06:55:02 24.05.2024
Stiri

DOC // Candidații Partidului „Șansă” pentru Primăriile Orhei și Bălți riscă să fie EXCLUȘI din alegeri, pentru că „au primit finanțare ilegală de la grupul criminal „Șor”. CEC se întrunește în ședință EXTRAORDINARĂ pentru a examina argumentele SIS

Actualitate 29.10.2023 11:30 Vizualizări2641 Autor: Ziarul National
DOC // Candidații Partidului „Șansă” pentru Primăriile Orhei și Bălți riscă să fie EXCLUȘI din alegeri, pentru că „au primit finanțare ilegală de la grupul criminal „Șor”. CEC se întrunește în ședință EXTRAORDINARĂ pentru a examina argumentele SIS


Candidații pentru funcțiile de primari ai municipiilor Bălți și Orhei, Victoria Șapa și, respectiv, Alexei Lungu, ar putea fi excluși din cursa pentru alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent. Cu o solicitare în acest sens a venit Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care a prezentat Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin intermediul unei sesizări expediate pe 27 octombrie, mai multe dovezi privind finanțare ilegală a acestor candidați de către „grupul criminal Șor”.

Potrivit unei scrisori semnate de către directorul SIS, Alexandru Musteața, cei doi pretendenți la funcția de primar au anunțat, în cadrul lansării programelor electorale, despre intenția de a „implementa proiecte de infrastructură și programe social-economice, care au la bază fapte de corupere a alegătorilor cu mijloace materiale și financiare provenite din spălarea de bani inițiate de către liderul grupării criminale „Șor” - cetățeanul R. Moldova și Israel, Ilan Șor”.

„Candidații Victoria Șapa și Alexei Lungu au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” (cazul Orhei și UTA Găgăuzia) finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, menționează directorul SIS.

Sursa citată subliniază că cetățeanul Victor Guțuleac deține un cont în banca din Kazahstan de pe care efectuează transferuri lui Shved.

„Este vorba de sume estimate la 65 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 654 000 de euro. Gestionarea contului/operațiunilor are loc de la distanță, din Moscova. Victor Guțuleac a fost vizat în investigații privind spălarea banilor în interesul grupării criminale condusă de Ilan Șor. Acesta figurează în calitate de beneficiar al mijloacelor financiare transferate de cetățeanca Federației Ruse, Anastasia Dronova, o persoannă din anturajul lui Andrei Goncharenko (pretinsul beneficiar al „Avia Invest”, care a deținut Aeroportul Internațional Chișinău).

În contextul celor expuse, în cazul accederii la funcția publică de nivel local, prin utilizarea fondurilor externe cu proveniență criminală, există riscuri iminente ca grupul criminal „Șor” va apela la aceleași procedee subversive și la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din anul 2025. Astfel, în scopul înlăturării cauzelor și condițiilor specificate în sesizare și curmării intențiilor ostile a exponenților grupării criminale „Șor”, ce ar putea pune în pericol securitatea statului, solicităm aplicarea art. 102 din Codul Electoral (articolul respectiv prevede excluderea candidaților din cursa electorală n.r.), se mai arată în sesizarea semnată de directorul SIS, Alexandru Musteața.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că urmează să se întrunească luni, 30 octombrie, ora 14.00, într-o ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, Inspectoratului General al Poliției și subdiviziunilor teritoriale ale acestora.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md