20:44:05 19.07.2018
 
Stiri

DUȘ RECE pentru Zumbreanu, în Parlament: „Sunteți omul guvernării și funcția de șef al CNA vi se dă ca o recompensă”

Social 15.12.2017 13:16 Vizualizări3813 Autor: Ziarul National
DUȘ RECE pentru Zumbreanu, în Parlament: „Sunteți omul guvernării și funcția de șef al CNA vi se dă ca o recompensă”

UPDATE 14.38 // Bogdan Zumbreanu a fost votat în funcția de șef al CNA pentru un mandat de cinci ani de către 60 de deputați. Acesta a depus imediat și jurământul în fața Parlamentului.

Candidatutul la funcția de șef al Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, a trebuit să răspundă astăzi, în Parlament, la mai multe întrebări incomode ale deputaților, atunci când a fost examinat proiectul de decizie privind avansarea dânsului în funcția de șef al acestei instituții.

Deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, i-a reproșat acestuia că CNA, instituția unde a activat până acum, este „o bâtă politică”, dând exemplul mai multor aleși locali. cum ar fi primarii de Traclia și Basarabească, președintele raionului Dunăsari etc., „hărțuiți cu dosare” pentru a adera la Partidul Democrat. Potrivit lui Țap, dosarele unui consilier raional au încetat imediat ce acesta s-a declarat independent.

„CNA-ul este o bâtă politică. Sunteți omul guvernării și această funcție vi se dă ca o recompensă”, a specificat Iurie Țap. Potrivit deputatului, pentru că lupta cu corupția este extrem de importantă pentru R. Moldova, concursul pentru această funcție trebuia să fie unul mai riguros, inclusiv să includă și testarea la poligraf, ca în cazul candidaților la conducerea Autorității Naționale de Integritate.

Colega sa de partid, Maria Ciobanu, l-a întrebat pe Zumbreanu dacă are dreptul moral să pretindă la această funcție, odată ce dânsul a activat în CNA atunci când în R. Moldova s-a întâmplat „furtul miliardului, spălătoria rusească, concesionarea aeroportului și alte ilegalități”.

„Consider că am dreptul moral să conduc această instituție, fiindcă aici m-am format”, a răspuns Zumbreanu, adăugând că vrea să schimbe percepția cetățenilor vizavi de CNA.

Liberalul Ion Casian a vrut să afle părerea lui Zumbreanu despre „dosarele deschise la comandă politică”, dar candidatul a spus că „nu avem dosare politice, ci doar care vizează persoane numite pe criterii politice”.

„Pe 20 septembrie 2017, CNA a publicat un spot publicitar prin care menționa că „corupția înseamnă atunci când mașina și casele sunt înscrise pe numele rudelor”. Cum rămâne, dle Zumbreanu, cu angajații CNA care vin la serviciu cu mașini de lux și care au în posesie apartamente și case care sunt trecute în proprietatea rudelor?”, a întrebat și liberala Alina Zotea.

„În cazul în care vor deveni șeful CNA, le voi recomanda colegilor să fie mai modești, chiar dacă au bunuri de lux”, a răspuns Zumbreanu.

Liberal-democratul Tudor Deliu a punctat „practica vicioasă” CNA-ului din ultimii ani de a efectua rețineri „la aeroport, prin mănăstiri, cu televiziunea” și l-a întrebat dacă o va continua.

Zumbreanu a spus că nu CNA informează jurnaliștii despre reținerile care urmează să aibă loc, acest lucru fiind decis „de fiecare televiziune în parte”. „Interesant, dar cum știu ei că CNA va fi la ora cutare în locul cutare?”, Deliu a pus la îndoială răspunsul lui Zumbreanu.

Singurul care l-a lăudat pe Bogdan Zumbreanu a fost fostul președinte comunist Vladimir Voronin, care a ținut să-l întrebe dacă „o să fie manipulat politic” în noua funcție și care este soarta dosarelor privind furtul miliardului.

Zumbreanu s-a declarat „onorat” să primească de la fostul președinte „complimente” și a spus că dosarele privind furtul miliardului sunt administrate de Procuratura Anticorupție, nu de CNA.

Candidatura lui Bogdan Zumbreanu la funcția de șef al CNA urmează să fie pusă la vot la ora 14.00.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md