11:38:26 22.10.2018
 
Stiri

Dodon pretinde că actuala guvernare i-ar fi AJUTAT pe reprezentanții PDA și PN să câștige alegerile locale la Chișinău și Bălți. Care ar fi miza

Politică 11.06.2018 18:00 Vizualizări3056 Autor: Ziarul National
Dodon pretinde că actuala guvernare i-ar fi AJUTAT pe reprezentanții PDA și PN să câștige alegerile locale la Chișinău și Bălți. Care ar fi miza facebook

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, susține că actuala guvernare ar fi cedat intenționat primăriile Chișinău și Bălți în favoarea lui Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, și lui Nicolae Grigorișin, de la „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatîi. Miza acestor pretinse cedări, în opinia șefului statului, e constituirea unei alianțe proeuropene după alegerile parlamentare și slăbirea Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

„Alegerile din Chişinău şi Bălţi au clarificat multe lucruri sau, mai bine zis, au scos la iveală situaţii care până mai ieri puteau fi doar intuite. Mă refer la jocurile de culise care s-au făcut şi se mai fac încă, la aranjamentele dintre partidele ce-şi spun proeuropene, care devin tot mai evidente. Pe dvs. nu v-a mirat că reprezentanţii aşa-zişilor oponenţi ai actualului regim au câştigat atât de uşor primăriile de Chişinău şi Bălţi? Se ştie că R. Moldova e un stat capturat în mare parte, iar despre controlul total al puterii asupra organelor electorale, instanţelor de judecată, altor structuri relevante din punct de vedere al alegerilor cunosc până şi elevii. Dar ştiind felul de a fi al guvernării, e de mirare şi e tare suspectă poziţia lor în raport cu aceste alegeri. E clar că puterea actuală a cedat intenţionat aceste două primării, a făcut tot posibilul ca ele să revină anume acestor două partide”,a declarat Dodon într-un interviu pentru tribuna.md.

Întrebat care ar fi sensul ca Partidul Democrat să cedeze Primăria Chișinău lui Andrei Năstase, un aprig critic al actualei guvernări, Dodon a spus: „Păi nu vedeţi că în ultimul timp se discută deja deschis, inclusiv la nivel de conducători de misiuni diplomatice acreditate în R. Moldova, despre o nouă coaliţie de guvernare a partidelor ce-şi spun proeuropene?! Însă, pentru a face o asemenea coaliţie trebuie ca partidele respective să aibă suficiente mandate în viitorul Parlament. Acum ele nu le au şi toate sondajele de opinie arată că socialiştii vor obţine majoritatea. Aceleaşi sondaje arată că, dacă partidul condus de Maia Sandu şi cel condus de Vlad Plahotniuc trec în Parlament, atunci în cazul partidului condus de Andrei Năstase există multe semne de întrebare. De aceea, i s-a oferit Primăria Chişinău lui Andrei Năstase ca să-şi crească rating-ul şi să tragă după sine şi partidul. Nu exclud că au fost şi anumite sfaturi în acest sens de la occidentali, de cuvântul cărora ascultă şi guvernarea actuală şi aşa-zisa opoziţie proeuropeană”.

Dodon s-a referit și la reprezentantul „Partidului Nostru”, care și-a adjudecat Primăria Bălți, deși nu poate fi numit proeuropean. „Intuiesc că şi aici e vorba de o strategie electorală, iar scopul este de a creşte pe stânga încă un jucător politic cât de cât, care să ia voturi de la PSRM, să reducă şansele socialiştilor de a prelua puterea de sine stătător şi, respectiv, să sporească şansele celor ce se declară proeuropeni de a veni la putere. După cum bine cunoaşteţi, strategiile electorale sunt diferite şi de multe ori unii aşa-zişi actori politici nici nu-şi dau seama că li s-a rezervat un rol anume în strategia altui jucător. Dar, dacă stai şi analizezi atent lucrurile, concluziile vin de la sine”, a adăugat acesta.

În același timp, președintele infirmă că dânsul, precum și PSRM ar avea înțelegeri ascunse cu actuala guvernare. „Scopul celor care promovează ideile respective este clar. Pe de o parte, se încearcă asocierea mea şi a PSRM cu guvernarea, care e urâtă şi detestată de cea mai mare parte a populaţiei ţării, în speranţa că antiratingul acesteia se va răsfrânge şi asupra noastră şi ne va diminua şansele electorale, iar pe de altă parte aceste afirmaţii au scopul de a camufla jocurile de culise care se fac, acele aranjamente care, potrivit strategilor guvernării, ai aşa-zisei opoziţii de dreapta şi ai partenerilor lor occidentali, trebuie să paveze calea spre o nouă guvernare proeuropeană”, a conchis oficialul.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!SlavaS 11.06.2018 19:06

Dacă e să urmărim logica protagonistului, referitor la viitoarele alegeri și intrarea partidelor in legislativ, Occidentalii trebuiau sa pedaleze pe ideea de a susține PAS - partid cu mai multe șanse sa ajungă acolo. Deci, și primăria trebuia sa-i revină pentru ai mai ”adăuga” în imagine. Dar, ”proștii” de acolo nu -au înțeles-o, și iaca na. Concluzie: în disperare găsești orice scuze (chiar și cele mai neverosimile), numai să-ți justifici propriile eșecuri.

andrei 11.06.2018 19:53

PD a spus clar că Chișinău trebiue să voteze anti-psrm și defapt așa și s-a întâmplat! Sper că asta va fi observat de toți cetățenii din Chișinău mai ales!

Adevărul 11.06.2018 19:56

Și ce e aici de mirare? Cel putin ce ține de ajutorul pentru PPDA, care fără susținerea PDM nu avea șanse să câștige.

Artur 11.06.2018 20:43

Nu prea cred, ce-i drept, dar cine știe pînă la urmă. Maia Sandu la fel poate să fie a lui Plahotniuc și am mai auzit ce ține de împăcarea lui Țopa cu Plahotniuc.

Alexei 11.06.2018 20:49

Dodon nu poate accepta că a pierdut ambele primării și încearcă să găsească vinovați, pe cînd vinovatul principal e el însuși, lumea a încetat să mai creadă în minciunile sale, iar în acțiunile sale vedem mai mult vacanțe, de cît realizări.

Mihai 12.06.2018 17:49

Trollii PD au neobrazarea sa vorbeasca despre "ajutorul PD pentru PPDA",in conditiile cand asupra lui Nastase erau varsate zoi la toate tv proxenetului,iar socialistul Ceban nu era atins nici cu o floare...Nu mai au trecere minciunile si manipularile PD,aceste alegeri au demonstrat faptul.N-a trecut nici candidatul dorit - S.Radu,nici cel de rezerva - Ceban.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2018 09:09 Nicolae Negru A patra cale sau Ideologia Juche în v...

19.10.2018 08:59 Nicolae Negru Politica urii

18.10.2018 10:02 Ziarul National Gheorghe Erizanu: Erdogan

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că sintagma „integrare europeană” trebuie introdusă în Constituția R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md