Fosta judecătoare Domnica Manole riscă cinci ani de închisoare: Procurorii anunță că au transmis dosarul în judecată și pretind că Platforma DA i-ar fi scris textul hotărârii
Magistrata Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, demisă în vara anului trecut prin decret prezidențial, riscă o amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani.
Procuratura Anticorupție anunță că a trimis dosarul penal pe numele Domnicăi Manole în judecată, învinuind-o că „a pronunțat, cu bună știință, o hotărâre ilegală, contrară Constituției R. Moldova și prevederilor Codului electoral” și a obligat, în aprilie 2016, Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul pentru care Platforma „Demnitate și Adevăr” a colectat peste 400 de mii de semnături și care viza alegerea președintelui prin vot direct, limitarea imunităţii parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi.
CITIȚI și UE vine cu o REACȚIE TĂIOASĂ după ce CSM și-a dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată PENAL
„Ulterior, hotărârea Curții de Apel pronunțată de magistrat a fost declarată ilegală de către Curtea Supremă de Justiție, emisă cu abateri de la legea materială și cu depășirea atribuțiilor, autoarea acesteia asumându-și competența Curții Constituționale în materia interpretării Constituției. Mai mult, în motivarea hotărârii, judecătoarea a aplicat o lege abrogată (cu privire la organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova). Procurorii au mai stabilit, urmare a expertizei informaționale, că hotărârea menționată nu a fost scrisă la calculatorul judecătoarei și nici al asistentului acesteia. Iar expertiza stilistico-lingvistică (de stabilire a autorului) a demonstrat că textul hotărârii pronunțate de magistrat are același autor ca și actele întocmite de reclamant (reprezentanți ai Platformei DA - n.r.). De menționat că organul de urmărire a constatat că, în cadrul activității sale de judecător, magistratul vizat a fost sancționat disciplinar pentru pronunțarea mai multor hotărâri civile, alcătuite și chiar semnate de alte persoane”, acuză procurorii.
Anterior, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, Domnica Manole declara că nu a discutat cu nimeni dintre membrii grupului de inițiativă înainte de a adopta această hotărâre și nu cunoștea personal pe niciun membru al grupului de inițiativă de colectare a semnăturilor pentru referendum.
Amintim că, la începutul lunii iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcţia de magistrat, în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate. CSM a propus şefului statului să o elibereze din funcţie, lucru care s-a întâmplat câteva zile mai târziu.
Magistrata Domnica Manole a catalogat această decizie a CSM drept „comandă politică”, cu scopul de a intimida alţi judecători care au curajul de a adopta altfel de hotărâri decât și-ar dori „factorul administrativ”.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania