14:50:49 17.01.2021
 
Stiri

Institutele diplomatice de la Chișinău și București vor elabora în comun studii și expertize cu privire la cooperarea bilaterală și regională

Actualitate 07.10.2020 12:47 Vizualizări648 Autor: Ziarul National
Institutele diplomatice de la Chișinău și București vor elabora în comun studii și expertize cu privire la cooperarea bilaterală și regională


Institutul Diplomatic Român și Institutul Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău vor implementa proiecte în domeniul pregătirii cadrelor diplomatice și vor elabora împreună studii și expertize de interes comun, în problematica cooperării bilaterale și regionale.

La aceste înțelegeri s-a ajuns, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie curent, în cadrul vizitei la București a delegației Institutului Diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, condusă de Ștefan Gorda, la invitația directorului general al Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota.

Cu acest prilej au fost actualizate obiectivele de colaborare dintre institutele diplomatice de la Chișinău și București, reliefând rolul ministerelor de Externe, precum și al Agenției Române de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare - RoAid, pentru sprijinirea unor proiecte în domeniul pregătirii continue a cadrelor diplomatice.

Ștefan Gorda și Iulian Fota au mai convenit că biblioteca Institutului Diplomatic Român (IDR) va oferi în timpul apropiat un important lot de carte Institutului Diplomatic din Republica Moldova, donație care include atât cărți publicate de către IDR, cât și alte studii de referință în domeniul relațiilor internaționale.

Programul vizitei delegației de la Chișinău a inclus și participarea la conferința organizată de IDR „Lecțiile neînvățate ale falimentului național din anul 1940”.

Ștefan Gorda a fost primit și la Ministerul Afacerilor Externe al României, unde a fost organizată o întrevedere cu Adriana Stănescu, director general, precum și cu responsabili de problematica energetică și riscuri asimetrice. Programul vizitei a mai inclus întrevederi cu Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, și cu directorul Black Sea Trust – German Marshall Fund, Alina Inayeh, pentru a stabili noi formate de cooperare în vederea pregătirii profesionale a diplomaților, precum și a funcționarilor publici din alte ministere.

În cooperare cu partenerii români, Institutul Diplomatic urmează să elaboreze proiecte benefice pentru creșterea capacității instituționale ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, propuneri care să se califice pentru finanțare nerambursabilă din fonduri românești și europene.

Vizita la București a avut loc în contextul necesității de documentare și reînnoire a relațiilor, în baza Memorandumului de cooperare semnat între cele două institute diplomatice la 4 iulie 2019.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md