17:09:49 27.01.2020
 
Stiri

DOC // Unicul și cel mai mare SPITAL rural din R. Moldova a fost ÎNCHIS. Ministrul Sănătății spune că nu va ceda PRESIUNILOR pe care le fac locuitorii din Cărpineni

Social 01.08.2019 13:12 Vizualizări8665 Autor: Ziarul National
DOC // Unicul și cel mai mare SPITAL rural din R. Moldova a fost ÎNCHIS. Ministrul Sănătății spune că nu va ceda PRESIUNILOR pe care le fac locuitorii din Cărpineni


Spitalul din Cărpineni, raionul Hâncești, a fost închis ieri, deoarece nu ar „îndeplini standardele de bază de evaluare și acreditate pentru spitale”, potrivit unui document al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acest lucru a nemulțumit locuitorii din Cărpineni, dar și din satele din apropiere.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu, a menționat că oamenii sunt indignați că li s-a închis spitalul. „Este adevărat, spitalul s-a închis. Acest spital, care nu a fost acreditat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, deservea anula în jur de 40 000 de persoane. Oameni din satele apropiate veneau la spitalul din Cărpineni. Anual erau tratați circa 3 500 de pacienți”, ne-a spus Cărpineanu.

Problema închiderii spitalului din Cărpineni a fost discută și la ședința de ieri a Parlamentului. Deputatul democrat Ghenadie Buza a întrebat-o pe ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, de ce s-a luat decizia de a închide acest spital.

„Oamenii mă întreabă pe mine de ce se închide spitalul. În cariera mea de peste 25 de ani, am operat sute de pacienți la Cărpineni. Chiar și eu am fost supus unei intervenții la acel spital. Este un spital cu tradiții, cu un colectiv foarte bun. Este un spital pe care trebuie să-l păstrăm, mai ales că infrastructura drumurilor de la Cărpineni până la Hâncești este foarte rea. Există riscul ca un pacient în stare gravă să nu mai ajungă la spitalul din Hâncești viu”, a argumentat deputatul.

De partea cealaltă, ministrul Ala Nemerenco a precizat că activează pe post de pompier la Ministerul Sănătății și că nu dânsa a închis spitalul din Cărpineni. „Eu am înțeles cum a supraviețuit acest unic spital rural din R. Moldova. Când venea un ministru, se făceau presiuni asupra sa ca să nu fie închis. Am numărat zece miniștri asupra cărora s-au făcut presiuni. Acum au început presiunile și asupra mea. Dacă vă arăt eu toate mesajele pe care le primesc zilnic în legătură cu spitalul din Cărpineni…Eu cuiva chiar i-am propus să mutăm capitală la Cărpineni”, a spus Ala Nemerenco.

În același context, ministrul a precizat că decizia privind închiderea spitalului a fost luată în baza unei evaluări făcute de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru că această unitate medicală reprezintă un real pericol pentru sănătatea oamenilor.

„Eu nici nu știu unde e Cărpineniul, dar tot satul, tot raionul Hâncești spune că vreau să închid spitalul. Eu nu voi încălca cadrul legal. În momentul în care un spital nu corespunde regulilor de acreditare, atunci el prezintă un pericol pentru pacienți. Un spital cu o secție de chirurgie care nu are un anesteziolog, sală de reanimare, reprezintă un pericol. Sunt foarte multe probleme acolo, pe care nu le voi spune din respect pentru oamenii care lucrează acolo. Atât timp cât voi fi ministru, mă voi conduce de cadrul legal și nu voi accepta presiunile la adresa mea”, a conchis Ala Nemerenco.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Falimentul politicii...

24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md