10:55:22 22.02.2018
Stiri

EMOȚIONANT // Peste 200 de femei din R. Moldova, infectate cu virusul HIV, au născut copii SĂNĂTOȘI în 2016

Social 26.09.2017 14:00 Vizualizări651 Autor: Ziarul National

În anul trecut, 203 femei de pe ambele maluri ale Nistrului, infectate cu virusul HIV, au născut copii sănătoși.

Acest lucru se datorează serviciilor prestate de medici și organizațiile neguvernamentale din R. Moldova femeilor și bărbaților care trăiesc cu HIV.

În prezent, persoanele care consumă droguri sau vin din alte categorii cu risc sporit de infectare din Republica Moldova au acces sporit la servicii de sănătate sexual-reproductivă, primesc contraceptive gratuite la medicul de familie, în cabinetele de sănătate a reproducerii și centrele de sănătate prietenoase tinerilor și au parte de consultații specializate despre planificarea familială și alte servicii medicale ce le asigură un mod de viață mai sănătos.

Cu sprijinul AO „Inițiativa Pozitivă ” și UNFPA, ca parte a Programului de Țară 2013-2017, în ultimii ani au fost ajutate circa 4 000 de persoane din grupurile de risc din R. Moldova să aibă acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, care includ consultația medicului, prevenirea cancerului de col uterin, prevenirea și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, pachete prenatale pentru femeile cu HIV și altele.


Vladimir și Irina Dodon sunt un cuplu discordant, adică unul dintre soți are HIV. Aceștia au un băiat sănătos și planifică cel de-al doilea copil, așa cum susțin ei în clipul video de mai sus.

„Cuplurile care se află în situația noastră și își doresc copii pot să-i aibă. În prezent, există multe posibilități care te ajută să-ți planifici familia, astfel încât copiii să fie sănătoși. Este important să ne adresăm la medicul de familie, unde avem dreptul la consultații gratuite și metode de planificare a familiei, la fel gratuite”, povestește Irina.

„Fondul ONU pentru Populație sprijină realizarea drepturilor sexual-reproductive ale tuturor persoanelor, în special din categoriile vulnerabile, pentru a le ajuta să trăiască o viață demnă. Ne bucură faptul să constatăm mai multe progrese în acest domeniu care dovedesc că sistemul de sănătate sexual-reproductivă din R. Moldova este tot mai aproape de standardele internaționale din acest domeniu și răspunde nevoilor tuturor”, a menționat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova, în cadrul unui eveniment de prezentare a rezultatelor obținute în acest domeniu, organizat de „AO Inițiativa Pozitivă”, UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova..

Istoriile familiei Irinei și a lui Vladimir Dodon, precum și ale altor persoane infectate cu HIV din R. Moldova le puteți afla din videoul de mai sus, ralizat de AO „Inițiativa Pozitivă”.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md