Rețeta Tamarei Șchiopu // Fasole făcăluite ca la Cenac


Denumirea satului Cenac provine din limba tătară și înseamnă „strachină cu fundul în sus”.
Elena întrebuințează fasole albe mărunte, mai numite în popor și „zaharate”. Și ca la orice gospodină din R. Moldova, rețetele scrise, unitățile de măsură și de timp practic lipsesc, folosindu-se doar simțul mirosului, gustul propriu și timpul avut la dispoziție.
1.O căniță de fasole se pun în apă să se înmoaie timp de două ore, după care apa se scurge, se toarnă apă curată și se fierb la foc încet, schimbându-se apa de fierbere de două ori. (Schimbarea apei are un efect funcțional, pentru că se reduce și cantitatea de azot din fasole, iar prin asta se reduce și balonarea, de care multă lume se văicără în post).
2.Când fasolea e aproape gata, se adaugă o ceapă și doi căței de usturoi, totul tocat cât mai mărunt, precum și sare după gust.
3.Fasolea fiartă se scurge de apă și se făcăluiește cu o lopățică de pireu sau cu o lingură de lemn, până când devine cremoasă și uniformă.
4.Se aranjează în farfurii pentru supă, se lasă să se răcească, apoi se pune la frigider, să se prindă ca răcitura.
5.Înainte de a fi servite, fasolele făcăluite se ornează cu un sos din ulei și ceapă tocata mărunt și „asudată” ușor în ulei, împreună cu piper roșu, pentru o culoare îmbietoare.
6.Fasolea se servește cu murături și alte bucate alese.













































































