14:43:26 27.01.2021
 
Stiri

EXOD // Fiecare al șaselea cetățean al R. Moldova intenționează să PĂRĂSEASCĂ republica în următoarele șase luni

Actualitate 27.11.2020 13:46 Vizualizări1891 Autor: Ziarul National
EXOD // Fiecare al șaselea cetățean al R. Moldova intenționează să PĂRĂSEASCĂ republica în următoarele șase luni


Depopularea R. Moldova continuă, iar aproape 18% dintre cetățeni intenționează să plece la muncă peste hotare în următoarele șase luni, arată datele unei cercetări privind migrația din R. Moldova, realizată de către „CBS-AXA”, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Instituția, care comandă un asemenea studiu al patrulea an la rând, susține că intenția de plecare a cetățenilor este similară cu cea de anul trecut, când din republică au plecat peste 36 de mii de cetățeni.

Expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, susține că cea mai mare intenție de plecare o au persoanele cu venituri mari dsu fiecare a patra persoană.

„Acum doi ani, noi am numit acest proces al doilea val de migrație. Dacă la prima etapă oamenii plecau mânați de sărăcie, atunci în prezent pleacă oamenii bogați, pentru un trai mai bun. Persoane realizare în Republica Moldova cu venituri mari, afaceri puse pe picioare, case, mașini și toate cele necesare pentru un trai decent decid să plece peste hotare, deoarece înțeleg că bunăstarea lor proprie nu le permite să ducă un trai calitativ”, susține Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, calitatea vieții nu depinde doar de bunăstarea proprie, dar și de accesul și calitatea utilităților publice. Poți fi bogat, dar când ieși din ograda ta te confrunți cu drumuri distruse, sistem medical și educațional sub ori minim acceptabil, corupție, lipsă de infrastructură minimă etc.

Dintre persoanele care nu sunt nici suficient de bogate, dar nici sărace, intenția de plecare este de 13,1%.

Din toate categoriile de vârstă, tinerii din zonele rurale au cea mai mare intenție de a migra.

Astfel 36,5% dintre ei spun că intenționează să părăsească Republica Moldova în următoarele șase luni.

Veaceslav Ioniță mai menționează că deținerea unui loc de muncă nu este un motiv care ar determina o persoană să nu plece peste hotare. Astfel, dintre cei care în prezent sunt angajați în câmpul muncii, 19,1% declară că intenționează în următoarele șase luni să plece peste hotare, comparativ cu 17,3% intenția de plecare în rândul celor care nu au un loc de muncă.

Principalul motiv este salariul mic. În acest an, salarul net în Republica Moldova este la nivel de 6,6 mii de lei, iar cetățenii moldoveni afirmă că doar un salariu de 13 450 de lei i-ar motiva să rămână în țară.

Motivele de bază invocate de moldovenii care vor să părăsească republica sunt lipsa locurilor de muncă, salariile prost plătite, lipsa de perspective în zonele rurale și calitatea proastă a utilităților oferite de către stat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.01.2021 12:51 Ziarul National ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și ...

25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md