Drumul banilor gheață. Cum face Rusia rost de monedă străină, în ciuda sancțiunilor Occidentului
În ciuda sancțiunilor economice impuse de Statele Unite ale Americii și de membrii Uniunii Europene, încă din martie 2022, aproximativ 2,1 miliarde de euro au ajuns în Rusia, sub formă de bancnote de dolari și euro, arată o analiză publicată luni, 12 august, de agenția Reuters.
Cifrele reies dintr-o investigare a datelor vamale și arată că Rusia a reușit să evite sancțiunile pe lichidități, sugerând că monedele străine rămân instrumente bune pentru comerț și călătorii, chiar și într-un context în care Rusia încearcă să își reducă dependența de valute străine importante. Banii au intrat în țară din țări precum Emiratele Arabe Unite și Turcia – state care nu au adoptat restricții economice față de Moscova –, arată informațiile obținute de la un furnizor comercial. Totuși, pentru mai mult de jumătate din sumă nu era specificată țara de origine.
În decembrie anul trecut, administrația de la Washington a amenințat cu penalități instituțiile financiare care susțin Rusia în evitarea sancțiunilor. În trecut, Statele Unite au impus sancțiuni pe companii din alte țări. În contextul restricțiilor pe folosirea dolarului american, yuanul chinezesc a devenit cea mai utilizată monedă străină în Rusia, deși există în continuare dificultăți în plată.
Un analist citat de Reuters spune că rușii preferă dolarul pentru călătorii în afara granițelor, mici importuri sau economii. În 2022, conducerea Rusiei a început să se refere la dolari și euro ca fiind monede „toxice”, pe fondul sancțiunilor care au tăiat accesul țării la o mare parte din sistemul financiar global, afectând plățile și comerțul. În același timp, Rusia are în jur de 275 de miliarde de euro în rezerve valutare în Europa, care sunt în prezent înghețate.
O bună parte din bancnote, mai mult de un sfert din cele 2,08 miliarde de euro, au intrat în țară prin bănci, ca plăți pentru metale prețioase, în multe cazuri bunurile de valoare ajungând direct la companiile care furnizau moneda străină. Bancnotele au fost livrate fizic, în contextul în care transferurile electronice nu mai erau posibile, și includ cazuri în care contractele erau în vigoare înainte de începerea invaziei, mai scrie sursa citată.
Datele la care face referire Reuters acoperă perioada martie 2022 – decembrie 2023, agenția neputând obține cele mai recent statistici. Oficialități din Rusia, SUA și UE au refuzat să comenteze pentru sursa citată.
Înaintea invaziei Ucrainei, influxurile de euro și dolari au crescut, totalizând 17,3 miliarde de euro, între noiembrie 2021 și februarie 2022. În cele patru luni anterioare, suma fusese doar 15,6 milioane de euro, conform sursei citate. În timp ce intrările de valută au crescut, banca centrală a Rusiei a limitat retragerile de bani în monede străine după invazie, într-o încercare de a susține rubla.
Un copil de șapte ani a DECEDAT în urma unui accident rutier produs în apropierea satului Egorovca, raionul Fălești. Mercedesul condus de o șoferița de 35 de ani a derapat de pe carosabil și s-a izbit de un copac
VIDEO // Ploaia torențială a provocat un adevărat DEZASTRU în centrul și sudul R. Moldova. Trei femei au fost luate de șuvoaie și târâte zeci de metri în centrul Chișinăului. Premierul Recean a convocat de urgență ședință la Centrul ANTICRIZĂ
Radu Marian, despre noile măsuri de sprijin pentru fermierii de cerealiere: ,,Niciodată nu va fi suficient, dar nu trebuie admis ca nemulțumirile justificate să fie exploatate politic de către tot felul de bandiți"