14:04:19 09.07.2020
 
Stiri

Dodon et Macron, o oră să fi fost amici sau de ce UE nu vrea să fie vacă

Politică 16.02.2020 10:40 Vizualizări3008 Autor: Ziarul National
Dodon et Macron, o oră să fi fost amici sau de ce UE nu vrea să fie vacă


Trustia, elegii politikoase

Un fenomen ciudat a fost observat la conferința internațională pentru securitatea Munchenului. Invitații de rang înalt, șefii de statalități și de guvernări de pe întreg mapamondul uman au preferat să rămână la locurile lor în sala de conferințe, decât să iasă, în pauze, să se relaxeze pe coridor, unde stătea la pândă, ca un păianjen, prin unghere, în halat sovietic de baie, un tip roz, debordând de nitrați, care le sărea imediat în cale - „Jio siui lio prezidant de Moldavi, Igor Nicolaevici Dodon” – se prezenta el, barându-le trecerea. Până victima se dezmeticea și fugea, ciocoiul lui Dodon îl fotografia și posta poza pe Facebook cu titlul: „Întâlnire bilaterală a președintelui Dodon cu….”.

Spre deosebire de Ierusalim, la Munchen, în plasa lui Dodon nu a nimerit mai nimeni. Superadezivul Macron a profitat de Dodon, ca să discute pe tema preferată a lui Putin despre Europa de la Lisabona până la Vladivostok, căci omologii săi din UE fug în toate părțile, auzind cuvântul Bladibostok.

„La München am făcut un schimb amical de opinii cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu privire la relațiile bilaterale, securitate regională și europeană. L-am invitat pe domnul Macron să întreprindă o vizită oficială în Moldova și sper foarte mult să-l văd în timpul apropiat în țara noastră”, a scris, cu satisfacție vampirică, Igor Dodon. Să discuți într-un minut atâtea chestiuni! – e un record indiscutabil, demn de atenția celor de la Ghinesbuc.

Amicul Macron însă n-a postat nicio frază despre întâlnirea cu amicul Dodon. Și e firesc. De la întâlnirea pe coridoarele de la Ierusalim nu au trecut nici trei săptămâni. Doi președinți normali nu pot să discute atât de des „relațiile bilaterale.”

Pe Mike Pompeo, ca să-i facă pe plac Gazpromului, care angajează cancelari germani șomeri, din răzbunare că i-a admonestat pentru NordStream-2, organizatorii nu l-au avertizat despre pânda lui Dodon. Din surse de încredere știm că, văzându-l răsărind în fața sa pe „pudelul lui Putin”, Pompeo a fost succint, folosind o expresie informală din două cuvinte, expresie care începe și se termină cu litera F. Ultimul cuvânt este of.

„În pauza dintre sesiunile de lucru ale Conferinței Internaționale pentru Securitate, am avut o discuție informală cu Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. Am discutat succint despre relațiile bilaterale”, a scris, foarte vag, Dodon. De fapt, „succint” și „informal” e puțin spus, sunt niște eufemisme. Nici Pompeo n-a pomenit în mesajele sale că s-ar fi întâlnit cu Dodon, de parcă nu s-ar fi întâlnit cu nimeni.

Ar fi putut să existe și a treia excepție, când pe coridor trecu val-vârtej Volodimir Zelenski, dar Dodon, deși mult mai voluminos decât omologul său ucraieean, nu îndrăzni să-i iasă în cale, din cauza bodigarzilor cu mustăți și moțuri neortodoxe înarmați cu săbii.

Acum stau și mă gândesc la cei 4-5 ambasadori ai UE care sabotează politica echilibrată, de vițel blând, a lui Dodon. De ce UE nu vrea să fie vacă? Chiar nu se poate admite o excepție în scopuri veterinare? Și mă mai gândesc ce-i mai bine: să le scadă deputaților salariile cu 4 mii de lei sau să ne majoreze și nouă salariile cu 4 mii de lei?

Al vostru procrastinat, Ion Buraga
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md