13:26:03 26.04.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Staţiunea din România care face furori printre turişti: „E mai frumos ca-n Croaţia”

Reportaj 21.10.2015 20:00 Vizualizări4235 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Staţiunea din România care face furori printre turişti: „E mai frumos ca-n Croaţia” sursa: vilaana.ro


Deşi mulţi ani a fost percepută drept o staţiune pentru pensionari, Sovata este una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă. Mulţi turişti care ajung acolo pentru prima dată rămân plăcut impresionaţi şi declară, fără nicio reţinere, că în Sovata... „E mai frumos ca-n Croaţia!”.

Recunoscută la nivel european încă din 1850, Sovata este o staţiune pentru orice sezon. Lacurile cu ape clorurate şi sodice - cât şi nămolul din ele - au proprietăţi terapeutice pentru o multitudine de afecţiuni, în special cele ginecologice.

Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, staţiunea oferă posibilităţi excelente şi pentru odihnă şi relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase şi ierni blânde. Punctele de atracţie ale locului sunt lacurile helioterme, renumite pentru efectul lor terapeutic.

Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii. Acesta nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.

În Sovata, există în total şase lacuri sărate, două cu apă dulce și un alt lac sărat transformat în mlaştină.

Descoperă-le în galeria foto!



Dintre toate, conform vilaana.ro, cel mai de preţ este Lacul Ursu, unic în Europa. În trecut, teritoriul acestui lac era ocupat de fânaţ şi purta numele de Groapa lui Cristofor, iar teritoriul era străbătut de pârâul Criş-Topliţa.



Cel mai vechi lac al staţiunii este Lacul Negru, de origine antropică, format în anul 1710 prin surparea unei ocne, iar adâncimea maximă este de 6,2 m. Este vestit pentru nămolul terapeutic extras şi folosit în diferite tratamente, însă rezervele de namol s-au epuizat cu timpul.



Lacul Aluniş se află într-o dolină, la 60 m de Lacul Ursu, format prin scurgerea apei provenite din Lacul Ursu. Deţine o adâncime maximă de 7,4 m.



Cel mai tânăr lac din staţiune este Lacul Mierlei şi datează de la începutul anilor 1950, cu o adâncime maximă de până la 1 metru. Nămolul de aici se foloseşte în tratarea durerilor de spate şi a membrelor.



Lacul Paraschiva este un lac cu apă dulce, format în urma precipitaţiilor. Sedimentele sunt deosebit de groase şi nu au străpuns stratul de sare.



Lacul Roşu şi-a primit numele datorită aspectului creat de viermişorii de sare care trăiesc aici de la concentraţia mare de sare şi de la frunzele colorate căzute în apă.



Lacul Verde şi-a primit denumirea datorită culorii verzui a copacilor care se oglindesc în el. Lângă Lacul Verde se află Masivul de sare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md