05:14:43 03.03.2024
Stiri

Dumitru Diacov: „Decizia lui Iohannis este REGRETABILĂ”

Politică 09.11.2015 16:00 Vizualizări3401 Autor: Ziarul National
Dumitru Diacov: „Decizia lui Iohannis este REGRETABILĂ”


Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, regretă gestul președintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge Acordul de împrumut oferit R. Moldova de România.

„Este o decizie regretabilă. Domnul Ponta a avut o discuție cu domnul Iohannis înainte de adoptarea Acordului și știu că dumnealui a susținut ideea. Că, între timp, la Chișinău a căzut Guvernul, e altceva. Eu cred că în R. Moldova va fi creat totuși un Guvern care va susține parcursul european. Gestul domnului Iohannis toarnă apă la moara comuniștilor și socialiștilor. Promulgarea Acordului nu obliga România să dea banii”, a declarat Diacov pentru Ziarul NAȚIONAL.

Democratul speră că Parlamentul României își va confirma votul și atunci președintele va trebui să promulge Acordul.

„Gestul făcut de România nu era pentru a salva un partid sau o coaliție, ci pentru a crea condiții pentru cetățenii R. Moldova”, a explicat Diacov.

Politicianul crede că în lipsa suportului financiar al României, situația financiară din R. Moldova se va complica serios.

„Aici este vorba nu doar despre situația din R. Moldova. E o conjunctură nefericită și la București. Ponta a dat banii, iar noi ne vom gândi. E vorba despre o concurență internă”, a opinat Dumitru Diacov.

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, consideră că președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge Acordul de împrumut, pe motiv că așteaptă o claritate în negocierile de la Chișinău privind crearea unei noi majorități parlamentare.

„Vreau să vă amintesc că în procesul de negocieri în cele două camere ale Parlamentului din România, domnul Ponta de pe atunci zicea că R. Moldova ar putea să nu primească banii dacă va schimba cursul european. Cred că declarațiile sunt făcute în contextul evenimentelor politice de la Chișinău. Indiferent însă de motive, este cert că R. Moldova a contat mult pe acest ajutor, iar în lipsa banilor pot apărea probleme grave”, a precizat Deliu.

Președintele interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț, consideră că gestul lui Klaus Iohannis ar trebui interpretat din perspectiva în care Guvernul României evaluează riscurile returnării împrumutului acordat R. Moldova în condițiile perpetuării crizei provocate deliberat de Partidul Democrat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md