20:29:54 21.07.2024
Stiri

Mai mulți BANI pentru R. Moldova, după începerea negocierilor de ADERARE la UE: „Instituțiile UE trebuie să susțină negocierile de aderare prin creșterea asistenței financiare europene”

Actualitate 25.06.2024 11:54 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
Mai mulți BANI pentru R. Moldova, după începerea negocierilor de ADERARE la UE: „Instituțiile UE trebuie să susțină negocierile de aderare prin creșterea asistenței financiare europene” Facebook


Negocierile de aderare cu Republica Moldova la Uniunea Europeană trebuie susținute prin creșterea asistenței financiare din partea Bruxellesului, afirmă președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul arată, în ziua în care la Luxemburg va fi organizată prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE pentru a da startul oficial al negocierilor de aderare, că R. Moldova „merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina” pentru a continua reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor.

„Am fost de nenumărate ori la Chișinău în ultimii doi ani de când R. Moldova a primit o perspectivă europeană. Am văzut în acești doi ani cum liderii politici proeuropeni, având resurse limitate, au reușit progrese extraordinare în ceea ce privește modernizarea republicii și implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană. Aceste eforturi trebuie răsplătite de instituțiile UE. De aceea, pe lângă decizia istorică de a începe negocierile de aderare, aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova în următoarea perioadă. Concret, consider că R. Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina, dar proporțional cu dimensiunile și nevoile statului. Necesarul financiar de care autoritățile din R. Moldova au nevoie pentru a continua reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor este relativ redus comparativ cu bugetul UE. Dar orice euro în plus alocat poate face diferența în R. Moldova”, a punctat europarlamentarul român.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor vor fi accelerate pe parcursul negocierilor de aderare, iar „oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă”.

„De aceea, ajutând mai mult R. Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia republicii și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării”, a arătat președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că la Luxemburg va avea loc în seara zilei de astăzi Conferința Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, în cadrul căreia va fi dat startul oficial al negocierilor de aderare cu R. Moldova. La reuniune participă cei 27 de miniștri de Externe ai statelor membre ale UE și o delegație de la Chișinău condusă de premierul Dorin Recean.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md