01:59:30 27.04.2024
Stiri

INTERVIU // Fost ministru al Apărării, după ce Federația Rusă a atacat militar Ucraina: „Autoritățile de la Chișinău au două soluții acum: una lașă și una curajoasă, salvatoare”

Actualitate 25.02.2022 13:30 Vizualizări7371 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Fost ministru al Apărării, după ce Federația Rusă a atacat militar Ucraina: „Autoritățile de la Chișinău au două soluții acum: una lașă și una curajoasă, salvatoare”


Dacă Ucraina nu va rezista războiului declanșat joi, pe 24 februarie, de către Federația Rusă, scenariul potrivit căruia R. Moldova ar putea fi următorul stat atacat este cât se poate de real.

De această părere este fostul deputat și fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, care a criticat, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, șovăielile Occidentului, în special ale unor state, în ceea ce privește războiul din statul vecin.

Cum poate fi descurajată Rusia în acest război, ce soluții ar avea Chișinăul și ce ar presupune în acest moment Unirea R. Moldova cu România, aflați din interviul de mai jos.

Dle Anatol Șalaru, autoritățile ne îndeamnă să fim calmi, în timp ce presa din Ucraina relatează despre anumite mișcări suspecte în Transnistria. Spuneți-ne, vă rugăm, există în acest moment un pericol real pentru o invazie armată asupra R. Moldova, având în vedere războiul declanșat joi în Ucraina?

Dacă Ucraina rezistă, nu există un asemenea pericol, fiindcă armata rusă din Transnistria o să fie imediat distrusă de către Ucraina și R. Moldova.

Dar dacă Ucraina va cădea, atunci acest pericol este iminent.

Dar rezistă Ucraina? Președintele Volodimir Zelenski a repetat și în această dimineață că a fost lăsată singură în fața ocupantului...

Așa și este. E lăsată singură în fața dușmanului. Și ucrainenii mor nu numai pentru Ucraina, dar și pentru europeni, și pentru Merkel (Angela Merkel, fostul cancelar german – n.r.), și pentru Macron (Emmanuel Macron, președintele Franței – n.r.) care tot a cochetat cu Putin, și pentru Schroeder (fostul cancelar german Gerhard Schroeder) care s-a vândut rușilor, și pentru cei care au interese în Rusia, și pentru italienii care sunt împotriva interzicerea SWIFT-ului în Rusia, și pentru mulți alți ticăloși și trădători din Europa pentru care interesele comerciale sunt mai presus decât libertatea și decât Ucraina.

Forțele oricum sunt inegale.

Deocamdată, sunt sute de mii de doritori de a se înrola în armata ucraineană să lupte. Putin a mizat foarte mult pe un război-fulger. El a crezut că în două ore va ocupa Kievul, că Ucraina se va demoraliza, militarii vor depune armele și vor pleca acasă. Dar armata rusă s-a împotmolit.

Nu este atât de ușor să ocupi o țară de peste 40 de milioane de oameni și un teritoriu ca al Franței. Da, au reușit în unele locuri să spargă linia frontului, dar doar atât.

Astă-noapte, forțele antiaeriene din Ucraina au atacat un aeroport din Rusia. L-au lovit cu rachete și, practic, l-au scos din funcțiune. Ucraina va recurge la pași foarte duri în privința Rusiei și rușii vor simți pe cont propriu ororile războiului.

Sunt sute și sute de morți de partea rusă, avioane doborâte, tancuri distruse.

Ați văzut ce s-a întâmplat pe Insula Șerpilor? 13 eroi au preferat să moară, dar nu s-au predat rușilor. Puteau să-și salveze viața, dar nu au făcut-o. Au luptat până la capăt.

Poporul ucrainean, mă scuzați de expresie, nu mănâncă mămăligă. Ucrainenii sunt luptători și vor lupta până la capăt, la fel cum au făcut și cecenii.

Ucrainenii nu fug din țară, dar se înrolează în armată.

De ce fel de ajutor ar avea nevoie acum Ucraina ca să reziste?

Ucraina are nevoie de armament și de ajutor financiar.

Ucraina are nevoie de suport, ca toate țările europene, împreună cu Statele Unite ale Americii, să ia măsuri dure, drastice astăzi, nu peste o lună, să nu aștepte vreo zece ani să cadă economic Rusia.

Ministerul Apărării de la Kiev a mulțumit Letoniei care a trimis un avion cu armament...

Da, pentru că letonii nu s-au vândut cum s-au vândut unii politicieni din Europa.

Dar e puțin. Ați văzut că Germania a blocat livrarea de arme către Ucraina. A trimis 5 000 de căști.

Dacă nu rezistă Ucraina, care ar fi cel mai negru scenariu pentru noi și ce ar trebuie să întreprindă autoritățile de la Chișinău?

