00:15:23 05.03.2021
 
Stiri

Ezitarea Maiei Sandu de a demite Guvernul Chicu ar putea s-o COSTE scump. Nicolae Negru: „Prezidențialele organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, iar lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră”

Actualitate 18.06.2020 09:00 Vizualizări8497 Autor: Ziarul National
Ezitarea Maiei Sandu de a demite Guvernul Chicu ar putea s-o COSTE scump. Nicolae Negru: „Prezidențialele organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, iar lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră”


Când îți arde casa, nu selectezi vecinii care aleargă cu căldările în funcție de sentimentele care ți le-au provocat până la incendiu. E ciudat să auzi de la liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) despre „administrarea dezastruoasă a crizei de către Guvernul lui Dodon, care a demonstrat incompetență, aroganță și o iresponsabilitate fără precedent în istoria R. Moldova”, dar când li se propune să schimbe acest guvern, își amintesc, deodată, că asupra unora dintre deputații din opoziție planează suspiciuni de corupție.

„De altfel, și asupra mai multor deputați socialiști, începând cu Zinaida Greceanâi, planau și planează aceleași suspiciuni, și asupra lui Dodon planează nu mai puține (numai „kuliokul” cât face!), dar faptul acesta nu i-a oprit pe pasiști anul trecut să intre în alianță cu PSRM și să transmită, de facto, R. Moldova sub controlul Rusiei, punând cruce pe integrarea europeană. Dacă atunci ei au făcut concesii morale pentru a „salva” R. Moldova, rezultă că astăzi nu mai e nevoie stringentă de a o salva, că democrația, lupta cu corupția, cursul european nu mai sunt prioritare, că prioritară este „morala” relativă, păreristă (atâta timp cât nicio instanță nu s-a pronunțat în cazul vreunui deputat). Să nu observe Maia Sandu această „incoerență”, dublele standarde, faptul că astfel face nu numai jocul lui Dodon, ci și al Rusiei. Nu o revoltă faptul că demnitatea R. Moldova e călcată în picioare, că slugărnicia lui Dodon depășește orice limită, plecarea celor 75 de militari moldoveni la parada din Moscova i se pare o chestiune minoră?”, întreabă editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

În opinia lui Nicolae Negru, Maia Sandu ar crede probabil că „dezastrul” pe care îl lasă în urma sa guvernul alcătuit din consilierii lui Dodon o favorizează în alegerile prezidențiale, că șansele ei să fie aleasă președinte cresc pe măsură ce criza epidemiologică, economică, socială se adâncește.

Asta deși nu gândea așa și declara, pe 11 mai curent, că: „Astăzi avem un guvern incapabil și iresponsabil. În cazul în care ne propunem să numim un nou guvern, există riscuri foarte mari pentru partid. Da, este un risc mare de imagine și nu doar. Dacă lăsăm acest guvern, ne vom convinge cât de urâtă va ajunge situația pentru cetățeni, nu pentru guvernanți, ei întotdeauna au cu ce se descurca. Situația va fi grea pentru cetățeni. Aici e o alegere foarte grea pentru noi. Să încercăm să numim un nou guvern, foarte bun pentru cetățeni, asumându-ne toate riscurile politice și de imagine, inclusiv risucrile electorale, sau să lăsăm lucrurile așa cum sunt. Eu cred că dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să îmbunătățim situația cetățenilor indiferent de consecințele politice pentru noi” (ZDG).

„Când a fost sinceră Maia Sandu? Ce s-a schimbat între timp, decât că starea de lucruri s-a înrăutățit? De ce dar „riscurile politice și de imagine” care ar trebui să diminueze au devenit dintr-odată piatra de poticnire pentru PAS? Să fi telefonat cineva de pe undeva, după cum spune prim-vicepreședinele PAS, Igor Grosu? Este Sandu influențată din exterior? Sigur că nu e o coincidență întâmplătoare faptul că Donald Tusk, președintele PPE, consideră că cea mai bună soluție pentru obținerea unei majorități proeuropene sunt alegerile anticipate. Dar practica bate gramatica. Și dacă nu vor fi libere și corecte alegerile prezidențiale, cum vor fi cele parlamentare? Riscurile de imagine cu acest pas înapoi s-ar putea să fie pentru PAS și Maia Sandu nu mai mici, ci mai mari decât dacă ar vota demiterea Guvernului Chicu. În afară de faptul că alegerile prezidențiale organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră, în cel mai bun caz”, este convins editorialistul nostru.

