14:01:41 19.05.2024
Stiri

Dodon s-a apucat de oferit MEDALII pentru „statalitate”: Pe cine a decorat după mamele cu mulți copii

Politică 02.02.2017 12:29 Vizualizări2682 Autor: Ziarul National
Dodon s-a apucat de oferit MEDALII pentru „statalitate”: Pe cine a decorat după mamele cu mulți copii


Deși l-a criticat, anterior, pe fostul președinte Nicolae Timofti, pentru că a acordat medalii și ordine în stânga și în dreapta, actualul șef al statului i-a pornit primului pe urme.

Astăzi, Igor Dodon a oferit distincții de stat unor „personalități notorii din Republica Moldova” pentru merite deosebite „în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii Republicii Moldova, contribuție la sporirea prestigiului ţării pe plan internaţional și activitate prodigioasă pe tărâm social” și a lansat mai multe inițiative dedicate „moldovensimului”.

Astfel, potrivit decretelor lui Dodon, Ordinul „Bogdan Întemeietorul” a fost oferit lui Vladimir Curbet, conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, lui Leonid Talmaci, ex-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Evei Gudumac, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei și fostă deputată comunistă, Valentin Beniuc, profesor universitar, doctor habilitat în științe politice care a spus anterior că „Iurie Roșca trebuie să revină în politică”, dar și publicistului Viorel Mihail.

Ordinul „Bogdan Întemeietorul” este al treilea în ierarhia distincțiilor de stat din Republica Moldova, după Ordinul Republicii și Ordinul „Ștefan cel Mare”. Până în prezent, doar scriitorul Ion Druță și Mitropolitul Întregii Moldove, Vladimir, s-au învrednicit de această distincție.

Cu această ocazie, Dodon și-a exprimat intenția de a iniția, în viitorul apropiat, procedura de oficializare a zilei de 2 februarie prin introducerea acesteia în lista zilelor de sărbătoare, a zilelor comemorative și zilelor de odihnă în Republica Moldova.

În această zi, președintele își propune să decerneze anual Ordinul „Bogdan Întemeietorul” unor „persoane marcante”, pentru a comemora astfel, „ziua de 2 februarie 1365 – zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care simbolizează eliberarea Moldovei de sub dominația străină, se identifică cu recunoașterea suveranității și independenței Țării Moldovei și a afirmării demnității național-statale a poporului Moldovei”.

Mai mult, Dodon vrea instituirea drapelului istoric al Țării Moldovei, cel roșu cu cap de bour, în calitate de simbol național.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 407 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 407 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md