17:33:53 28.03.2024
Stiri

Facilitățile oferite agenților economici de către Serviciul Vamal au contribuit sporirea încasărilor la Bugetul de Stat

Economie 12.04.2019 12:19 Vizualizări1003 Autor: Ziarul National
Facilitățile oferite agenților economici de către Serviciul Vamal au contribuit sporirea încasărilor la Bugetul de Stat


Serviciului Vamal a colectat, în primele trei luni ale acestui an, 4 miliarde 594 de milioane de lei, depășind cu 208,7 milioane de lei încasările pentru aceeași perioadă din anul precedent. Ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 70,7%, urmate de accize cu 21% și, respectiv, taxele vamale care au o contribuție de 5,2%.

Sursa citată menționează îtr-un comunicat de presă că cifrele sunt în creștere și în cazul exporturilor, valoarea cărora a crescut, în primul trimestru, cu 516,8 milioane de lei, însumând peste 10,5 miliarde de lei.

În același timp, deținătorii statutului de „Exportator Aprobat” au exportat, în perioada de referință, mărfuri în valoare de circa 2,2 miliarde de lei. Statutul de „Exportator Aprobat” îi exonerează pe titularii acestuia de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR-1, eliberarea căruia costă 6 euro. Totodată, datorită simplificărilor promovate de Serviciul Vamal, de acest statut pot beneficia și exportatorii sezonieri.

Actualmente, sunt înregistrați 117 agenți economici autorizați, 27 de Exportatori Aprobați și 77 de antreprenori care au permisiunea vămuirii la domiciliu.

De curând, de simplificări beneficiază și transportatorii de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR. Datorită aplicației TIR-EPD, lansate de Vamă pe 18 martie curent, aceștia pot depune declarații electronice prealabile de tranzit, ceea ce le reduce semnificativ timpul de așteptare în vamă. Noua aplicație a fost oferită de AITA, fiind implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Tot cu sprijinul Programului USAID, instituția planifică implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, precum și lansarea Portalului Informațional Comercial (en. Trade Informational Portal) -o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Dezvoltarea sistemelor informatice va fi accelerată și de implementarea noii versiuni a softului aplicativ „Asycuda World”, care va permite integrarea unor serii de module, printre care NCTS și Ghișeul Unic.

Un alt domeniu supus îmbunătățirii continue este cel privind originea mărfurilor. În acest sens, Serviciul Vamal a elaborat un Ghid privind examinarea dovezilor de origine preferențială, care, odată aprobat, va facilita obținerea scutirilor de taxe la importurile operate în baza Acordurilor de Liber Schimb.

De o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor vor beneficia și antreprenorii care livrează mărfuri în Norvegia și Elveția. Mai exact, aceștia vor putea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații, aplicată pe un document comercial. De această facilitate ar urma să beneficieze agenții economici care vor solicita includerea în Sistemul informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Procedura de înregistrare urmează a fi elaborată, promovată și aprobată cel târziu până în anul 2020.

De rând cu demersurile de facilitare a comerțului, instituția este preocupată și de neadmiterea unor eventuale prejudicii la bugetul de stat. Printre cele mai mari riscuri atestate putem enumera diminuarea valorii mărfurilor importate, clasificarea eronată a mărfurilor sau folosirea abuzivă a facilităților oferite de regimurile suspensive precum cele antrepozit vamal, admitere temporară, tranzit, perfecționare pasivă și activă.

În acest context, Serviciul Vamal menționează că, doar în primul trimestru al acestui an, în urma intervențiilor subdiviziunilor de valoare în vamă, au fost încasate suplimentar 107,2 milioane de lei. Totodată, instituția este axată pe extinderea metodelor de încercări ale Laboratorului Vamal, fapt ce va permite determinarea poziției tarifare pentru mai multe categorii de mărfuri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md