15:19:37 20.06.2019
 
Stiri

„Expert-Grup”: Economia R. Moldova, expusă RISCURILOR, ca urmare a inițiativelor cu tentă electorală lansate de Guvern

Economie 20.09.2018 12:38 Vizualizări986 Autor: Ziarul National
„Expert-Grup”: Economia R. Moldova, expusă RISCURILOR, ca urmare a inițiativelor cu tentă electorală lansate de Guvern

Economia R. Moldova este expusă unor riscuri din cauza inițiativelor Guvernului într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, arată o analiză a Centrului „Expert-Grup”, făcută publică astăzi.

Pe lângă proiectele de infrastructură majore, cum ar fi „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”, guvernarea a lansat alte inițiative electorale: extinderea programului „Prima Casă” pentru funcționarii publici și familiile cu copii și relaxarea fiscală prin implementarea cotei unice de 12% pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice și reducerea contribuției de asigurări sociale de stat plătită de angajator de la 23% la 18%.

Directorul executiv al Centrului, Adrian Lupușor, a declarat într-o conferință de presă că numai extinderea programului „Prima Casă” pentru funcționarii publici și familiile cu copii presupune alocarea resurselor bugetare pentru garantarea creditelor ipotecare, iar inițiativa privind relaxarea fiscală numai în 2018-2019 va implica costuri de circa 1,8 miliarde de lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat și 600 de milioane de lei pentru bugetul de stat.

„Promovarea acestor inițiative într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, iar deficitul bugetar ar putea depăși nivelul de 3% din PIB, supune economia națională, în perioada post-electorală, la o serie de măsuri menite să compenseze pierderile respective, inclusiv austeritate bugetară, controale fiscale mai severe sau majorarea unor taxe și impozite. În plus, pentru a acoperi deficitul bugetar, există probabilitatea ca Guvernul să sporească emisiunile de valori mobiliare de stat prin intermediul cărora se va împrumuta de la bănci. Drept urmare, se va înăspri competiția cu sectorul privat pentru resursele bancare, fapt ce va submina și mai mult activitatea investițională privată”, a spus Lupușor.

Creșterea economică din acest an va fi compromisă și de condițiile climaterice, dar și de întărirea leului moldovenesc, care s-a apreciat în perioada lunilor ianuarie-august cu aproximativ 14,8%. Seceta va afecta culturile legumicole și cele de toamnă, dar și dinamica sectorului agricol, per ansamblu, iar fortificarea leului va afecta consumul gospodăriilor care primesc transferuri de peste hotare, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare în termeni reali a remiterilor cu 3,6% în prima jumătate a acestui an.

Deși dinamica economică rămâne pozitivă, „Expert-Grup” susține că riscurile care ar putea periclita creșterea economică persistă, astfel încât în lunile ce urmează creșterea economică va oscila în jur de 5% pentru anul 2018.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Mihail 20.09.2018 14:55

Experti pe un capat avem in tara , dar nici unul din ei nu incearca sa schimbe situatia! Nu incearca sa faca ceva cu adevarat folositor! La vorba toti is buni!

Serafim 20.09.2018 16:44

Și za debilizm, acum cine vrea sa o faca pe expertul desteptul deschide gura si ataca guvernul si poftim si expert pe loc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md