Autoritățile de la Chișinău au două soluții acum: soluția lașă și soluția curajoasă, salvatoare. Dacă ele sunt lașe, atunci vor aștepta și împeună cu Dodon își vor da coate cine să meargă primul la Nistru să întâmpine tancurile rusești cu pâine și sare și să capituleze.

Sau vor convoca Parlamentul în regim de urgență și vor vota Unirea cu România.

Dar există voturile necesare pentru o majoritate constituțională care să decidă acest lucru?

Eu cred că se vor găsi voturile necesare.

Dar cum s-ar întâmpla Unirea la modul practic? După votul din Parlamentul de la Chișinău, procesul ar mai dura, ca să accepte România, UE și NATO din care face parte...

În 2018, Parlamentul Românei a votat, într-o ședință a camerelor unite, Declarația de Unire prin care s-a oferit șansa R. Moldova de a se uni cu România, atunci când republica își va dori acest lucru.

Dacă Parlamentul întrunește majoritatea constituțională și cred că pot să facă acest lucru, atunci se pune în aplicare acest mecanism: Parlamentul votează și România se unește cu R. Moldova.

Din partea României nu vor fi probleme. Peste 75% din populația României vrea Unirea cu R. Moldova. Important e să vrea R. Moldova acest lucru.

Chiar dacă va fi simbolic, noi putem repeta ce s-a întâmplat în 1918. Și armata României, care este armată NATO, poate intra în R. Moldova. Poate să dispară hotarul de la Prut și aici sunt sute de mii de cetățeni europeni.

Acest lucru nu ar însemna un război imediat? Până se iau deciziile necesare, tancurile din Transnistria ar ajunge la Prut în mai puțin de o oră, sub pretextul apărării etnicilor ruși...

De ce? Noi punem frontieră la Nistru și s-a terminat.

Eu sunt adeptul ideii că Unirea este un proces, nu este un act. Dar în caz de situație de forță majoră, situație excepțională cum este războiul, Unirea poate fi un act înfăptuit de către Parlament prin vot.

Nu avem nevoie și nici timp de referendum, fiindcă ideea cu plebiscitul este promovată de lași și de oamenii Rusiei.

În cazul în care va fi clar că Ucraina cade, noi nu vom avea altă soluție, Unirea va fi unica soluție.

Am văzut că doamna prim-ministru și ministrul de Externe debitează niște idei că noi suntem stat neutru, dar asta nu i-a oprit pe ruși să intre în Ucraina, fiindcă și Ucraina este țară neutră, la fel cum este R. Moldova.

Trecerea Prutului de către armata României ar însemna implicarea NATO într-un eventual război pe teritoriul R. Moldova, iar liderul rus a amenințat lumea cu „ceva nemaivăzut”, sugerând că va răspunde cu lovituri nucleare, dacă vreo țară ar încerca să atace în vreun fel Rusia, ca „răzbunare” la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Un jurnalist de la Moscova a și remarcat faptul că Putin se joacă deja cu „butonul nuclear” de parcă ar fi un breloc...

Putin se joacă, da, cu „butonul nuclear”. Dar când apeși acest buton, trebuie să sapi două gropi – și pentru tine, și pentru dușmanul tău.

Opoziția prorusă din R. Moldova nu a condamnat în niciun fel agresiunea rusă din Ucraina, Dodon ne-a arătat din deget ca să „învățăm lecții”. Ai senzația că parcă s-ar bucura de tragedia statului vecin...

Am fost ieri la protest în fața Ambasadei Rusiei din Chișinău. Era foarte multă lume acolo și vreau să vă spun că mai mult de jumătate erau ucraineni și ruși.

Chiar am discutat cu unul care mi-a spus că îi este rușine pentru țara lui. Și rușii nu sprijină chestia asta.

Până în acest moment, mulți ucraineni din R. Moldova îl sprijineau pe Putin, dar acum ei și-au schimbat părerea pentru că ei nu au crezut niciodată că fratele lor, Putin, va veni să-i omoare în casa lor.

Există păreri potrivit cărora Putin ar putea fi oprit doar de către „ai săi”, din interior. Am văzut ieri niște începuturi de proteste, soldate cu peste 1 500 de arestări. Există speranțe ca războiul din Ucraina să fie oprit sub presiunea internă provenită din Rusia?

Nu cred că există speranțe, fiindcă, de exemplu, Garda Națională din Rusia este mai numeroasă decât armata. Putin a investit foarte mulți bani în gărzile lui, în forțele care ar înăbuși din fașă orice revoltă. Și nu există nici opoziție, nu are cine să-i consolodeze.

Eu mă închin în fața acestor oameni curajoși care au ieșit, știind că se expun unui mare pericol, dar nu există șanse.

