03:27:10 13.11.2018
 
Stiri

FĂRĂ zgomot în blocurile de locuit între 18.00 și 8.00, fără puncte de penalizare pentru șoferi și amendă înjumătățită, achitată în decurs de TREI zile: Prevederi noi în Codul contravențional

Social 15.06.2018 16:00 Vizualizări1547 Autor: Ziarul National
FĂRĂ zgomot în blocurile de locuit între 18.00 și 8.00, fără puncte de penalizare pentru șoferi și amendă înjumătățită, achitată în decurs de TREI zile: Prevederi noi în Codul contravențional
Poză simbol

Persoanele fizice și juridice care efectuează lucrări de reconstrucţie sau alte lucrări însoţite de zgomot în încăperile din blocurile locative în intervalul orelor 18.00 - 8.00 riscă amenzi usturătoare.

Parlamentul a operat astăzi, în primă lectură, modificări la Codului contravenţional care prevăd acest lucru.

Potrivit aceluiași proiect de lege, termenele de achitare a jumătate dintr-o amendă urmează a fi majorat de la 72 de ore la trei zile lucrătoare. Dacă contravenientul va achita sancțiunea în termen de trei zile lucrătoare, acestuia nu i se vor aplica puncte de penalizare.

Alte modificări propun ca permisul de conducere să rămână în posesia conducătorului, chiar dacă acesta a fost privat de dreptul de a conduce, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu. Menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de INP, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere. Conducătorul auto urmează a fi sancționat și în cazul transportării copiilor în vârstă de până la 7 ani, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere.

Același proiect prevede majorarea sancţiunii pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor.

Alte prevederi noi se referă la faptul că și contravenţia privind lezarea onoarei şi demnităţii persoanei va fi sancţionată chiar dacă nu este adusă în public. În prezent, se sancționează injuria, vorbele sau faptele care lezează onoarea şi demnitatea persoanei doar cele aduse în public.

Și proprietarii sau managerii spaţiilor publice care nu vor respecta nomelor impuse de legislaţia cu privire la tutun urmează a fi sancţionaţi.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.11.2018 13:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

12.11.2018 09:18 Nicolae Negru O altă perspectivă asupra furtului mi...

11.11.2018 15:40 Ziarul National Gheorghe Erizanu // Cetățeanul Băsescu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md