19:56:16 06.07.2020
 
Stiri

Filip, despre modificările la statutul secretarilor de stat, efectuate de PSRM – „ACUM”: „Aruncați Moldova cu 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcții”

Politică 25.06.2019 17:20 Vizualizări1366 Autor: Ziarul National
Filip, despre modificările la statutul secretarilor de stat, efectuate de PSRM – „ACUM”: „Aruncați Moldova cu 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcții”


Fracțiunea Partidului Democrat (PD) s-a pronunțat împotriva modificării unei serii de acte legislative, menite să schimbe statutul secretarilor de stat și al șefilor/șefilor adjuncți ai Oficiilor teritoriale. „Aruncați Moldova cu 5 ani în urmă, politizând din nou aceste funcții. Depolitizarea înseamnă de fapt o politizare excesivă a instituțiilor statului”, a menționat liderul democraților din Parlament, Pavel Filip.

Potrivit lui Filip, reforma administrației publice a fost una dintre restanțele la Acordul de Asociere pe care guvernul său și le-a asumat spre realizare, odată cu preluarea mandatului în 2016. „Era clar de atunci că, dacă nu vom avea funcționari publici profesioniști care să genereze politici și proiecte pentru oameni, nu vom reuși. Reforma administrației publice ne-a adus economii de peste 110 milioane de lei. 95 milioane de lei au rămas în fondurile de salarizare ale ministerelor și am putut să majorăm salariile specialiștilor cu 81%, astfel încât să putem atrage profesioniști”, a argumentat Filip.

Acesta a mai adăugat că reforma a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Guvernul beneficiind de asistența unui consilier de nivel înalt al UE, precum și de consultanța experților PNUD și GIZ.

„Unul dintre cele mai importante elemente ale reformei este depolitizarea funcțiilor publice prin crearea institutului secretarilor de stat. Ministrul este numit în funcție pe criterii politice, iar secretarii de stat sunt aleși prin concurs, fiind profesioniști și responsabili de domenii concrete. Actualmente, funcționari publici, inclusiv secretarii de stat pot avea calitatea de membru al partidelor politice. Acest drept aparține oricărui cetățean și nu poate exista nici un motiv de a-l îngrădi prin norme care să inducă frica pentru pierderea locului de muncă. Acest drept este echilibrat cu obligația de a fi loial autorităților publice în care activează.

Argumentarea proiectului de către coaliția majoritară, privind participarea secretarilor de stat în campania electorală, este doar un pretext pentru a scăpa de cei incomozi. Or secretarii de stat care s-au implicat în campania electorală, au degrevat din funcțiile pe care le dețineau”, a mai spus Filip.

De menționat că majoritatea parlamentară PSRM – „ACUM” a aprobat în prima lectură modificarea statutului secretarilor de stat și al șefilor/șefilor adjuncți ai Oficiilor teritoriale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

miroslav 25.06.2019 18:31

păi asta și vrea Rusia... dar Maia și Năstase o să facă tot ce li se spune pentru că sunt obligați să achite pentru locurile din parlament și guvern pe care le-au primit datorită spriginului Rusiei!

Serghiu 25.06.2019 21:13

Am așa o impresie că guvernarea lui Plaha o să ne pară floare la ureche comparativ cu ceea ce fac acești debili care spun să depolitizează dar de fapt politizează la maxim instituțiile statului

pumnal 25.06.2019 21:27

vine rusul peste cnoi cu 20 de ani ramine Moldova in urma

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md