22:53:17 15.08.2020
 
Stiri

Dodon este DESFIINȚAT după declarațiile sale „IRESPONSABILE” privind FEDERALIZAREA: „Chișinăul va fi OBLIGAT să achite 6 miliarde USD pentru consumul de gaze”

Politică 24.11.2016 10:37 Vizualizări23092 Autor: Ziarul National
Dodon este DESFIINȚAT după declarațiile sale „IRESPONSABILE” privind FEDERALIZAREA: „Chișinăul va fi OBLIGAT să achite 6 miliarde USD pentru consumul de gaze”


Directorul „IDIS Viitorul”, ambasadorul Igor Munteanu, consideră că, în ultima perioadă, președintele ales, Igor Dodon, a făcut mai multe declarații iresponsabile privind o eventuală federalizare a R. Moldova și despre faptul că aderarea țării noastre la Uniunea Europeană se va face fără Transnistria și Găgăuzia.

Potrivit lui Munteanu, faptul că Dodon a spus că R. Moldova va adera la UE fără Transnistria și Găgăuzia nu face bine nici măcar unui repetent dintr-o școală primară fără șansa de a susține examenele.

„Este un gest prostesc. Este rușinos și descalificant. Un politician care spune asemenea lucruri își semnează practic sinuciderea politică într-un spațiu public, care ar putea sancționa prostia și lașitatea. Nu-mi imaginez la ce stare de marginalitate politică poți să ajungi ca să rostești asemenea inepții în săptămânile dinaintea unui jurământ pe care trebuie să-l depui de a apăra suveranitatea și independența, indivizibilitatea și unitatea statului. Nu cred că jurământul de credință patriei pe care poate să-l dea un asemenea om are vreo valoare. Eu mă îndoiesc că el este capabil să exercite o asemenea funcție în stat”, a declarat fostul Ambasador al R. Moldova în SUA într-un interviu pentru report.md.

Acesta s-a referit și la insistența lui Dodon de a „soluționa” conflictul transnistrean prin federalizarea R. Moldova.

„Reiese foarte clar că în condițiile în care Moldova ar accepta un aranjament federal în raport cu Transnistria, Federația Rusă va avea un argument în plus să impună punctul de vedere al administrației de la Tiraspol în orice situație în care nu ar fi de acord cu pozițiile pe care le-ar susține Guvernul de la Chișinău. Am obține un Guvern-marionetă, controlat prin mecanisme de influență recunoscute constituțional. Nominal, ar fi un stat comun. În realitate, Federația Rusă și-ar păstra și chiar extinde controlul ilicit, doborând fragila suveranitate pe care R. Moldova a obținut-o cu atâta greutate după 1991. Respectiv, Moscova ar fi foarte interesată ca asemenea aranjament de stat să prăbușească angajamentele noastre internaționale față de UE, deja ratificate de toate parlamentele statelor membre ale UE, pentru ca să reducă la zero marele succes pe care l-a avut Moldova atunci când a semnat Acordul de Asociere cu UE și cel de liberalizare a regimului de vize din 2014.

Totodată, printr-un proiect stupid de federalizare, Rusia și-ar rezolva câteva mari probleme:

1. cea legată de finanțarea separatismului transnistrean – va pune această povară pe contul Guvernului de la Chișinău și ar folosi slăbiciunile economice ale R. Moldova pentru a interveni de câte ori va avea chef;

2. ar distruge statul R. Moldova în formula în care îl cunoaștem noi, mobilizându-se să elimine din structurile sale de putere elitele prooccidentale și în special cele naționale;

3. ar compromite relațiile Moldovei cu UE și ne-ar bloca parcursul european, provocând crize succesive de funcționare, dezastrul bancar provocat în 2015 fiind o acțiune deliberată de compromitere a cursului pro-UE.

După cum vedeți, scenariul este sumbru, pentru că nu se leagă sub nici o formă cu interesul național al R. Moldova. Asta nu poate însemna progres, bunăstare și nu poate asigura un viitor predictibil cetățenilor acestei țări”, susține sursa citată.

