. Societatea civilă trebuie să ceară pe 6 noiembrie rezultateale analizei situației la aeroport, indiferent dacă eu voi mai fi la Guvern.
Inițierea concursului de selectarea a unui candidat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este firesc să fie organizat un concurs public, dacă guvernele precedente nu au făcut acest lucru.
Eliminarea monopolului pe piața exportului metalelelor feroase, sau faptul că am dat dispoziții în această perioadă ca să evaluăm criteriile de evaluare a instituțiilor de stat și să propunem remunerarea managaerilor acestor întreprinderi în dependență de succese. Considerați că astea sunt capricii sau apărarea lui Vlad Filat?”
UPDATE 10.25 Premierul Valeriu Streleț și-a început discursul de la tribuna Parlamentului, făcând o trecere în revistă a situației economico-financiare.
„În pofida influenței negative a unor factori asupra economiei, indicatorii monetari și bugetari au crescut moderat. Produsul Intern Brut s-a majorat în primele noul luni ale anului 2015 cu 3,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rata inflației este acum 12,5%, mai mare decât cea prevăzută la începutul anului de Banca Națională a Moldovei, iar majorarea prețului de consum a fost condiționată de deprecierea monedei naționale.
În primele nouă luni au fost acumulate la buget venituri de 31,8 miliarde de lei. Deficitul bugetar a fost 865 de milioane de lei. Datoria de stat internă s-a micșorat cu 4,4%, iar cea externă s-a majorat cu peste 40 la sută din cauza deprecierii leului. Investițiile s-au diminuat nesemnificativ.
În perioada ianuarie-august 2015, volumul producției industriale a crescut cu 5% față de perioada similară a anului trecut. Câștigul salarial mediu brut a unui angajat s-a majorat cu 12% față de anul trecut”, a enumerat Streleț.
UPDATE 10.10 Deși fracțiunile parlamentare au astăzi o misiune grea, urmând să decidă demisia Guvernului, comunista Ina Șupac nu a uitat în debutul ședinței să-și felicite colegii cu Ziua Comsomolului.
Parlamentul urmează să decidă astăzi dacă va da curs moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Streleț, inițiativă semnată de deputații Partidului Socialiștilor și Partidul Comuniștilor.
Valeriu Streleț urmează să prezinte un raport de activitate a Guvernului, iar ulterior deputații urmează să decidă dacă Executivul va fi demis sau va fi păstrat.









































































