13:28:42 19.06.2018
 
Stiri

INIȚIATIVĂ // Produsele care vor avea în componență grăsimi vegetale NU se vor numi „LACTATE”

Economie 12.02.2018 12:19 Vizualizări1408 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // Produsele care vor avea în componență grăsimi vegetale NU se vor numi „LACTATE”

După scandalul de pe piața lactatelor din R. Moldova care a demonstrat că numeroase produse lactate puse în vânzare nu conțin, de fapt, lapte, ci grăsimi vegetale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) intenționează să modifice legislația.

ANSA anunță că, pentru a preveni și stopa fenomenul de utilizare neconformă a grăsimelor vegetale, a elaborat propuneri de modificare a legislației existente, astfel încât produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să nu se mai numească „produs lactat”.

Potrivit acelorași propuneri, produsele cu conținut de grăsimi vegetale ar putea să fie comercializate în sectoare separate de produsele lactate.

Totodată, ANSA propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pentru o anumită periodă.





Menționăm că o investigație executată la comanda Fundației Est-Europene a arătat că o pătrime din cele 126 de probe supuse testelor de laborator conțin, de fapt, grăsimi vegetale. Probele au fost luate din produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina.

ANSA a efectuat controale la întreprinderile vizate - SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești, SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară, de unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de antibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate.

La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe, iar ANSA promite să facă publice în scurt timp rezultatele acestor analize.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!



Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2018 09:37 Ziarul National Aleea Clasicilor de sub peretele unui...

15.06.2018 09:38 Nicolae Negru Ceva nu se leagă în „strategia de rec...

11.06.2018 15:31 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Gaudeamus și Carol ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioasă decizia Curții Constituționale din 4 iunie prin care a fost anulată Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată în 1989, care îi oferea limbii ruse statut de „limbă de comunicare”?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md