09:15:37 20.07.2019
 
Stiri

DOC // Încă un partid din R. Moldova acceptă dezideratul UNIRII R. Moldova cu România: „Expresie firească a idealului membrilor săi”

Alegeri 2018 10.09.2018 10:51 Vizualizări1421 Autor: Ziarul National
DOC // Încă un partid din R. Moldova acceptă dezideratul UNIRII R. Moldova cu România: „Expresie firească a idealului membrilor săi”

După ce și-au ales, în cadrul cadrul Congresului al VIII-lea extraordinar al partidului, un președinte nou - pe deputatul Tudor Deliu, liberal-democrații și-au trasat noi obiective pentru alegerile parlamentare din 2019.

În Rezoluția adoptată de participanții la cel de-al optulea congres al formațiuni se arată că Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) „acceptă dezideratul unirii Republicii Moldova cu România ca pe o expresie firească a idealului membrilor săi”.

Totodată, PLDM își asumă realizarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și mizează pe o coaliție largă, în cadrul familiei popularilor europeni, cu partidele partenere PAS și Platforma DA.

Vedeți mai jos întregul text al Rezoluției celui de-al VIII-lea Congres al PLDM:

Congresul al VIII-lea extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova constată că Republica Moldova se confruntă cu cel mai diabolic regim politic din toată istoria sa, caracterizat prin uzurparea puterii de către clientela politică a Partidului Democrat și preluarea controlului statului de un grup restrâns de persoane cu vădite inclinații spre dictatură și teroare.

Sistemul politic din ţara noastră a fost supus unei intervenții arbitrare, care are ca scop conservarea puterii pentru actuala guvernare. Democrația a fost transformată într-o fantomă, singurul scop al căreia este mimarea unor alegeri și legiferarea unei puteri politice impuse prin fraudă electorală și intimidare. Impunerea unui sistem electoral contestat de întreaga societate, dar și de partenerii externi ai Republicii Moldova, trădează planul actualei guvernări de a anihila influența partidelor politice și de a elimina orice concurenţă, toate cu un singur scop — menţinerea la putere cu orice preţ, contrar voinţei poporului.

Constituţia, care garantează bazele democratice de funcţionare a statului, a fost ignorată pe toată perioada guvernării Partidului Democrat, care a neglijat cu desăvârșire principiul separării puterii în stat. Parlamentul, instituţia principală în stat, nu mai reflectă opțiunea electoratului, iar configurația lui a fost modificată prin corupere, șantaj și presiuni de ordin juridice. Partidul Liberal Democrat a pierdut astfel 18 deputați, situația fiind una generalizată și care este comună tuturor partidelor reprezentate în Parlament. Legislativul a încetat să mai exercite una dintre funcţiile sale de bază — controlul parlamentar asupra procesului de implementare a legilor. Întregul proces politic și guvernamental este controlat de Partidul Democrat fără a avea consimțământul electoratului.

Guvernul este condus din umbră prin structuri paralele de persoane care nu dețin nicio funcție oficială în stat. Executivul este, la ora actuală, instrumentul prin care mafia îşi realizează propriile interese, acoperindu-se cu acţiuni populiste, în încercarea de a manipula încă o dată cetăţenii în ajunul alegerilor din 2019. Corupţia a afectat toate instituţiile publice şi este fenomenul ce defineşte esenţa guvernării actuale.

Republica Moldova garantează prin Constituție că unul din principiile de bază ale administrației publice locale este autonomia. Aceasta presupune dreptul şi capacitatea efectivă ale comunităților locale de a rezolva şi de a gira în cadrul legii, sub propria lor răspundere şi în favoarea populaţiei, o parte importantă din treburile publice, fapt demolat acum, totalmente, de Partidul Democrat. Șefii mai multor administrații locale sunt terorizați cu dosare penale inventate și obligați să părăsească țara sau să ceară azil politic în UE. Astăzi, practic, nu există primar care să nu aibă intentate 2-3 dosare penale gata pentru a fi șantajat în caz de nesupunere. Contrar voinței electoratului PD a ajuns să controleze, în mod fraudulos, mai mult de 700 de primării.

Prin decizia de invalidare a alegerilor locale în municipiul Chișinău, prin utilizarea sistemului judecătoresc, puterea politică, exprimată prin coaliția PDM, PSRM, PPEM, a distrus ultima iluzie despre funcționalitatea statului. Invalidarea mandatului noului primar ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, demonstrează adevărata miză a alegerilor parlamentare programate pentru 24 februarie 2019. Odată cu uzurparea puterii, procesul de reformare a justiţiei a fost deturnat, autocraţia devenind sursa legii, fapt ce subminează independenţa judiciară.

Republica Moldova se izolează tot mai mul la nivel internațional și devine partenerul unor regimuri autoritare declarate. Relațiile cu Uniunea Europeană și Statele Unite sunt tot mai dificile, iar suportul economic și financiar, extrem de necesar țării, a devenit imposibil din cauza derapajelor antidemocratice. În schimb regimul devine tot mai reacționar, iar manifestările de forță în raport cu orice formă de protest sunt tot mai prezente și mai violente. Republica Moldova încalcă cu nonșalanță toate acordurile internaționale în domeniul drepturilor omului, la care este parte și manifestă tot mai puțin respect pentru demnitatea umană și dreptul absolut de a nu fi torturat. Expulzarea celor 7 profesori de la liceul „Orizot, în condițiile unor riscuri evidente de a fi torturați la ei în țară, demonstrează lipsa de scrupule a regimului dictatorial din Republica Moldova.

