02:00:33 29.03.2024
Stiri

Fosta judecătoare Domnica Manole riscă cinci ani de închisoare: Procurorii anunță că au transmis dosarul în judecată și pretind că Platforma DA i-ar fi scris textul hotărârii

Social 23.04.2018 09:21 Vizualizări5627 Autor: Ziarul National
Fosta judecătoare Domnica Manole riscă cinci ani de închisoare: Procurorii anunță că au transmis dosarul în judecată și pretind că Platforma DA i-ar fi scris textul hotărârii


Magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, demisă în vara anului trecut prin decret prezidențial, riscă o amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.

Procuratura Anticorupție anunță că a trimis dosarul penal pe numele Domnicăi Manole în judecată, învinuind-o că „a pronunțat, cu bună știință, o hotărâre ilegală, contrară Constituției R. Moldova și prevederilor Codului electoral” și a obligat, în aprilie 2016, Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care Platforma „Demnitate și Adevăr” a colectat peste 400 de mii de semnături și care viza alegerea președintelui prin vot direct, limitarea imunităţii parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi.

CITIȚI și UE vine cu o REACȚIE TĂIOASĂ după ce CSM și-a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată PENAL

„Ulterior, hotărârea Curții de Apel pronunțată de magistrat a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, emisă cu abateri de la legea materială și cu depășirea atribuțiilor, autoarea acesteia asumându-și competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. Mai mult, în motivarea hotărârii, judecătoarea a aplicat o lege abrogată (cu privire la organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova). Procurorii au mai stabilit, urmare a expertizei informaționale, că hotărârea menționată nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei și nici al asistentului acesteia. Iar expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) a demonstrat că textul hotărârii pronunțate de magistrat are același autor ca și actele întocmite de reclamant (reprezentanți ai Platformei DA - n.r.). De menționat că organul de urmărire a constatat că, în cadrul activității sale de judecător, magistratul vizat a fost sancționat disciplinar pentru pronunțarea mai multor hotărâri civile, alcătuite și chiar semnate de alte persoane”, acuză procurorii.

Anterior, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Domnica Manole declara că nu a discutat cu nimeni dintre membrii grupului de inițiativă înainte de a adopta această hotărâre și nu cunoștea personal pe niciun membru al grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor pentru referendum.

Amintim că, la începutul lunii iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, lucru care s-a întâmplat câteva zile mai târziu.

Magistrata Domnica Manole a catalogat această decizie a CSM drept „comandă politică”, cu scopul de a intimida alţi judecători care au curajul de a adopta altfel de hotărâri decât și-ar dori „factorul administrativ”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md