05:06:38 11.04.2021
 
Stiri

DOC // Procurorii oferă DETALII despre discuția dintre Plahotniuc și Dodon, în care ultimul spunea că PSRM ar primi din Rusia până la 700 de mii de dolari lunar: „Se observă clar că discuția între cele trei persoane pare a NU fi una serioasă”

Politică 23.09.2019 18:40 Vizualizări1890 Autor: Ziarul National
DOC // Procurorii oferă DETALII despre discuția dintre Plahotniuc și Dodon, în care ultimul spunea că PSRM ar primi din Rusia până la 700 de mii de dolari lunar: „Se observă clar că discuția între cele trei persoane pare a NU fi una serioasă”


Procuratura Anticorupție a încetat urmărirea penală privind finanțarea ilegală a PSRM din Rusia, după ce în spațiul public au apărut imagini în care președintele Igor Dodon, lider neformal al socialiștilor, îi spunea lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov că Federația Rusă alocă lunar 600-700 de mii de dolari pentru finanțarea formațiunii.

Potrivit ordonanței de refuz a începerii urmăririi penale, discuția dintre Dodon, Plahotniuc și Iaralov a avut loc la etajul trei de la fostul deja sediu al PD.

„Întâlnirea cu Igor Dodon a avut loc în una dintre sălile de audiență de la sediul central al PD, care din spusele lui Vladimir Plahotniuc a fost dotată cu tehnică având în vedere suspiciunile pe care le avea față de intențiile lui Igor Dodon de a-l impune să semneze în acordul de constituire a coaliției careva clauze care după părerea sa urma să compromită integritatea țării.

Astfel, la întrevederea planificată a participat şi vicepreşedintele PD, Serghei Iaralov, iar Igor Dodon a prezentat o listă cu cerințele obligatorii din partea PSRM în vederea creării unei majorități parlamentare, expuse pe trei file, ce includeau:

1. Acordarea unui statut special pentru Transnistria și federalizarea R. Moldova;

2. Schimbarea Constituției R.Moldova prin care următorul președinte să fie ales de Parlament și neapărat din partea socialiștilor;

3. Conducerea a mai multor ministere, printre care cel de Externe, Interne, al Apărării, al Finanțelor, al Educației și fotoliul de la Reintegrare;

4. Revenirea la prerogativele pe care le avea șeful statului până la data de 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra SIS:

5. Discuții trilaterale între R. Moldova, UE și Federația Rusă pentru revizuirea Acordului de Asociere;

6. Alegerea primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor, care întotdeauna înclină balanța împotriva unui ales prorus;

7. Modificarea legii privind limba de stat și acordarea limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică;

8. Relansarea posturilor TV ruse, prin anularea Legii antipropagandă.

Ulterior, din spusele lui Vladimir Plahohniuc, președintele R. Moldova, Igor Dodon a pus în discuție subiectul finanțării PSRM, ținând să precizeze că Federația Rusă în această toată perioadă de timp a finanțat acest partid, iar începând cu 1 aprilie 2019 finanțare fiind sistată”, se arată în documentul făcut public de jurnal.md.

După ce au ascultat declarațiile făcute de Plahotniuc și Iaralov, pe de o parte, și Igor Dodon, pe de altă parte, procurorii au decis să înceteze urmărirea penală. Și asta pentru că discuțiile privind finanțarea PSRM cu bani din Federația Rusă nu ar fi fost „serioase”.

„Din conținutul înregistrărilor audio – video, difuzate în spațiul public, se observă clar că discuția între cele trei persoane pare a nu fi una serioasă, observându-se că ambii oponenți politici se provoacă unul pe altul. Martorul Igor Dodon a mai comunicat că intenționat i-a provocat la discuții, pentru a putea înțelege mai multe detalii despre activitatea lor politică și cheltuielile pe care le deține un asemenea partid în R. Moldova, iar pentru a justifica că activitatea PSRM nu este implicată cu finanțări de peste hotare, a sugerat ridicarea rapoartelor financiare ale acestuia.

Într-un final, Igor Dodon a comunicat că toate declarațiile care au fost făcute împotriva sa și a partidului au avut același scop de a denigra activitatea lor politică și de a scădea încrederea oamenilor în PSRM.

În circumstanțele enunțate şi potrivit conținutului actului de sesizare, constatăm o diferențiere semnificativă a declarațiilor conducerii PD cu declarațiile președintelui R. Moldova Igor Dodon, care într-un final se contrazic unul pe altul. Respectiv, din considerentul că divergențele în aceste declarațiile nu au putut fi combătute în cadrul examinării procesului penal, s-a parcurs la verificarea acestora prin prisma circumstanțelor stabilite şi conform propriei convingeri aşa cum indică prevederile art.27 din Codul procedură penală.

Astfel, în rezultatul cercetării probelor administrate în acest proces, constatăm o cronologie de evenimente, care fiind luate în ansamblu permit a statua atât a supra veridicității declarațiilor, cât şi asupra lipsei elementelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzute de art. 1812 alin.(1) din Codul penal, adică, finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare al partidelor politice sau ale fondurilor electorale”, se mai arată în ordonanță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md