10:41:20 19.04.2024
Stiri

Igor Munteanu: „ Întrebarea nu este dacă R. Moldova își poate permite ori nu să expulzeze diplomați ruși, ci dacă își permite să nu expulzeze?!”

Politică 28.03.2018 11:19 Vizualizări2320 Autor: Ziarul National
Igor Munteanu: „ Întrebarea nu este dacă R. Moldova își poate permite ori nu să expulzeze diplomați ruși, ci dacă își permite să nu expulzeze?!”


Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, directorul IDIS „Viitorul”, susține că orice stat recunoscut internațional are dreptul, conform convențiilor internaționale, să ridice statutul diplomatic pentru anumite persoane acreditate pe teritoriul său suveran, atunci când există semne că acțiunile acestora nu se înscriu în normele diplomatice, prevăzute de Convenția de la Viena din 18 aprilie 1861.

Comentând decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de a expulza trei diplomați ruși de pe teritoriul R. Moldova, în semn de solidaritate cu Marea Britanie pe teritoriul căreia a fost folosit un agent chimic, o neurotoxină, în încercarea de a elimina un fost spion dublu rus, Igor Munteanu declară că, având în vedere reacția statelor occidentale și ceea ce își permite Federația Rusă în R. Moldova, Chișinăul nu poate să stea deoparte.

„Orice stat poate aplica art.9 sau alte prevederi (din Convenția de la Viena - n.r.), care-i oferă statului acreditant puterea de a decide asupra condițiilor care fac inacceptabilă prezența pe teritoriul său a unor persoane cu statut diplomatic ori consular. Nu întotdeauna motivele survenite la faptele constatate sunt aduse la cunoștință publicului, dar întotdeauna aceste gesturi înseamnă un semn de profundă nemulțumire în relațiile bilaterale. R. Moldova a expulzat și anterior diplomați ruși „sub acoperire”, iar recent Ambasada Federației Ruse a fost direct implicată în organizarea alegerilor prezidențiale rusești în regiunea transnistreană, desconsiderând opinia MAEIE, mărind numărul secțiilor de vot, de parcă această regiune ar fi deja inclusă politic și militar în teritoriul Federației Ruse, ceea ce nu poate decât irita cetățenii și autoritățile R. Moldova. Folosirea substanțelor paralizante în cazul „Skirpal” din Marea Britanie, precedentul „Litvinenco”, imixtiunile din alegerile americane, finanțările orientate spre influențarea unor alegeri importante în Spania, Franța, referendumul din Olanda vor stimula reacții tot mai ferme din partea statelor vizate contra unui asemenea stil de politică externă agresivă a Rusiei. În ultimele zile au fost expulzați cca 130 de diplomați ruși, iar povestea nu se termină aici. Sunt convins că următorul pas luat de statele occidentale va fi să ajungă la caracatițele financiare ale mafiei oligarhice ruse, obiectiv pe care noi, cei din R. Moldova, nu ar trebui decât să-l aplaudăm. Astfel, cred că întrebarea nu este dacă își poate permite ori nu R. Moldova să expulzeze diplomați ruși, ci dacă își permite să nu expulzeze?!”, a declarat fostul Ambasador pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit lui Igor Munteanu, există probabilitatea că Moscova va recurge la acțiuni simetrice, dar „în afară de inflamarea unor orgolii rănite sau prezentarea unor filme cu lovituri ipotetice de ținte terestre, Rusia nu poate decât să se izoleze și mai mult de Occident”.

„Ne apropiem vertiginos de o anumită resetare a relațiilor Rusiei cu restul lumii, Rusia fiind statul supus unor sancțiuni internaționale care se vor accentua în 2018, ca urmare a anexării Crimeii, dar și a unor intervenții militare pe cont propriu în Siria, sponsorizarea unor enclave separatiste în Ucraina, Georgia și R. Moldova, pentru care încă nu a plătit suficient. Militarismul abundent în discursurile oficiale ale Kremlinului, cum ar fi Adresarea către națiune din 1 martie 2018 a lui Vladimir Putin, este bătut de slăbiciunile economice și tehnologice ale statului rus, care înregistrează doar 2% din PIB global – astea-s limitele de plutire ale „grandorii rusești”, iar o izolare deplină a societății de restul lumii ar putea genera același rezultat pe care l-a avut URSS ca urmare a intrării în Afganistan. Posibil că președintele Putin are niște motive pentru care a ordonat aceste acțiuni agresive din ultima vreme sau a pierdut controlul asupra unor instituții de forță, dar cu siguranță rezultatul nu este mulțumitor pentru statele vizate de aceste acțiuni subversive. De data asta, puțini ar aplauda președintelui Putin chiar dacă acesta ar veni cu replica: întrebați-l pe Dodon, el știe”, încheie Igor Munteanu.

Menționăm că MAEIE l-a convocat ieri pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i-a adus la cunoştinţă faptul că trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul republicii în termen de 7 zile.În mai 2017, MAEIE a mai excpulzat cinci diplomați ruși din R. Moldova, suspectați că erau agenți ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU) și ar fi recrutat combatanți pentru conflictul separatist din estul Ucrainei.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md