21:28:59 27.05.2024
Stiri

DOC // SIS, noi DEZVĂLUIRI despre cum ajung banii Kremlinului în R. Moldova. Doar într-un singur episod ar fi fost transferate în R. Moldova, în beneficiul Partidului „Șansă”, peste 65 de MILIOANE de ruble rusești

Actualitate 30.10.2023 10:13 Vizualizări2365 Autor: Ziarul National
DOC // SIS, noi DEZVĂLUIRI despre cum ajung banii Kremlinului în R. Moldova. Doar într-un singur episod ar fi fost transferate în R. Moldova, în beneficiul Partidului „Șansă”, peste 65 de MILIOANE de ruble rusești Facebook


Serviciul de Informații și Securitatea (SIS) susține că a deconspirat o schemă prin care resurse financiare din Federația Rusă, provenite din spălarea de bani de către fugarul Ilan Șor, ajung în R. Moldova și sunt destinate pentru finanțarea partidelor și candidaților la alegerile locale sprijiniți de fostul lider al Partidului „Șor”, scos în afara legii. Doar într-un singur episod au fost transferate 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro.

Potrivit SIS, acești bani ar fi fost destinați coruperii alegătorilor, în special celor din Bălți și Orhei.

„Candidații la funcția de primar în cele două municipii, Victoria Șapa și Alexei Lungu, au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”. Așa-numitele „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” sunt finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, menționează directorul SIS, Alexandru Musteața, într-o notă informativă transmisă Comisiei Electorale Centrale.

Victor Guțuleac, vizat în investigații privind spălarea banilor, deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri lui Shved, subliniază SIS.

Citește și: DOC // Candidații Partidului „Șansă” pentru Primăriile Orhei și Bălți riscă să fie EXCLUȘI din alegeri, pentru că „au primit finanțare ilegală de la grupul criminal „Șor”. CEC se întrunește în ședință EXTRAORDINARĂ pentru a examina argumentele SIS

„Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/ operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova. Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale condusă de Ilan Șor. Acesta figurează în calitate de beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeanca Federației Ruse, Anastasia Dronova, o persoannă din anturajul lui Andrei Goncharenko (pretinsul beneficiar al „Avia Invest”, care a deținut Aeroportul Internațional Chișinău)”.

Directorul SIS crede că alegerile locale ar fi doar o încălzire pentru „grupul criminal Șor”, care ar ținti fraudarea masivă a scrutinelor prezidențiale și parlamentare.

„În cazul accederii la funcția publică de nivel local, prin utilizarea fondurilor externe cu proveniență criminală, există riscuri iminente ca grupul criminal „Șor” va apela la aceleași procedee subversive și la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din anul 2025”.

În acest sens, SIS solicită CEC să excludă din cursa electorală cei doi candidați ai Partidului „Șansă”, Victoria Șapa și Alexei Lungu, „în scopul curmării intențiilor ostile a exponenților grupării criminale „Șor”, ce ar putea pune în pericol securitatea statului”.

Amintim că membrii CEC se convoacă astăzi, de la ora 15.00, într-o ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea SIS, Inspectoratului General al Poliției și subdiviziunilor teritoriale ale acestora.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md