01:26:21 10.08.2020
 
Stiri

Institutul de Filologie Română B.P. Hasdeu, despre intenţiile lui Igor Dodon cu privire la „limba moldovenească”: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”

Social 15.01.2020 13:58 Vizualizări2698 Autor: Ziarul National
Institutul de Filologie Română B.P. Hasdeu, despre intenţiile lui Igor Dodon cu privire la „limba moldovenească”: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”


Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” a aprobat o declaraţie prin care îşi exprimă profunda indignare în legătură cu declaraţiile provocatoare ale Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon, privind o eventuală reintroducere în curriculumul şcolar în locul limbii române a „limbii moldoveneşti”.

„Eram cu toţii convinşi că dezbaterile pe marginea denumirii corecte a limbii ţin de un trecut ireversibil, că una din fantomele obsedante ale ideologiei comuniste – existenţa „limbii moldoveneşti”, alta decât limba română – a fost alungată pentru totdeauna din forul nostru public. Credeam că argumentele de necombătut aduse de savanţi din toată lumea, inclusiv de lingvişti de prestigiu din fosta Uniune Sovietică, reconfirmate printr-o hotărâre unanimă a Adunării Generale a A.Ş.M. din februarie 1994, au pus punct pentru totdeauna discuţiilor sterile menite doar să dezbine societatea şi s-o abată de la adevăratele probleme de stringentă actualitate.

Iată însă că un preşedinte, care zice că nu joacă poker, afirmă ca un politician iresponsabil: „Noi nu renunţăm la poziţia noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat, dar nu pur şi simplu. Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura”.

Întrezărim clar în aşteptarea oportunităţii politice pentru rezolvarea brutală, cu lovitura de sabie, a unei probleme lingvistice, un reflex al intransigenţei bolşevice, o incompatibilitate cu normele democraţiei şi ale statului de drept. Din suficienţă sau din necunoaştere a realităţii, Preşedintele Dodon uită de vechiul dicton: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”. Or, dumnealui, pornit să vândă tot ce se poate vinde în ţara asta, ar trebui să ştie că nu chiar toate sunt de vânzare, că sunt lucruri de care e bine să nu te atingi. Sunt temeiuri fundamentale ce ţin de sfânta sfintelor poporului, precum e limba, istoria, pământul. Aici cu sabia, dle Preşedinte, nu se trece, pentru că preţul poate să fie capul! E o avertizare”, se spune în textul declaraţiei, citat de TVR.

De asemenea, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” şi-a exprimat nedumerirea faţă de „tăcerea asurzitoare” cu care a răspuns conducerea A.Ş.M. declaraţiilor scandaloase ale preşedintelui Dodon.

„Nicio replică, niciun cuvânt de revoltă, nicio îngăimare de dezacord! De parcă aşa ar şi fi trebuit să fie. De fapt, de parcă Academia de Ştiinţe nici nu mai există”, se mai spune în declaraţie.

Amintim că, recent, Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu renunţă la poziţia sa cu privire „limba moldovenească” şi studierea acesteia în şcoli, însă nu propune această modificare acum pentru că asta va „exploda” situaţia. În schimb, Dodon spune că „trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obţii rezultatul scontat”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md