06:08:21 17.06.2024
Stiri

Fermierii din R. Moldova anticipează secetă în acest an și cer ajutor de la Guvern, „inclusiv prin solicitare de sprijin de la UE”

Actualitate 23.05.2024 13:07 Vizualizări1015 Autor: Ziarul National
Fermierii din R. Moldova anticipează secetă în acest an și cer ajutor de la Guvern, „inclusiv prin solicitare de sprijin de la UE”
Poză simbol


Anumite culturi de câmp vor fi afectate de secetă și în acest an, susține Asociația „Forța Fermierilor”, care solicită din nou ajutor de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), după ce membrii acesteia au protestat zgomotos, în ultimul an, cu tractoarele în centrul Chișinăului și au blocat mai multe drumuri spre punctele de trecere a frontierei.

Asociația cere, prin intermediul unei scrisori expediate la Guvern, ca MAIA să inițieze cât mai urgent procesul de creare a comisiilor de specialitate în raioane „pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură”.

„Drept urmare a unei comunicări strânse pe care Asociația Forța Fermierilor o are cu agricultorii, constatăm cu mare tristețe că schimbările climaterice se aprofundează în republica noastră, prin seceta prelungită și în acest an. În multe raioane din țară, culturile de câmp din grupa 1 sunt afectate foarte mult. Verificarea ar trebui făcută în toate raioanele din țară, iar în zonele afectate de secetă să fie declarate stare de calamitate. Suplimentar solicităm Guvernului Republicii Moldova identificarea cât mai urgentă a unor măsuri de ajutor pentru fermierii afectați, inclusiv prin solicitare de sprijin de la Uniunea Europeană”, cităm din scrisoarea fermierilor.

Menționăm că fermierii din R. Moldova beneficiază în acest an de ajutor de la stat în sumă de 1,6 miliarde de lei, bani prevăzuți în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 681 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md