23:55:18 06.11.2024
Stiri

Festivalul „Astra Film” se întoarce la Chișinău! Filmele care vor putea fi vizionate GRATUIT, în perioada 17 - 19 noiembrie la Cineplex Loteanu

Actualitate 13.11.2023 14:24 Vizualizări1463 Autor: Ziarul National
Festivalul „Astra Film” se întoarce la Chișinău! Filmele care vor putea fi vizionate GRATUIT, în perioada 17 - 19 noiembrie la Cineplex Loteanu


Unul dintre cele mai importante festivaluri de peste Prut - „Astra Film” - se întoarce la Chișinău, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României.

Publicul basarabean este invitat să urmărească, în perioada 17 - 19 noiembrie curent, o selecție de filme care au fost foarte bine primite la ediția aniversară 30 de ani de „Astra Film Festival” (AFF), desfășurată recent la Sibiu, România.

Potrivit organizatorilor, multe dintre peliculele aduse la Chișinău au obținut premii importante la AFF2023, au fost urmărite de spectatori entuziaști care au umplut sălile de proiecție și au iscat dezbateri interesante.

Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress), de Dumitru Budrala (Romania • 2023 • 145 min)
, va deschide AF Chișinău vineri, 17 noiembrie, de la ora 18:00, la Cineplex Loteanu din capitala R. Moldova.

Filmul documentar „Calea Laptelui” arată secretele și provocările fabuloasei lumi a păstoritului transhumant, așa cum se desfășoară ea în secolul vitezei și al tehnologiei. A duce turme cu sute de oi de la șes la munte primăvara și de la munte la șes în prag de iarnă poate părea astăzi anacronic, dar sunt oameni, câțiva, pentru care acesta este cel mai firesc stil de viață.

„Gândiți-vă că păstorii din Transilvania ajungeau cu turmele lor până în Bărăgan, în Dobrogea, chiar în Crimeea sau în Moravia. Transhumanța a fost unul dintre cele mai fascinante, mai spectaculoase și mai filozofice lucruri, iar Pătru, Petrică și Maria sunt personaje extraordinare, pe care mă bucur că am ocazia să vi le arăt”, a declarat recent regizorul Dumitru Budrala.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.




De asemenea, publicul din Chișinău va putea asista, în premieră, la filmul documentar „Patimi și sfinți”, o producție Creativepedia, realizată cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, „un film despre două țări, o limbă, un popor și câteva milioane de patimi”, în care este prezentată, într-o perspectivă artistică modernă, „diagrama emoțională a societății din Republica Moldova raportată la întreg spațiul românesc”.

„Așa cum am anunțat la prima ediție, Astra Film Chișinău devine un eveniment DRRM emblematic peste Prut. Cele mai bune filme documentar validate de specialiștii Astra Film Festival de la Sibiu vin și anul acesta la Chișinău, în locații noi, cu secțiuni noi, în special cea dedicată tinerilor, la Universitatea de Stat din Moldova”, afirmă secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.


Celelalte filme proiectate gratuit la Cineplex Loteanu, în cadrul Festivalului „Astra Film” Chișinău:



Altă identitate (15+)

Sophie Compton, Reuben Hamlyn • Marea Britanie, SUA • 2023 • 80 min

Tehnologia din ziua de azi și inteligența artificială pot fi pe cât de utile, pe atât de nocive și de periculoase pentru utilizatori.

Prezența noastră online înseamnă, implicit, expunere. Filmul urmărește căutarea dreptății de către o studentă care descoperă că imaginea și identitatea i-au fost furate și folosite în materiale pornografice disponibile pe internet. Despre deepfake și online, într-un documentar ce ar trebui să ne dea tuturor de gândit cu privire la securitatea online și lucrurile mai puțin plăcute care se pot întâmpla acolo. Recomandat adolescenţilor care vor să înţeleagă problemele de etică în mediul online şi limitele expunerii online. Atenţionare: filmul conţine imagini blurate cu conţinut explicit. Proiecţii speciale cu invitaţi, urmate de sesiuni de discuţii.



Amar

Diana Gavra • Romania, Spania • 2023 • 125 min

Pătrundem în lumea hoților de buzunare și (re)descoperim adevăruri triste din sistemul social românesc.

Documentarul prezintă o serie de hoți de buzunare care au ridicat această activitate la rang de artă. Pătrundem în viața lor personală și profesională și descoperim mentalitatea și spiritul care stau în spatele furturilor de acest tip. Cunoaștem poveștile unor oameni care provin din medii defavorizate, care au avut adicţii, care au crescut pe străzi sau oameni care au ajuns să cunoască pe propria piele sisteme, legislații și condiții de detenție din diferite penitenciare ale Europei. Unii sunt incurabili, alții au ajuns să fie integrați de sistemele sociale din alte țări, au învățat să scrie și să citească, au o viață socială, au o locuință şi își ocupă timpul constructiv.



Dulcele sărut al pământului

Gautier Gumpper • Franța • 2023 • 108 min

Omul din spatele unui protest pașnic îşi organizează întreaga existenţă sub un pod din Franța, în așteptarea dreptății.

