03:59:42 24.04.2019
 
Stiri

Duminica Mare, la Selemet! Festivalul „iProsop”: „E bine că ne întoarcem la TRADIȚIE”

Social 13.05.2018 11:00 Vizualizări1949 Autor: Ziarul National
Duminica Mare, la Selemet! Festivalul „iProsop”: „E bine că ne întoarcem la TRADIȚIE”

Primăria Selemet din raionul Cimișlia invită toți doritorii la Festivalul „iProsop" care va avea loc în această localitate pe 27 mai curent, de Duminica Mare.

Evenimentul este inițiat de către primăria din localitate, în colaborare cu asociația băștinașilor care au plecat peste hotare, iar primarul de Selemet, Tatiana Badan, afirmă că prin intermediul acestui festival se dorește promovarea și punerea în valoare a tradițiilor noastre.

„Astăzi tindem toți să ne modernizăm, iar în această goană după tot ce este nou pierdem foarte mult din elementele noastre tradiționale, care ne definesc ca neam. Am observat că cei care promovează cel mai mult valorile sunt conaționalii din diaspora, iar noi, cei care am rămas în țară, tot mai mult ne axăm pe grijile cotidiene și uităm de obiceiuri”, susține Tatiana Badan care este și președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova.

În calitate de primar, atunci când oficializează o căsătorie în localitatea Selemet, Tatiana Badan le propune tinerilor însurăței să vină cu prosoape tradiționale, deoarece acesta este transmis din moși strămoși ca o valoare inegalabilă: „Îndemn toți tinerii din R. Moldova, cei care sunt aici, dar și cei care au plecat să nu uite de tradiții, de valori, de obiceiuri, pentru că acest prosop tradițional ne unește în cuget și simțire. Acest element național participă la cele mai importante momente din viața unui om - de la naștere și până la deces”.

Datorită Festivalului de la Selemet, și oamenii din sat și-au schimbat atitudinea față de prosoape, au scotocit prin lăzile bunicilor și le-au scos pe cele mai iscusit lucrate - o valoare inegalabilă a familiei și a neamului nostru, în general.

„Cei care au plecat sunt mereu cu gândul acasă. Mulți dintre ei au luat cu ei prosoape, costume și covoare naționale, tocmai în încercarea de a-și alina dorul de casă. La ocazii speciale ei prezintă cu mândrie ceea ce au cel mai de preț - tradiția. Acest lucru vorbește despre dorul de casă, dar și despre faptul că ei păstrează cu sfințenie valorile noastre. E bine că ne întoarcem la tradiție”, mai spune Tatiana Badan.

Pe 27 mai, la Selemet, alături de prosop vor fi puse în valoare și alte podoabe ale sudului. Meșteri populari, colective artistice, expoziții, bucate tradiționale, ateliere de meșteșugărit, dar și alte surprize vor fi organizate de Primăria Selemet pentru toți oaspeții.

„Veniți să sărbătorim împreună, pentru că împreună trăim pe acest pământ și avem nevoie de bună înțelegere pentru a conviețui în armonie și a contribui la prosperarea țării noastre", îndeamnă primarul de Selemet.

Tatiana Badan își dorește ca ceea ce s-a obținut prin organizarea Festivalului „iProsop" să se reușească și la nivel de republică: „Să fim uniți, pentru că avem nevoie de unitate, doar așa vom putea avea o viață mai decentă, cu demnitate. Să ne încurajăm unii pe alții, să ne ajutăm, să ne spunem ce avem de spus unii altora și să găsim împreună soluții pentru a schimba lucrurile în mai bine".

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md