Edificarea unui stat democratic este de neconceput fără o presă puternică şi liberă. În Republica Moldova însă media este puternic controlată politic, iar instituțiile independente sunt vulnerabile economic și sub o presiune permanentă din partea autorităților. Compania publică IPNA “Teleradio-Moldova” se află sub controlul total al puterii şi este utilizată de PD ca element al maşinăriei propagandistice, dezinformând şi manipulând cetăţenii.

PLDM susţine cu fermitate că democratizarea societăţii presupune, în primul rând, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Republica Moldova se confruntă cu grave probleme la acest capitol. Statul nu are nicio implicare în susţinerea sectorului asociativ, dimpotrivă, încearcă să-l subordoneze. PLDM constată o presiune crescândă asupra sectorului neguvernamental și o tendință clară de a impune un control riguros asupra acestuia.

În planul politicii externe guvernarea actuală face declaraţii de integrare europeană, folosindu-le drept paravan pentru acțiunile sale antidemocratice. În acelaşi timp, mediul de securitate de pe continentul european este afectat de războiul ruso-ucrainean, fapt ce pune în evidenţă necesitatea accelerării proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică. PLDM consideră că în problema transnistreană tentativele de substituire a formatului 5+2 prin negocieri directe, lipsite de transparenţă, cu oligarhi transnistreni, având la bază interesele reciproce de business, contravine intereselor naţionale şi ameninţă independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Sărăcia și depopularea este o consecință directă a declinului democrației și a economiei naţionale. Este o consecinţă a lipsei de viziuni şi rezultatul direct al subordonării economiei intereselor unor grupări politico-financiare, afiliate guvernării PDM. Actualmente, Republica Moldova are o economie distrusă, orientată spre consumul mărfurilor de import, sărăcia şi exodul masiv al cetăţenilor în căutarea unor surse de existenţă devenind cartea de vizită a statului. Mediul de afaceri şi climatul investiţional se află în continuă degradare. Mii de mici afaceri s-au închis doar în ultimii ani din cauza presiunilor structurilor criminale secundate de instituțiile statului. Estorcarea oamenilor de afaceri, acapararea proprietăţilor şi a afacerilor prospere au impus exodul acestora. Republica Moldova a pierdut masiv din baza impozabilă, iar mediu de afaceri s-a degradat puternic.

Agricultura s-a transformat într-o activitate de subzistenţă a majorităţii covârșitoare a ţăranilor. Infrastructura agro-industrială ca și piaţa agricolă naţională este practic inexistentă. Sistemul de susţinere a agriculturii este ineficient, netransparent şi clientelar, iar imixtiunile brutale ale autorităţilor centrale, prin instituirea barierelor tehnice la exportul produselor agricole, descurajează exporturile, reducând drastic veniturile producătorilor.

Lipsa acută de cadre didactice, dotarea insuficientă a instituţiilor de învățământ, lipsa unui mecanism viabil de stimulare şi protejare a pedagogilor a provocat degradarea școlilor și scăderea randamentului sistemului de educație. Statul se concentrează pe proiecte grandomane și inutile, cum ar fi Arena Chișinău, în timp ce din sistemul de educație lipsesc aproximativ 2000 de profesori. Reușitele la mai multe materii scad dramatic în ultimii ani, fapt care lipsește Republica Moldova de perspective de dezvoltare în domenii extrem de importante cum sunt IT sau cele tehnice.

În perspectiva alegerilor parlamentare din 2019, PLDM reprezintă opţiunea ce oferă şansa de renaştere, modernizare şi refacere morală.

PLDM are misiunea de a reabilita noţiunile de democraţie şi libertăți individuale.

PLDM acceptă dezideratul unirii Republicii Moldova cu România ca pe o expresie firească a idealului membrilor săi.

PLDM oferă o nouă viziune asupra dezvoltării Republicii Moldova și își asumă realizarea integrală a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, drept unica modalitate de obținere a statutului de țară candidat la aderare.

PLDM mizează pe o coaliție largă, în cadrul familiei popularilor europeni, cu partidele partenere PAS și Platforma DA.

Noi, delegaţii la Congresul al VIII-lea extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova, credem cu tărie că viitorul prosper al Republicii Moldova este garantat doar în cadrul Uniunii Europene, în componența căreia se vor realiza și aspirațiile seculare ale națiunii române.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Chișinău, 9 septembrie 2018”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Anton 10.09.2018 11:47

PLDM,PAS,DA tot aceiasi haita si slugoi a lui Filat si Topa impreuna cu Platon au furat tara , ce indrugati care unire, Nastase a spus clar la un post TV rusesc din numele la toti voi ce parere are de unionisti si ca sunt niste visatori.

Ilie 10.09.2018 11:48

Au furat citeva miliarde, colaboreaza cu PPDA si PSRM, iar pentru ca sa se mai faca vizibili, se fac unionisti.

Mihai 10.09.2018 13:12

Marea UNIRE în acest partid o făcut-o Filat cu Olga Roman și purta o discuție cu Băsescu.

GeoT 10.09.2018 17:42

V-ati ales un lider bun. Iar acceptarea dezideratului unirii in programul partidului este o alegere inteleapta. Sa fie intr-un ceas bun!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md