23:24:24 03.08.2020
 
Stiri

Lipsa definirii EMOȚIILOR, precum fericirea sau iubirea, aduce SUFERINȚĂ

Știri 11.07.2018 20:01 Vizualizări1010 Autor: Ziarul National
Lipsa definirii EMOȚIILOR, precum fericirea sau iubirea, aduce SUFERINȚĂ sursa: one.ro


Avem cu toții tendința să manifestăm modalități exagerate de a privi și interpreta viața. Atunci când o facem, inevitabil, forța emoțiilor noastre crește și în cazurile în care emoțiile sunt din gama celor neplăcute, această creștere este absolut inutilă și consumatoare de energie atât fizică cât și mentală.

În opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, una dintre modalitățile prin care mintea noastră poate distorsiona lucrurile este folosirea cuvintelor care definesc sentimente, trăiri, fără a defini cât mai precis ce înseamnă ele pentru noi personal. De exemplu: iubire, fericire, eșec, succes, împlinire, încredere, respect, dărnicie … lista poate continua destul de mult.

„Să luăm ca exemplu cuvântul IUBIRE! Care este definiția iubirii? Există o definiție general valabilă, cu repere clare de urmat? Nu! Fiecare dintre noi avem o imagine personală despre ce înseamnă iubirea pentru noi și despre cum am dori să se manifeste ea în viețile noastre. Haideți să luăm FERICIREA! Definiția general valabilă? Din nou nu avem! Dar suntem gata oricând să spunem că vrem să fim iubiți, fericiți, respectați etc.

Întrebarea este dacă, înainte de a pretinde să primim, ne-am definit cât mai exact ce reprezintă pentru noi personal aceste noțiuni, dacă știm cât mai bine cum anume vrem să fim iubiți, respectați, înțeleși, fericiți... Unde apare distorsiunea? Tocmai în această lipsă de definire personală a noțiunilor! Atâta timp cât nu definim, trăim cu mintea atârnată de ceva vag, de ceva ce așteptăm să se întâmple cândva, de undeva, din afara noastră, ca și când aceste lucruri ar fi niște cadouri pe care așteptăm să le primim de la viață, de la cei dragi, de la divinitate ș.a.m.d.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că, în forma pe care noi ne-o dorim, nu avem cum să primim aceste emoții sau sentimente; și nu pentru că „cineva” nu vrea ci pentru că noi nu știm concret ce vrem. Cum ar putea oricine altcineva din afara noastră să știe de ce avem nevoie și mai ales CUM vrem să primim lucrul respectiv, dacă nici noi nu știm bine?

Lipsa de definire a emoțiilor și sentimentelor aduce suferința

Această lipsă de definire, această așteptare aduce suferință, pentru simplul fapt că așteptăm ceva ce nu vom primi. Și cum se spune că „speranța moare ultima”, riscăm să ne complacem în a spera în loc să trecem la a acționa.

„Vreau să fiu fericit!, Vreau să fiu iubit!, Vreau … Ce înseamnă toate acestea concret pentru tine? Putem fi mai limpezi, mai preciși și mai de ajutor nouă înșine dacă reușim să definim niște noțiuni - altfel abstracte, în termenii următori: Sunt fericit, iubit, acceptat, respectat, înțeles, susținut etc, atunci când: văd, aud, simt, primesc, ofer, acționez etc. Astfel, vei ști cine ești, care-ți sunt nevoile, ce te împlinește cu adevărat, vei ști ce și cum să ceri de la viață și, cel mai important, vei ști să te oprești din când în când din cucerirea obiectivelor și să simți BUCURIA VIEȚII”, conchide psihologul.

Sursa: one.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md