Ștefan Hladiuc a ales să trăiască sub un pod din Strasbourg, să transforme totul într-o zonă productivă și să protesteze într-un mod inedit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nedreptatea care simte că i s-a făcut în România. Neobosit în activitatea sa, Ștefan muncește de dimineața până seara pe acest petec de pământ, fie că îngrijește grădina sau repară ceva. Un film care ne arată creativitate, implicare și o determinare aparte. Descoperim o poveste unică și specială, dar mai ales o stare în care românul trăiește de ani de zile, în așteptarea dreptății care pare să nu mai vină.



Julieta şi ţestoasele într-o supă de plastic

Mirjam Marks • Olanda • 2020 • 15 min

Julieta este voluntară şi îşi dedică timpul ecologizării oceanului – a doua ei casă.

Țestoasele suferă tot mai mult, pe măsură ce deșeurile din plastic se acumulează în mări și oceane. La doar 14 ani, Julieta luptă pentru ca aceste reptile să supraviețuiască într-un mediu curat, pe insula Curaçao din Caraibe. Împreună cu o echipă de voluntari, ea adună gunoaiele de pe plaje și din apă, pornește în aventuri subacvatice în căutarea țestoaselor rănite și prinse în pungi de plastic ori printre alte deșeuri, oferind astfel un exemplu adolescenților ca ea – animalele și mediul înconjurător pot fi salvate chiar și la o vârstă mică.



Locul unde nimeni nu zice <te iubesc> (12+)

Sergio Guataquira Sarmiento • Belgia, Franța • 2023 • 93 min

O incursiune participativă într-o comunitate amerindiană Cácua din Columbia care scoate la iveală cu luciditate și sensibilitate rănile invizibile ale colonialismului.

Regizorul de origine amerindiană Sergio Guataquira Sarmiento pornește la drum cu scopul de a realiza o cercetare etnografică informală despre cauzele valurilor alarmante de suicid din rândurile populației indigene columbiene. Sub aparența unui coming-of age, filmul devine, progresiv, arena unui dialog intra- și transcultural, complex și emoționant, despre identitate, iubire, tradiții și limbaj. Problematica (ne-)înțelegerii Celuilalt este pusă în scenă într-o cheie poetică, senzorială și intimistă, atingând în cele din urmă notele unei căutări existențiale profunde.



Lumea lui Storm se topeşte – Oceanul Arctic şi clima

Lynn Klockow • Norvegia • 2022 • 24 min

Într-un oraş din Norvegia, unde sunt mai mulţi urşi polari decât oameni, Storm se documentează pentru un videoclip despre efectele grave ale încălzirii globale, atât de evidente în zona arctică. Oare va reuşi el să îl convingă pe editorul ziarului local să îi publice videoclipul pe blog?

Storm, în vârstă de 12 ani, locuieşte pe Insula Spitzbergen din Oceanul Arctic, scrie articole pentru un ziar local şi are grijă de 300 de câini husky, împreună cu familia lui. Însă acestea nu sunt singurele preocupări ale lui Storm. Împreună cu prietenul său, Thorvaldur, băiatul vrea să atragă atenţia asupra efectelor grave ale schimbărilor climatice prin realizarea unui videoclip pentru pagina web a ziarului local. Îl urmărim pe Storm lucrând, povestind despre zona în care trăieşte, documentându-se, filmând. Recomandat pentru înţelegerea schimbărilor climatice.



Magnus

Benjamin Ree • Norvegia • 2016 • 78 min

Sven Magnus Øen Carlsen este mare maestru la șah, de origine din Norvegia, și actualul campion mondial la șah. Un fenomen în lumea șahului, Carlsen și-a câștigat titlul de mare maestru la vârsta de 13 ani și 148 zile. Poreclit „Mozart al Șahului”, protagonistul este urmărit de la o vârstă foarte fragedă, folosindu-se materiale video de arhivă și interviuri pentru a se reconstitui copilăria lui Magnus în Norvegia, cu multiple campionate, de când devine Mare Maestru la șah la vârsta de 13 ani și până la competiția cu Viswanathan Anand, Campion Internațional la șah. Filmul creează un tablou unic al copilului de geniu, în încercarea de a oferi detalii despre potențialul lui straniu într-un joc complicat de intelect. De mic fiind introvertit, a dovedit totuși o abilitate remarcabilă în ce privește cifrele. La fel ca jocul la care excelează, Magnus Carlsen, un personaj misterios și cerebral, este o enigmă puțin accesibilă celor din afara lumii lui insulare.


Memoria clipei

Ovidiu Georgescu • Romania • 2023 • 60 min

Descoperim lumea Vioricăi Cătuna, din Poiana Cătunarilor, în Transilvania, undeva la 1200 de metri altitudine.

Fostă învățătoare, e dintotdeauna pasionată de cunoaștere, carte, poezie și muzică. Aflăm povestea ei, istoria familiei sale și a comunității, totul în corelație cu evenimentele istorice care au avut loc de-a lungul timpului. Un portret al acestei femei și al vremurilor, de când cunoaște poveștile familiei și până la planurile de viitor pe care le are, la cei 80 de ani ai săi. Un personaj carismatic și plin de poveste, o enciclopedie a unei comunități pe cale de dispariţie.



Mai multe detalii despre filmele aduse la Chișinău de „Astra Film Festival” vedeți AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md