08:34:08 13.07.2020
 
Stiri

Discuții APRINSE în Parlament privind numirea a trei noi membri la CEC. Candu este dispus să acorde 30 de VOTURI Blocului „ACUM” pentru a avea un CEC depolitizat. Greceanîi: „Vă rog să vă CALMAȚI”

Politică 16.07.2019 15:04 Vizualizări2404 Autor: Ziarul National
Discuții APRINSE în Parlament privind numirea a trei noi membri la CEC. Candu este dispus să acorde 30 de VOTURI Blocului „ACUM” pentru a avea un CEC depolitizat. Greceanîi: „Vă rog să vă CALMAȚI” captură privesc.eu
Candidații propuși la CEC


UPDATE // Parlamentul a votat pentru ca Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi să fie desemnați în calitate de candidați pentru suplinirea funcției de membru al CEC. Pentru Dumitru Pavel au votat 55 de deputați, pentru Cimil - 56, iar pentru Lebedinschi - 54. Totuși, pentru numirea acestora în calitate de membri ai CEC mai e nevoie de un proiect de Hotărâre a Parlamentului. Astfel, Comisia juridică pentru numiri și imunități a cerut o pauză de 15 minute pentru a pregăti și cel de-al doilea proiect.


PSRM, PAS și PPDA au propus astăzi în Parlament trei candidați pentru funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), iar acest lucru i-a nemulțumit pe reprezentanții fracțiunii PD.

Democrații cred că reprezentanții Blocului „ACUM” ar trebuie să organizeze, așa cum au promis în campania electorală, un concurs public privind suplinirea funcțiilor vacante la CEC. De asemenea, democrații au acuzat majoritatea parlamentară că nu a fost respectat dreptul la reprezentarea proporțională a numirii membrilor CEC. Astfel, un membru al CEC urma să fie propus de PD, spun democrații.

„În campania electorală ați spus că sunteți mai buni decât noi și că feți proceda altfel ca noi. Dacă tot ați spus că sunteți un adept al organizării concursurilor, atunci puteți cere câte două-trei candidaturi de la fiecare fracțiuni și după audierile în Comisia juridică să fie desemnați candidații. Cred că putem schimba și Codul Electoral la capitolul desemnarea candidaților la CEC. Aveți 30 de voturi din partea PD și sunt sigur că într-o săptămână poate fi schimbat Codul Electoral”, a spus deputatul democrat Andrian Candu.

Președintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a menționat că, personal, optează pentru organizarea concursurilor, doar că la 1 august începe deja perioada electorală și organizarea unui concurs ar lua mult timp.

Deputații socialiști au propus aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului, care prevede încheierea dezbaterilor. „Acest articol poate fi aplicat, dar nu în mod abuziv, după a doua întrebare”, a amintit Candu.

Președintele Parlamentului a replicat că viziunea PD a fost deja expusă de Sergiu Sârbu și e suficient. „Vă rog să vă calmați”, a punctat spicherul.

Ulterior, candidații desemnați pentru funcția de membru al CEC, Maxim Lebedinschi (PSRM), Dumitru Pavel (PPDA) și Dorin Cimil (PAS) au dat asigurări că, odată numiți în funcție, vor respecta legislația în vigoare și vor face abstracție de către ce fracțiune au fost propuși.

Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de cinci ani, iar componenţa nominală a acesteia se confirmă prin hotărâre de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Denis 16.07.2019 19:39

Pai daca acei trei mambri propusi de majoritate sunt afiliati politici, pe cand Blocul ACUM a promis ca institutiile vor fi independente.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md