17:03:28 25.09.2022
Stiri

Impresii din Parlamentul European, unde premierul FILIP a evitat să răspundă clar la întrebările europarlamentarilor: „A arătat JALNIC”

Politică 16.03.2016 09:13 Vizualizări2916 Autor: Ziarul National
Impresii din Parlamentul European, unde premierul FILIP a evitat să răspundă clar la întrebările europarlamentarilor: „A arătat JALNIC” Facebook


Atât europarlamentarii care i-au adresat întrebări, cât și unii deputați din Parlamentul R. Moldova, prezenți în sala de la Bruxelles, unde premierul Pavel Filip era întrebat despre ce va face ca să combată corupția și să scoată instituțiile statului din captivitatea lui Vladimir Plahotniuc, au rămas dezamăgiți de prestația prim-ministrului moldovean.

Cel puțin, așa reiese din postările pe Facebook ale unor europarlamentari, dar și din discuțiile Ziarului NAȚIONAL cu deputați din R. Moldova, prezenți ieri la evenimentul de la Bruxelles.

După ce a declarat ieri faptul că, în Parlamentul European, întrebările europarlamentarului român, Cristian Preda, privind independența instituțiilor din R. Moldova și cu ce ar fi el mai credibil ca Maia Sandu, l-au „amețit” pe premierul Pavel Filip, deputata liberal-democrată Maria Ciobanu ne-a vorbit și despre cum a răspuns acesta la întrebările „amețitoare”.

„Nu a răspuns la întrebările europarlamentarului Preda. Nu a găsit de cuviință să răspundă nici la alte întrebări. Procedura a fost următoarea: au fost adresate toate întrebările de către europarlamentari, probabil, pentru a reuși consilierii lui să pregătească între timp răspunsurile. I se dădea foaia în față și el citea răspunsul. A arătat jalnic... La un moment dat, mi-am dorit să fi avut un premier care nu îmi stârnește milă, ci mă mândresc cu el, dar asta e! Practic, nu a răspuns la întrebările europarlamentarilor, ci a citit de pe foi ceea ce reușeau consilierii lui să-i scrie. Penibil... A spus ce i-au scris consilierii despre Transnistria, UTA Găgăuzia, despre noul guvernator al BNM și concursul super obiectiv, despre faptul că se caută toți acei care au furat miliardul etc. A încheiat printr-un îndemn: să fie actualul Guvern judecat după fapte, nu după vorbe. Aici a ilustrat cu un proverb: „Copacul nu se judecă după rădăcini, ci după roadă”. Ceea ce vorbește peste tot, aceea a spus și în Parlamentul European. Nu au contat pentru el întrebările”, ne-a redat atmosfera din Parlamentul European Maria Ciobanu.

Și europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, s-a arătat dezamăgit de prestația lui Filip la Bruxelles.

„Sunt dezamăgit de răspunsurile pe care le-am primit astăzi de la prim-ministrul Republicii Moldova.

I-am transmis astăzi prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent în ședința Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, că la Chișinău este nevoie de un Guvern proeuropean, având în vedere beneficiile multiple ale apropierii de Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova și că, pentru mine, un Guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă și implementează Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Am notat faptul că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o foaie de parcurs în implementarea Acordului de asociere și am mai notat că primul punct pe listă se referă la combaterea corupției. Am vrut, însă, să știu concret de la prim-ministrul Pavel Filip ce face Guvernul pentru a îmbunătăți modul de funcționare a Comisiei de Integritate și al Centrului Național Anticorupție, adică ce legi adoptă și, mai ales, cum veghează la implementarea lor.

Am mai vrut să știu ce întreprinde Guvernul ca urmare a fraudei masive din sistemul bancar și, mai exact, ce face pentru recuperarea completă a prejudiciului. În acest caz, am mai întrebat și dacă are în plan să coopereze cu instituții ale Uniunii Europene care au experiență în combaterea fraudei și a evaziunii fiscale. Tot în contextul fraudei din sistemul bancar, am solicitat să prezinte ce măsuri va implementa pentru recredibilizarea sistemului bancar în fața investitorilor străini, dar și pentru îmbunătățirea supravegherii bancare și pentru a se asigura că banca națională este independentă politic. Doar cu alegerea unui nou guvernator nu se face primăvară în sectorul bancar.

L-am mai rugat pe prim-ministrul Pavel Filip să-mi ofere o descriere a situației economice de la Chișinău având în vedere că moneda națională își pierde din valoare, inflația a crescut la un nivel maxim al ultimilor ani, iar investițiile străine scad.

În răspunsul Domniei sale, șeful Executivului de la Chișinău mi-a spus doar că Guvernul a propus legislație, dar nimic despre ce cuprind acele proiecte de legi și ce pași concreți au întreprins. Este insuficient și, repet, am fost dezamăgit de răspunsuri”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Menționăm că o delegație a R. Moldova, condusă de premierul Pavel Filip, a participat la Reuniunea Consiliului de Asociere UE – RM care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md