05:10:03 29.03.2020
 
Stiri

Ex-consilier al premierului Maia Sandu: Guvernul Chicu deblochează vânzarea sanatoriului „Moldova” de la Odesa și statul va rămâne cu doar 1,8 milioane de dolari din 10 milioane, cât valorează obiectivul: De tranzacție s-ar ocupa Andronachi

Economie 21.02.2020 21:29 Vizualizări3561 Autor: Ziarul National
Ex-consilier al premierului Maia Sandu: Guvernul Chicu deblochează vânzarea sanatoriului „Moldova” de la Odesa și statul va rămâne cu doar 1,8 milioane de dolari din 10 milioane, cât valorează obiectivul: De tranzacție s-ar ocupa Andronachi


Actuala guvernare ar ceda a doua oară sanatoriul „Moldova” de la Odesa, Ucraina, tranzacție care ar prejudicia statul cu cel puțin opt milioane de dolari, acuză fostul consilier al ex-premierului Maia Sandu, Vladislav Kulminski.

Sursa citată precizează, într-o postare pe Facebook, faptul că R. Moldova a primit din această tranzacție, încheiată prima dată în 2008, când actualul șef al statului, Igor Dodon, era ministru al Economiei și Comerțului, „doar 1,8 milioane de dolari pentru o proprietate care costă peste 10 milioane de dolari”.

Acum, Guvernul Chicu ar debloca revânzarea acestei proprietăți, după ce Guvernul Maiei Sandu a reușit, cu ajutorul autorităților de la Kiev, să stopeze procesul, cu intenția să întoarcă statului acest bun.

Presa din Ucraina scrie că sanatoriul „Moldova” a fost scos la vânzare, iar prețul solicitat acum este de peste 9 milioane de dolari.

Kulminski dezvăluie faptul că tranzacția ar avea loc „sub patronajul” deputatului democrat Vladimir Andronachi, „care nu face nimic altceva decât să ducă până la capăt ceea ce a început în cadrul Guvernului Filip”, democrații și socialiștii formând o majoritate parlamentară în prezent.

CITIȚI și Guvernul de la Chișinău şi-a RESTABILIT drepturile asupra unui sanatoriu din Ucraina

„Sanatoriul „Moldova”, aflat într-o zonă de elită pe plaja Arcadia din orasul Odesa, era în proprietatea Republicii Moldova. Clădirile în sine nu reprezintă mare valoare, în timp ce terenul de sub sanatoriu costă peste 10 milioane de dolari. Guvernul R. Moldova l-a vândut de facto pentru 1,8 milioane de dolari în 2008 (prin semnarea unui contract de 3,6 milioane, dintre care cumpărătorului i se permitea să achite 50% din suma totală peste un an de zile; nimeni nu intenționa să plătească acești bani). Această „vânzare” a fost ulterior contestată în instanța de judecată.

Cei care și-au „cumpărat” sanatoriul, în cadrul unei înțelegeri frauduloase cu autoritățile R. Moldova, încercau să revândă sanatoriul altor companii. Dacă reușeau, proprietatea ar fi fost pierdută. Guvernul precedent a făcut tot posibilul pentru a opri înstrăinarea sanatoriului (adică revânzarea și, de facto, pierderea acestuia) și să-l readucă în proprietatea R. Moldova. Problema a fost ridicată la cel mai înalt nivel - președintele Ucrainei, plus autoritățile regionale și orășenești. Procesul de înstrăinare (vânzare) a proprietății a fost oprit, autoritățile ucrainene și-au manifestat disponibilitatea maximă să se implice în acest proces și să asigure examinarea problemei în fond, restabilind, dacă era cazul, dreptul R. Moldova asupra acestei proprietăți prin instanțe de judecată ucrainene. Procesul era foarte promițător pentru R. Moldova”, explică Vladislav Kulminski.

Fostul consilier guvernamental susține că, fără acordul Republicii Moldova, această proprietate nu ar fi putut să fie scoasă la vânzare, iar faptul că sanatoriul este totuși scos la mezat ar demonstra că „Guvernul Chicu a abandonat această proprietate”.

CITIȚI și Maia Sandu susține că o „grupare criminală” ar încerca să privatizeze sanatoriile moldovenești din Truskoveț și Sergheevka, Ucraina: În spatele „afacerii” ar sta deputatul Vladimir Andronachi

„La nivelul conducerii superioare, Guvernul Chicu renunță la pretențiile Moldovei asupra acestei proprietăți care costă 10 milioane de euro și, acționând în cârdășie cu compania care și-a procurat sanatoriul în cadrul unei afaceri frauduloase cu Guvernul R. Moldova, permite revânzarea acestei proprietăți. De ce oare face acest lucru? Pentru că cineva din acest Guvern va primi un „otkat” gras a doua oară, dar statul Republica Moldova nu va mai primi niciun ban”, adaugă Kulminski.

Fostul consilier al Maiei Sandu a ținut să-i avertizeze pe președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu, deputatul Vladimir Andronachi și pe unii angajați ai Cancelariei de Stat: „Va scrieți dosare penale împotriva fiecăruia dintre voi. Nu veți controla veșnic puterea”.

Cei vizați de Kulminski nu au reacționat deocamdată la acuzații.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Vadim 22.02.2020 22:52

Sanatoriul Sănătatea a fost vîndut în 2012. https://www.publika.md/sanatatea-moldovei-in-gestiunea-ucrainei_1007751.html

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md