20:44:51 18.04.2019
 
Stiri

GEST // Mii de cetățeni ai R. Moldova care muncesc în străinătate au trimis acasă 1,1 milioane de lei pentru a-și ajuta localitățile de baștină

Social 06.04.2018 12:23 Vizualizări1913 Autor: Ziarul National

Chiar dacă au plecat de acasă în căutarea unei vieți mai bune, 3 400 de cetățeni ai R. Moldova aflați în toate colțurile lumii au trimis acasă 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding.

Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări pentru proiectele desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.

Cu banii veniți din străinătate, constribuția localităților și a partenerilor de dezvoltare vor fi îmbunătățite condițiile de trai în 13 localități, datorită creării de noi servicii locale, cum ar fi aprovizionarea cu apă potabilă, evacuarea deșeurilor, întreținerea drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.

„Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, a afirmat Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei sau 60 635 de dolari. Cea mai mare sumă transferată este de 500 de dolari, iar cea mai mică de 24 de lei. La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării de 127 de mii de dolari, dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15 000 de dolari pentru fiecare proiect comunitar.

Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri: „Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac, UTA Găgăuzia – peste 13 000 de dolari.

„Am reușit să apropiem băștinașii din toate colțurile lumii. Am constatat că practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA. Cu siguranță eforturile noastre de mobilizare nu se vor opri aici”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina, raionul Orhei.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi - 25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua. Localitățile au fost selectate prin concurs.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md