15:33:35 25.04.2024
Stiri

Femeia primar de cinci mandate

Social 27.10.2013 12:04 Vizualizări3412 Autor: Virginia Nica
Femeia primar de cinci mandate


Lidere // „Doamnele de fier” ale Republicii Moldova

Se spune că în spatele succesului unui bărbat se află mereu o femeie, iar în spatele femeilor-lidere din Republica Moldova se află dorința de a demonstra că pot să depășească stereotipurile și să facă ceva mai mult. Această concluzie s-a reliefat în cadrul Forumului Femeilor Lidere din Comunitățile Rurale organizat, la 15 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural, organizat de Fundația „Soros-Moldova”, în parteneriat cu Federația Națională a Agricultorilor „Agroinform” și Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor.

Familia – cea mai mare victorie

Fie că s-au aflat la conducerea unei judecătorii, au dezvoltat o afacere de succes în construcții, au condus o bancă sau o comunitate rurală, femeile-lidere din Republica Moldova consideră că cea mai mare victorie a lor sunt copiii și familia fără de care, spun ele, nu ar fi reușit.

Un exemplu clar de femeie-lider în comunitatea din care face parte este primărița de la Calfa, raionul Anenii Noi, Ludmila Ceaglâc, care a reușit să câștige încrederea alegătorilor pentru al cincilea mandat consecutiv. Totul a început în 1995 când s-a trezit la poartă cu un grup de consăteni care i-au propus să devină primar. „Soțul a crezut că propunerea a venit pentru el, dar a greșit amarnic. Cu multă frică în suflet, am început să mă implic în administrarea comunității din care fac parte. Mi-a trebuit mult curaj ca să vin într-o perioadă unde totul era foarte complicat. Grădinița și școala erau închise din cauza stării deplorabile a clădirilor, drumuri nereparate, lipsa resurselor administrative. Am îndrăznit să merg, totuși, pe acest drum”, își amintește Ludmila Ceaglâc.

„M-au amenințat că o să curgă sânge”

Lucrurile din sat nu îi erau străine, deoarece a lucrat timp de cinci ani în calitate de contabil în primăria din localitate. A trecut și prin reforma administrativ-teritorială din 1999-2003, când a trebuit să intre în competiție cu cinci bărbați, primari în alte localități. „Au fost primari care au încercat să mă intimideze și chiar m-au amenințat că o să curgă sânge, a trebuit să-i pun la punct și le-am spus că nu au decât să lupte cu mine. Nu a trecut mult timp și acești bărbați au devenit adepții mei. Am trecut și prin multe dezamăgiri. De exemplu, am fost foarte dezamăgită când am candidat pentru Consiliul raional și eram a treia în listă, pentru ca mai apoi să mă trezesc că sunt trecută pe locul paisprezece. Asta „datorită” dragilor noștri bărbați. Nici până acum nu am primit o explicație cum a fost posibil acest lucru”, susține primărița.

Ludmila Ceaglâc spune că aceste conflicte au dezamăgit-o, însă nu au demoralizat-o. Potrivit primăriței, este foarte important să nu vedem în oponenții noștri niște dușmani, pentru că un concurent te stimulează și te împinge să faci multe lucruri bune prin atitudinea critică pe care o manifestă. Trece repede de la subiectele dureroase la realizările care îi umplu ochii cu o lumină deosebită. „Când am fost aleasă primar, în Calfa lucrurile mergeau din rău în mai rău. Școala era fără acoperiș, fără ferestre, grădinița era într-o stare deplorabilă, bătrânii erau ai nimănui. Atunci am decis că trebuie să lupt pentru ca să corectez lucrurile. Am mers din casă în casă pentru a vedea ce vor oamenii pentru a avea un trai mai bun”, povestește Ludmila Ceaglâc.

A implementat 11 proiecte în localitate

A început cu gazificarea localității și a reușit să atragă, prin intermediul unui proiect, suma de 125 de mii de dolari. În 2001, aceasta era o sumă fabuloasă și, cu ajutorul populației, a reușit să construiască gazoductul. A urmat construcția unei grădinițe și a unui centru de plasament temporar al persoanelor în vârstă, după care a observat că a scăzut rata mortalității în sat și a crescut rata natalității. O problemă foarte stringentă sunt copiii rămași fără supravegherea părinților plecați peste hotare și, împreună cu asistentul social, a decis să fie acordată o atenție deosebită acestor copii și să ofere consiliere psihologică atât lor, cât și mamelor. Au fost create locuri de muncă în localitate și, astfel, unele femei au renunțat să mai plece. „Anul acesta, am reușit să iluminăm și străzile în Calfa. Am bătut insistent la ușile tuturor finanțatorilor, care ne-au ajutat mult în tot ceea ce am realizat. Avem implementate 11 proiecte prin intermediul Fondului de Investiții și știm cu toții care sunt rigorile de implementare prin intermediul acestui fond, însă am rezistat”, spune cu mândrie liderul comunității din Calfa.

Nu a făcut lansări pompoase și tăieri de panglici

Ludmila Ceaglâc afirmă că tot ce a realizat nu a fost cu lansări pompoase și tăieri de panglici, pentru ca să-i bată din palme guvernanții. „Am zis că realizăm totul pentru ca să văd populația cu inima împăcată, iar căldura din sufletul sătenilor în semn de recunoștință a fost cea mai importantă apreciere pentru mine”, a menționat primărița.

Femeia spune că nu ar fi reușit fără susținerea altor femei care înțelegeau cât îi este de dificil să lupte într-un domeniu în care este greu de acceptat ca o femeie să conducă. „Managerul unei localități întâmpină foarte multe probleme, fiindcă cei care activează într-un anumit sector sunt preocupați de problemele specifice genului de activitate. În administrația publică locală se întrunesc problemele din toate domeniile. Vreau să le mulțumesc tuturor femeilor care mă sunau și la miezul nopții să mă încurajeze să nu mă las doborâtă de greutăți și să merg mai departe, pentru că doar așa voi reuși”, povestește plină de recunoștință Ludmila Ceaglâc.

Nepoțica o numește „primărița”

Vorbește de realizări și victorii de care este mândră, însă declară sus și tare că cea mai mare victorie a sa sunt cele două fiice și o nepoțică, care uneori nu-i spune „bunicuța”, dar „primărița”. „Aceste ființe m-au făcut să merg înainte și au constituit motivul decisiv pentru mine ca să merg mai departe la alegeri. În ceea ce ține de implicarea femeilor, vreau să spun că mult depinde și de noi. Nu trebuie să ne lăsăm intimidate sau descurajate și să ieșim în față, pentru că noi suntem comorile acestei țări și putem să realizăm foarte multe dacă mergem cu mult curaj prin viața asta deloc ușoară”, a conchis Ludmila Ceaglâc.

Autoritățile susțin că nu dețin informații privind numărul femeilor care se implică în conducerea unei afaceri sau în administrația publică, însă circa 30% din totalul proiectelor implementate prin intermediul tuturor programelor de asistență sunt implementate de femei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md