15:50:05 06.06.2020
 
Stiri

Dodon, primul în rând la Eminescu: A făcut-o pe biograful poetului și a vrut să-i traducă „Luceafărul” în franceză: „S-a născut moldovean și a plecat din viață în România”. Cum a răspuns la întrebarea „în ce limbă a scris Mihai Eminescu”?

Politică 15.01.2019 10:04 Vizualizări2474 Autor: Ziarul National
Dodon, primul în rând la Eminescu: A făcut-o pe biograful poetului și a vrut să-i traducă „Luceafărul” în franceză: „S-a născut moldovean și a plecat din viață în România”. Cum a răspuns la întrebarea „în ce limbă a scris Mihai Eminescu”?


Președintele Igor Dodon, însoțit de angajați ai Președinției R. Moldova, a fost primul din această dimineață care s-a dus pe Aleea Clasicilor din centrul Chișinăului să depună flori la bustul marelui poet român Mihai Eminescu, la 169 de ani de la nașterea sa.

Deși Mihai Eminescu a spus-o clar că „suntem români și punctum!” și a militat atât ca poet, cât și în calitate de ziarist pentru Unirea Basarabiei cu România, Igor Dodon are o altă interpretare a operei și a biografiei sale.

CITIȚI și Eminescu, ACTUAL: „Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune şi nu mai există nicio garanţie pentru cele mai preţioase interese ale societăţii”

„Mihai Eminescu este un simbol pentru noi toți. Știu că sunt discuții - moldovean sau român. S-a născut moldovean, în Moldova. A plecat din viață în România, după ce acea parte a teritoriului a devenit a României. Sunt ferm convins că este un clasic al nostru, al tuturor și trebuie să învățăm și să studiem opera sa”, a declarat Dodon.

Moldovenistul a dezvăluit că, în studenție, a fost pe punctul de a traduce „Luceafărul” lui Eminescu în limba franceză: „Și chiar îmi reușea”.

Igor Dodon a fost întrebat și în ce limbă a scris Mihai Eminescu, iar șeful statului s-a limitat să spună doar că poetul „s-a născut în Moldova”.

CITIȚI și De ce a murit Mihai Eminescu? Răspunsul a 12 dintre cei mai importanți medici români

De menționat că prima întrebare de la bustul lui Mihai Eminescu i-a fost adresată în limba rusă, dar Igor Dodon a făcut imediat precizarea că vrea să răspundă „în limba de stat”.

Cea mai actuală poezie a lui Eminescu i se pare astăzi lui Dodon a fi „Glossă”, mai ales că suntem în campanie electorală: „Noi vom fi la toate „rece”. Pentru că totu-i val și ca valul trece”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md