Putin se teme doar de o forță mai mare ca a lui. Și forța asta este Occidentul, dar noi vedem că Occidentul încearcă astăzi să-și consolideze forțele din Polonia, din România, din alte părți, dar nu întreprinde măsuri foarte dure și serioase pentru a opri atacul asupra Ucrainei.

Până și dictatorul Lukașenko s-a alăturat lui Putin și ați văzit că armata rusă a atacat din mai multe părți, inclusiv din Belarus.

Eu cred că Occidentul trebuie acum să ia măsuri mult, mult mai dure și Occidentul trebuie să vorbească într-o singură voce.

Ați văzut că Cipru, Germania, Italia s-au opus excluderii Rusiei din sistemul SWIFT. Putin își va pierde toți banii și nu va mai putea cumpăra și vinde nimic, poate că asta îl va pune pe gânduri.

Dar, deocamdată, atâta timp cât nu există unitate între țările Occidentului, Putin încă are mari speranțe că va câștiga.

Președintele american, Joe Biden, a spus că impunerea interdicțiilor pentru patru bănci din Rusia ar fi mai dureroasă decât scoaterea acestui stat din sistemul SWIFT...

Și ce-o să mai zică Biden? Că a avut o nereușită, că nu a reușit să-i convingă pe toți partenerii lui despre necesitatea excluderii Rusiei din sistemul SWIFT?

Rusia nu are numai patru bănci și acolo există sistemul lor „Mir” de tranzacții bancare, deci pot să scoată Mastercardul, altceva și să includă ceva al lor. Astăzi pe Putin probabil că îl interesează mai puțin banii.

Desigur, aceste măsuri luate de Occident sunt foarte bune. Dar ele sunt pe termen mediu și lung, nu pe termen scurt, imediat. E nevoie astăzi, mâine de oprit ofensiva Rusiei, e nevoie de măsuri dure de tot.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a avansat scenariul unei eventuale lovituri de stat la Chișinău, în contextul războiului din Ucraina, spunând că la Moscova ar fi fost deja întocmită lista membrilor unui guvern-marionetă care să fie instalat. Vi se pare real acest pericol?

Orice este posibil. Cred în orice, după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.

Putin a pregătit acest scenariu și în Ucraina și nu a mers. Acum a atacat pe toate căile și își omoară frații din Ucraina doar pentru ambițiile sale personale. Fiindcă, în primul rând, Putin a luat ostatic un popor de 140 de milioane de oameni, toată Rusia și, după asta, încearcă să ia ostatică toată Europa.

Vladimir Putin a declarat că Ucraina ar fi „un caz aparte”, că celelalte state ex-sovietice nu ar trebui să-și facă griji...

Nu numai pe fostele țări sovietice le are în vedere el. A cerut ca NATO să plece și din România și Bulgaria și probabil că planurile lui duc mult mai departe.

Zelenski l-a chemat și în această dimineață pe Putin repetat la dialog. S-ar putea frânge, să spunem așa, președintele ucrainean, care recunoaște că este ținta numărul 1 a administrației de la Kremlin, la o eventuală masă de discuții cu rușii?

Zelenski a vrut întotdeauna să se uite în ochii lui Putin și să negocieze, vrând să-i demonstreze liderului rus că nu are dreptate. Probabil că este o naivitate de-a lui.

Orice dialog și negociere de pace este mai bună decât războiul. Desigur că Zelenski încearcă să demonstreze că nu ei sunt cei care au provocat războiul și toată lumea știe că nu el a provocat războiul. Dar încearcă să oprească războiul și să-și salveze de la moarte populația și militarii.

Nu cred că Putin va accepta. Ar putea să accepte doar în momentul în care va pierde sau va fi obligat de europeni și americani să se așeze la masa tratativelor.

În calitate de fost ministru al Apărării, ce mesaj aveți Dvs. pentru cetățenii R. Moldova într-o asemenea situație incertă pe care o parcurgem în prezent?

Panica este cel mai mare dușman al nostru și mesajul meu ar fi să nu se intre în panică. Nu suntem în secolul XVII – XVIII, când țările se atacau una pe alta fără niciun motiv.

Coaliția internațională antirusă este în stare să se formeze și să-l pună la punct pe Putin. Noi am trecut prin multe nevoi, greutăți, războaie, o să trecem și de asta.

Important este să respectăm indicațiile autorităților, fiindcă intenția părții ruse este și de a destabiliza situația internă și de a crea incertitudine, de a discredita Guvernul în fața cetățenilor.

Conducerea actuală este unica pe care o avem, așa cum este, și să nu ne lăsăm atrași în diferite acțiuni subversive ale socialiștilor, comuniștilor sau altor exponenți ai coloanei a cincea a Rusiei în R. Moldova.

Domnule Anatol Șalaru, vă mulțumesc pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md