Potrivit lui Nicolae Negru, trebuie să se țină cont de faptul că declarațiile de ieri ale lui Pavel Filip sunt determinate de conjunctura și circumstanțele politice de azi.

„Dacă mâine circumstanțele se vor schimba, e mare probabilitatea că se va schimba și poziția PD. E greu de crezut că între alegeri anticipate și participarea la guvernare, deputații PD vor prefera să meargă la alegeri parlamentare anticipate, adică să se sinucidă politic. Loialitatea lor de azi față de Dodon este temporară, circumstanțială. E necesar și există toate premisele ca „guvernul-catastrofă” să fie demis, ca pandemia să fie stopată, ca izolarea internațională a R. Moldova să fie depășită, ca asistența financiară să înceapă a veni și economia națională să fie relansată. Și, nu mai puțin important, - ca alegerile prezidențiale și parlamentare să fie democratice, libere și corecte”, a conchis Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Tarnacop 18.06.2020 09:44

D-le Negru !! Calcatul pe greble face parte din probele practicate de D-ta? Simpatizezi alianta cu Tauber, ori Candu ? Poti garanta dupa demiterea Guvernului Dodon, votarea si sustinerea politica neconditionata a Guvernului de ProMoldova si, cica, partid Sor ?Cred ca inteleg de ce PAS insista pe destramarea aliantei PSRM -PD

Z. Codreanu 18.06.2020 11:28

E adevărat și posibil doar dacă fița va fi propusă premier și candidat la președinte..

Andrei 18.06.2020 21:35

Domnule N. Negru, ”dragostea” dumitale față de M. Sandu, demult e patologică, dar deja nu e periculoasă pentru că chiar și oamenii pe care îi crezi prieteni sau amici, de detestă, pentru că ai dezamăgit. Iar cel mai mare drac, e un înger căzut.

Procopovici 21.06.2020 17:32

eu citesc toate prostiile astea şi parcă nu as avea întrebări: -Negru sсrie şi primeşte probabil după cantitate -Năstase vrea reitng, preşedinte şi aşa mai departe (cît mai mare şi cît mai sus) -Ţîcu vrea "Unire" (sau pur şi simplu să între în istorie) Pomelnicul poate fi continuat la nesfîrşit. şi toţi fac poveştile astea de de dragul şi pentru cetăţeni... şi numai cetăţenii rămîn cu ce au. Nu va ajunge Năstase preşedinte Sunt prea mulţi la rînd , unirea va fi cînd o să vină timpul şi nu cu cîţiva deputaţi pe care îi poate strînge Ţîcu, pe cînd demiterea guvernului Ghicu numai pentru al face pe Năstase premier... Şi aşa va fi probabil încă mult timp. Nu a putut d. Negru Sandu face mai mult doar cu 26 deputaţi şi dacă ţinea după cum vă văicăraţi cu toţii mai mult puterea şi se pătau încă şi de un procuror ales "în comun"... trebue probabil de răbdat pînă se va ridica bunăstarea, să nu mai votăm penrtu o tuşoncă, şi vom îmbla prin străini după surse de existenţă, pentru că numai aşa ni se va scimba gîndirea şi vom putea aprecia la justa valoare lucrurile.

D. BRATUNOV 22.06.2020 01:25

Grija lai Negru pentru cetățeanii Moldovei este una falsă. Purtând o mască de analist obiectiv, în realitate mai prelungind să fie o sculă a cuiva, folosită împotriva M. Sandu. Mumai că el se aseamănă cu o prostituată care face sex pe bani, dar cu o față senină pretinde că face dragoste.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md