04:47:38 16.01.2021
 
Stiri

INIȚIATIVA lui Stoianoglo vizavi de dosarele care vizează JAFUL BANCAR: Vrea crearea unor complete de judecători specializați în cadrul Judecătoriei Chișinău și la Curtea de Apel

Actualitate 30.09.2020 10:52 Vizualizări1137 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVA lui Stoianoglo vizavi de dosarele care vizează JAFUL BANCAR: Vrea crearea unor complete de judecători specializați în cadrul Judecătoriei Chișinău și la Curtea de Apel Europa Liberă


Soarta dosarelor care vizează frauda bancară ar urma să fie decisă de către complete de judecători specializați în examinarea acestor categorii de cauze penale.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, propunând crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău, sediile Ciocana și Buiucani, şi la nivelul Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea unor asemenea dosare.

„Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, argumentează Stoianoglo.

Aceeași sursă precizează că Procuratura Anticoruție și PCCOCS au în gestiune mai multe cauze penale de corupție, care sunt parte integrantă a dosarului penal numit „furtul miliardului”, unele în faze avansate de finalizare. Odată transmise în judecată, este important ca acestea să fie examinate „competent și într-un ritm accelerat” de către complete de judecători specializați.

„Societatea așteaptă deja de mult timp rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele”, susține Alexandr Stoianoglo, convins că această propunere este dictată de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a dosarelor care trenează pe rolul instanțelor deja de mai bine de cinci ani.

Potrivit procurorului general, acest dosar este de o „rezonanță social sporită, cu impact major asupra bugetului țării și în care figuranții sunt actuali sau foști înalți demnitari de stat”.

„Republica Moldova nu își poate permite experiențe și instruiri în legătură cu aceste dosare, motiv pentru care în soluționarea lor urmează a fi implicați cei mai bine instruiți ofițeri de urmărire penală, procurori și judecători”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md