13:05:34 03.10.2023
Stiri

INTERVIU // Povestea impresionantă a Rodicăi Gorea-Repeşciuc, un designer din R. Moldova afirmat în Canada: „Sunt nişte realizări în care am pus suflet şi miza a fost practic toată viaţa mea"

Actualitate 23.06.2022 11:59 Vizualizări5326 Autor: Livia Grecu
INTERVIU // Povestea impresionantă a Rodicăi Gorea-Repeşciuc, un designer din R. Moldova afirmat în Canada: „Sunt nişte realizări în care am pus suflet şi miza a fost practic toată viaţa mea


REALIZARE // Mă mândresc şi cu faptul că o rochie pe care am creat-o a fost îmbrăcată de o vedeta la Cannes Festival, Vancouver Fashion Week 2018


Frumoasă, deşteaptă, ambiţioasă, iniţial determinată să facă matematică și chiar a absolvit facultatea de profil la Universitatea de Stat din Moldova. Numai că viaţa bate unele reguli şi scenarii. A fost să fie altă cale în viaţă, însă spiritul de calcul şi mintea ordonată matematic i-au făcut un serviciu de bine, altminteri i-ar fi fost mai complicat să pună pe picioare planurile pe care le-a măcinat mult timp şi care i-au cerut mai multe compromisuri cu sine şi cu propria soartă.

Este vorba de Rodica Gorea-Repeşciuc, un designer deja afirmat în Canada, care face parte din categoria moldovenilor ce poartă cu mândrie numele R. Moldova departe de hotarele ţării. A lăsat totul acasă şi a avut ce lăsa ca să înceapă totul de la un capăt nou peste Ocean.

Numai ea ştie toate suferinţele prin care a trecut. Dar le-a trecut. Şi acum se poate mândri cu studii făcute în Canada, care au ajutat-o să-şi dezvolte afacerea la care a râvnit şi să mai fie instructor în trei colegii din Canada.

O istorie de viaţă, interesantă şi pasionată, într-un interviu al Ziarului NAȚIONAL realizat cu Rodica Gorea-Repeşciuc:

Doamnă Rodica Gorea-Repeşciuc, de cât timp vă aflați în Canada?

În curând se împlinesc şapte ani.

Cum au fost primii ani de adaptare la viața de acolo, studii, job? Aveți regrete legate de R. Moldova? Apropo, cât de des vă întoarceți acasă?

Iubesc Vancouverul de parcă am fi fost creați unul pentru altul. Este un oraş extraordinar de frumos. Munţii, oceanul, natura, fauna - nici în vise nu mi-am imaginat că ar putea fi atât de frumos. Așa ca m-am acomodat destul de rapid. În schimb, foarte grea a fost despărțirea de familie și prieteni.

La colegiul unde mi-am făcut studiile în Canada mi-a fost în egală măsură şi greu, și interesant. Am avut nopți și chiar săptămâni nedormite în timpul studiilor și n-aş putea afirma că şi primul job nu a fost mai ușor.

Am însă o mare satisfacţie că a meritat efortul depus în colegiu. „Per aspera ad astra” („pe căi anevoioase (se ajunge) la stele”) este dictonul care mă caracterizează.

Nu regret că am plecat. Îmi iubesc republica natală. E plaiul unde m-am născut și crescut, numai că, până la urmă, puii zboară din cuib.

Ultima dată am fost în R. Moldova in ianuarie şi sper că de acum încolo voi veni mai des.

Care considerați că sunt cele mai mari realizări pe care le-ați obținut în acești ani?

Fiecare zi aduce câte ceva nou şi bun, inclusiv succese. Printre cele mai relevante realizări aş numi Eco Fashion Week - Bed Sheets Challenge - Pubic Voting Winner (2017). Ulterior, rochia pe care am prezentat-o a fost expusă, pentru un an de zile, într-unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume (Fairmont Hotel).

Mă mândresc şi cu faptul că o rochie pe care am creat-o a fost îmbrăcată de o vedeta la Cannes Festival, Vancouver Fashion Week în 2018. Totuşi, faptul că am fost remarcată şi contactată de revista British Vogue în 2019, precum şi alte publicaţii de profil, renumite la nivel mondial, desigu, sunt nişte realizări marcante.

Azi, în 2022, mă mândresc ca am compania mea ce se ocupă de dezvoltarea prototipurilor şi producerea articolelor vestimentare. Lucrăm atât cu branduri bine stabilite, cât si cu designeri începători. Avem clienți atat locali, cât si din toata tara. Am o echipă de vis şi continuăm să creştem.

Fiecare proiect realizat, la fel ca şi fiecare client fericit este o realizare şi o mândrie a noastră.

Recent a fost populară o postare cu o vedetă TV locală, care purta o bluză/cămașă realizată de dumneavoastră. Cât de des se întâmplă și cine sunt femeile care vă poartă creațiile?

A fost pentru prima dată, nu şi ultima. Mai înainte am avut o discuţie cu stilistul de la postul de televiziune şi i-am arătat noua mea colecţie de cămăși pictate manual. Ea a rămas impresionată şi m-a întrebat dacă aş dori să colaborăm. Clar că am acceptat.

Acum fotografia doamnei care a îmbrăcat cămașa este afişată la mine pe perete, în calitate de consumator ideal. Acum aş avea nevoie de un salon ca să-mi fac publice toate realizările.

Nu e lipsă de modestie. E vorba de o muncă imensă, de investiţii, dedicare şi pasiune. Sunt nişte realizări, unde am pus suflet şi miza a fost practic toată viaţa mea.

Care sunt planurile Dvs. de viitor?

Am foarte multe idei si planuri, dar am şi suficientă tenacitate ca să le pun pe picioare. Deja ştiu că pentru aceasta este nevoie de multă muncă şi determinarea de a-ţi urma calea, în ciuda tuturor piedicilor, or această lecţie eu deja am învăţat-o.

De fapt, cu asta sunt mereu, în gând şi în fapte – să-mi cresc în continuare afacerea şi să creştem atât la nivel de echipă, cât şi în sens de echipament.

Mai pregătesc şi o surpriză - lucrez acum la un proiect şi sper să-l realizez cel târziu anul viitor.

Care este cel mai mare vis legat de pasiunea pe care o aveți? Unde ați dori să ajungeți?

De la cinci ani visez sa fiu designer vestimentar. Nu este atât de uşor cum pare. Doar aflându-te în sânul industriei modei înţelegi cât este de greu şi ce stă de fapt în spatele aparenţelor mondenităţii sclipicioase. Nu-i de loc fancy.

Îmi doresc mult să cresc compania, să o aduc la un afirmat nivel naţional şi internaţional, astfel încât să ajungă o companie de succes, cu valori, tradiţii, nume şi o reputaţie de netăgăduit.

Doamnă Rodica Gorea-Repeşciuc, vă mulțumesc pentru interviu!
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md