03:22:11 21.07.2018
 
Stiri

FOTO EMOȚIONANT // Câțiva tineri dependenți de DIALIZĂ au dansat la Chișinău pentru a atrage atenția semenilor să aibă grijă de rinichii lor

Știri 10.08.2017 14:30 Vizualizări1258 Autor: Ziarul National
FOTO EMOȚIONANT // Câțiva tineri dependenți de DIALIZĂ au dansat la Chișinău pentru a atrage atenția semenilor să aibă grijă de rinichii lor

Flashmob inedit la Chișinău, cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului care este marcată anual la 12 august.

Pacienții tineri ai Centrului de Dializă din Chișinău au dansat, astăzi, pentru a atenționa opinia publică despre importanța monitorizării stării rinichilor, dar și pentru a arăta că viața legată de aparatul de dializă poate fi trăită activ.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani, care au făcut repetiții intese în ultimele săptămâni, au fost susținuți de dansatorii de la „Just Friends”, reușind împreună să facă un adevărat spectacol al mișcărilor ritmice și dispoziției bune și să transmită mesajul: „Hey, ai grijă de rinichii tăi!”.

Rinichii lor au cedat și, pentru a supraviețui, de trei ori pe săptămână sunt conectați la aparate de filtrare a sângelui. Insuficiența renală le dictează nu doar regimul de viață care se schimbă la 180 de grade, dar le influențează și atitudinea civică. Acum își doresc să îi atenționeze pe toți ce ar trebui să facă pentru ca mâine să nu fie prea târziu.

Deși insufieința renală este o patologie specifică persoanelor de vârsta a treia, tinerii incluși în dializă constituie circa 11% și acceptarea diagnosticului dur este mult mai complicată în cazul lor. Specialiștii atenționează că, în unele cazuri, bolile renale evoluează absolut asimptomatic și pacienții se adresează la medic când deja rinichii lor nu mai funcționează.

„O parte din pacienții tineri nici măcar nu bănuiau că ar avea probleme cu rinichii. Ei au fost depistați ocazional cu insuficiență renală terminală, de obicei, în urma dezvoltării unor complicaţii, ce le pun viaţa în pericol. Adaptarea psihologică a persoanelor care încă ieri au dus o viaţă absolut normală la situaţie de suferinţă cronică invalidizantă este o problemă adevărată”, a declarat Petru Cepoida, director medical al Centrului de Dializă.

Pentru a trece mai ușor peste șocul diagnosticului, pacienții beneficiază de serviciile psihologului Centrului de Dializă. Specialistul a menționat că pregătirea pentru flashmob a fost o adevărată terapie pentru pacienți.

„Pacienții tineri acceptă mai greu diagnosticul și dependența de aparatul de dializă. În perioada de adaptare este foarte important de găsit „sensul vieții”, valorificarea pacientului atât de familie, cât și de personalul Centrului de Dializă, suportul psihologic în acestă perioadă este foarte important, oferindu-i persoanei încredere în viitor și la un mod de viață calitativ. Evenimentul din 10 august ne-a oferit posibilitatea să-i cunoaștem sub un alt aspect, să întrerupem rutina de zi cu zi. Pe parcursul repetițiilor, pacienții așteptau cu nerăbdare următoarele întâlniri, au devenit mai încrezuți în ei, mai energici, mai optimiști și mai plini de viață. Fiecare din ei este un exemplu de a trăi și de a ne bucura de fiecare clipă a vieții”, a mențioat Diana Știrbu, psihologul Centrului de Dializă.

Participanții la flashmob au îndeamnat toate persoanele care se află în grupul de risc: diabeticii, hipertonicii, cei care au anumite patologii renale dezvoltate pe parcursul veții sau ereditare, dar și pepersoanele care nu au mai fost pe la medic mai mult de jumătate de an – să verifice starea rinichilor care se face prin analize simple de laborator.

Menționăm că Centrul de Dializă din Chișinău deservește circa 350 de pacienți, dintre care 40 sunt tineri. Serviciile de dializă sunt acordate în baza poliței de asigurare medicală.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md