Ion Păduraru, DEZVĂLUIRI despre cum un fost comisar UE, cu studii la Moscova, i-a cerut RĂSTIT lui Timofti să repună în drepturi „televiziunea de tristă faimă” NIT. Acesta face o PARALELĂ cu suspendarea licenței celor ȘASE televiziuni


Ex-secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova, Ion Păduraru, susține că suspendarea de către Comisia Situații Excepționale (CSE) a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV i-a amintit de un eveniment petrecut în iunie 2012, atunci când președinte era Nicolae Timofti.
Președintele Nicolae Timofti efectua prima sa vizită la Strasbourg, iar în program avea și o întrevedere cu Stefan Fule, comisarul pentru Politica de Vecinătate și Extindere al UE.
„R. Moldova era pe val în procesul de asociere cu UE și, firește, tema asocierii era dominantă în discuții. Dar, o problemuță internă era prezentă la toate discuțiile – revocarea la 5 aprilie 2012 a licenței televiziunii de tristă faimă NIT. Stefan Fule era un politician ceh, diplomat de carieră, cu studiile făcute la faimosul „МГИМО” din Moscova și cunoștea la perfecție limba rusă. În timpul discuției cu președinte Timofti, comisarul Fule a atins direct problema NIT, menționând asupra importanței presei libere și a libertății de exprimare pentru o societate care își dorește asocierea cu UE și anularea regimului de vize. Președintele Timofti a confirmat importanța respectării drepturilor omului, menționând că este informat deplin despre acest caz, care se afla la acea etapă pe rol la Curtea de Apel Chișinău și că este încrezător că instanțele de judecată se vor clarifica și vor lua decizii în condițiile legii. La ce Stefan Fule, fără a mai apela la translator, i-a replicat în limba rusă președintelui Timofti că anume dumnealui, ca șef al statului, trebuie să se implice direct în acest caz în așa fel, încât NIT să-și reia activitatea cât mai curând. Fule avea o voce bine pusă, cu un timbru de bariton puternic. Aceste calități ale vocii, plus insistența cu care Fule a reluat problema NIT, deși președintele Timofti prezentase deja poziția oficială la acest subiect, făceau ca tonalitatea replicii lui Fule să pară a fi vădit inadmisibilă pentru o discuție cu un președinte de stat.
Replica președintelui Timofti a fost pe măsură. Dumnealui s-a ridicat de pe scaun și, cu o voce severă, a menționat că a venit în politică din justiție, după 36 de ani în funcția de judecător la instanțe de toate nivelurile. Niciodată în cariera sa de judecător, nici în perioada sovietică, nici după 1990, nu a permis ca cineva să-i indice cum să judece cazurile aflate la examinare. Ca judecător în instanțele superioare și conducător, inclusiv ca președinte al CSM, nu și-a permis să se implice el în cazuri concrete și să dea indicații judecătorilor ce hotărâri să adopte. Este surprins să audă la Strasbourg, de la un comisar al UE, că i se cere să se implice ca președinte într-un caz concret aflat pe rol la instanța de judecată. Așa ceva nu va fi niciodată! Comisarul Fule a sărit și el de pe scaun și a încercat să explice că n-a fost înțeles corect, că, de fapt, nu-i cere să se implice la judecarea cazului, că era vorba de o soluție politică etc. Întrevederea s-a finalizat puțin mai înainte de termen. NIT-ul, după cum cunoașteți, a pierdut procesul în instanțele naționale, iar apoi și CEDO a dat dreptate Guvernului”, a povestit Ion Păduraru pe Facebook.
Ex-secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova a adăugat că îl neliniștește un lucru în contextul suspendării licențelor a șase televiziuni.
„Nu mai are cine să verifice legalitatea deciziei respective a CSE. Nu că nu am avea instanțe de judecată. Avem, dar... cine din judecătorii de azi va mai avea curajul să decidă altfel, dacă va fi cazul, decât a decis CSE? Astăzi pe judecători nu are cine-i apăra! CSM este așa cum este! Asociațiile judecătorilor nu mai spun nimic, dar nici nu ar fi auzite. ONG-urile din domeniu? Ha! Ha! Este știut că puterea judecătorească este cea mai slabă dintre cele trei puteri. Ea nu deține puterea politică în țară și nu poate ataca, spre deosebire Parlament și Guvern. Dar importanța justiției constă în aceea că ea poate fi foarte periculoasă pentru celelalte puteri, fiind și garantul ireversibilității proceselor democratice din republică. Iar prin prisma contenciosului administrativ, justiția poate și trebuie să „răstoarne” actele administrative și normative emise de putere cu încălcarea legii. Mai puțin la noi, acum”, a mai scris Păduraru.
Amintim că șase posturi de televiziune din R. Moldova au rămas fără licență de emisie, în urma unei decizii luate vineri seară, 16 decembrie, de CSE. Potrivit deciziei, aceste posturi de televiziune vor avea licențele suspendate pe perioada stării de urgență, deoarece au încălcat grav și în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale, „reflectând în mod tendențios și manipulator evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.
„La aproape 300 de zile de război în Ucraina, propaganda în R. Moldova nu a contenit, ba mai mult - aceasta s-a intensificat. În situația în care împotriva țării noastre se desfășoară nu doar un război energetic, dar și unul informațional, avem responsabilitatea și chiar obligația de a ne proteja cetățenii și țara. Decizia de astăzi are drept scop să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm”, a argumentat șefa CSE, prim-ministra Natalia Gavrilița.











































































