14:20:26 21.07.2024
Stiri

Cristina Gherasimov: „Procesul de negocieri și de aderare la UE începe și se va încheia cu JUSTIȚIA. De curățarea justiției depinde cât de repede ne vom apropia de UE”. Regresele în justiție vor determina Bruxelles-ul să redeschidă unele capitole

Actualitate 09.02.2024 14:40 Vizualizări1492 Autor: Ziarul National
Cristina Gherasimov: „Procesul de negocieri și de aderare la UE începe și se va încheia cu JUSTIȚIA. De curățarea justiției depinde cât de repede ne vom apropia de UE”. Regresele în justiție vor determina Bruxelles-ul să redeschidă unele capitole


R. Moldova a intrat deja în prima etapă de „lucru tehnic” pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar asta înseamnă că a fost făcut primul pas practic de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din decembrie 2023 - evaluarea legislației naționale privind corespunderea acesteia cu cea comunitară. „Primul capitol cu care începem evaluarea este justiția. De aici încep și se încheie negocierile de aderare”, a declarat vineri, 9 februarie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, negociator-șef al R. Moldova pentru aderarea la UE, după ce zilele trecute s-a aflat într-o vizită la Bruxelles.

Potrivit Cristinei Gherasimov, R. Moldova a intrat într-un proces de negocieri de durată, care necesită eforturi și expertiza specializată pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole.

„Urmează să comparăm legislația noastră cu cea a UE, să constatăm care sunt diferențele și să facem o evaluare a adaptărilor necesare legislației noastre. Pe 21-22 februarie, revin la Bruxelles, pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale. Primul capitol cu care începem evaluarea este justiția. De aici încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE”, a subliniat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

CITIȚI și REFORMA JUSTIȚIEI // Recomandările Comisiei Europene pentru R. Moldova se referă „la realizarea unor progrese semnificative, nu la finalizarea procesului”: „Pentru o justiție independentă, calitatea procesului este mai importantă decât viteza”

Sursa citată menționează că, pe lângă desfășurarea acestei etape tehnice, autoritățile se vor concentra și pe implementarea ultimelor trei recomandări ale Comisiei Europene. „Urmează să vedem raportul din martie, iar asta va reprezenta o evaluare importantă. În funcție de progresul atins, vom avea noutăți despre următoarea etapă și anume cea de stabilire a primei reuniuni interguvernamentale, care va seta cadrul de negocieri și va stabili un calendar clar în privința procedurilor, principiilor și substanța negocierilor”, a explicat Gherasimov.

În același context, negociatorul-șef a subliniat că anume capitolul 23, care se referă la reformarea justiției, este capital în avansarea și închiderea negocierilor de aderare. Astfel, dacă vor fi înregistrate progrese esențiale pe celelalte 32 de capitole, iar în reformarea justiției vor fi regrese, atunci Comisia Europeană poate decide redeschiderea unor capitole pentru renegocieri.

„De asta am spus că procesul nostru de negocieri și de aderare începe și se va încheia cu justiția. De aceea, e important ca tot ce facem în reformarea justiției să fie un efort consolidat și sustenabil”, a conchis viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md