În același context, Munteanu e de părere că Rusia este statul care și-ar dori foarte mult ca R. Moldova să accepte Tiraspolul în calitate de subiect al unei posibile federații, ceea ce ar genera numeroase efecte juridice și politice.

„Dintr-un foc, Rusia ar obține acceptarea de către Chișinău a obligației de a achita datoriile uriașe acumulate de regimul separatist transnistrean, aproape 6 mlrd $, pentru consumul de gaze naturale. În al doilea rând, Rusia ar rezolva pentru sine și problema finanțării acestei regiuni, care-și cere lunar retribuția, în condițiile în care bugetul federal al Rusiei plesnește din toate încheieturile, iar răbdarea oamenilor sfâșiați de impactul dezastruos al aventurilor separatiste din stânga Nistrului, pare să aibă anumite limite. Or, se știe foarte bine că de-a lungul ultimilor 25 de ani, singurul factor major, care a menținut pe linia de plutire acest regim separatist a fost sponsorizarea necondiționată a Federației Rusie – militar, economic, financiar, diplomatic și în toate alte chipuri în care i s-a cerut să-și sprijine făcătura. Ce ar însemna o federalizare cu unul sau mai mulți subiecți cu drept de veto? Vedeți că în acest moment, Curtea Constituțională nu poate remedia niște conflicte de legalitate nici măcar în raport cu UTAG, dar ce se va întâmpla atunci când 2 sau poate chiar mai mulți subiecți federali ar contesta aproape orice decizie luată de guvernul central!? Evident că ar conduce la blocarea tuturor politicilor considerate importante de guvernul central și interesele naționale ale R. Moldova”, a mai adăugat directorul „IDIS Viitorul”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ion 24.11.2016 11:00

Aduceti inapoi rata muta. E mai bine cu o rata muta decat cu unul care nu are timp sa gandeasca fiindca gura i-o ia inainte.

Dragos 24.11.2016 11:48

nebunul Sadovei vrea o federalizare al omului prost. Asta-i alesul Mafiei de stat, al alogenilor inslubri si al prostimii sadomazochiste, belita cu hahavele! Asta-i borfasul preazelos, preacurvios! Asta-i zaludul simbrias al besafonului gazos phutinist, ce sta cu ratul la ugerul de scorpie batrana al Zinaiudei Grechiauna si cu limba-n anusul matroanei de GBordelC. Caz patologic! Enclavizare! Manevre secesioniste somaleze, fabricate de o lichea fara identiate cu dispret fata de Natiunea majoritara. Depesare vrea la cracana, la metru, la schioapa! In stane, in raiale, in tzarcuri! Aripa satanei! Caiafa!!! Sa-l loveasca Sarsaila cu copitele-n gat. Smoala iadului sa fiarba pana si-n copiii lui. Din dorinta de mai bine, ii urez tumori maligne. Cancer fericit!!!

Marius Cosmin 24.11.2016 13:45

Marius Cosmin24.11.201613:42 Se face de ras prin declaratii pompoase, populiste si iresponsabile. Nu va fi lasat sa faca nimic din toaie prostiile pe care le debiteaza. Prin astfel de declaratii are in vedere sa DISCREDITEZE IMAGINEA RM IN LUME. O face intentionat! Dodon nu va avea de gand sa faca bine tarii. Dodon a venit presedinte sa aprinda spiritele separatismului si sa pregateasca un maidan care va da Rusiei motivul sa-si bage coada cat mai mult in treburile interne ale Rep. Moldova. Declaratii de genul: ''RM va adera la UE fara Transnistria si Gagauzia....ar trebui sa atraga atentia SIS-ului. ACESTEA SUNT ADEVARATE DECLARATII SEPARATISTE!

IoN 24.11.2016 17:00

Nu inteleg cum ar pitea fi un om care nu cunoaste istoria tarii, presedinte.Ca sa devii presedinte trebue sa stii cel putin istoriia adevarata a tarii.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md