07:23:42 22.01.2019
 
Stiri

Ar putea atacul asupra Siriei să ducă la RĂZBOI? Explicațiile expertului în securitate

Știri 14.04.2018 14:15 Vizualizări1127 Autor: Ziarul National
Ar putea atacul asupra Siriei să ducă la RĂZBOI? Explicațiile expertului în securitate sursa: digi24.ro

Hari Bucur, expert în securitate, a explicat care sunt cele două mari preocupări ale Rusiei în Siria. Expertul a menționat de promisiunea Rusiei din 2013, că va curăța Siria de arme chimice și de cât de favorabil este războiul civil din Siria pentru Rusia.

„Rusia, care face jocurile în Siria, are două preocupări. Să nu fie certată mai serios pentru faptul că în 2013 a promis că va curăța Siria de armele chimice. A doua grijă e să nu se schimbe cursul războiului civil, favorabil guvernului sirian.

Nu e încă o victorie anunțată, războiul nu încetează prin victoria lor, dar sunt foarte aproape. Orice intervenție din străinătate împotriva forțelor guvernamentale e văzută de Rusia ca o schimbare a cursului atât de favorabil, pentru Rusia, a războiului civil din Siria, care datează din 2011.

Rusia, în momentul în care s-a confirmat existența unui atac cu arme chimice, imediat a ridicat glasul propagandistic și prin voci diplomatice au anunțat că e inacceptabil orice răspuns, că n-ar fi adevărată situația cu armele chimice și alte declarații neacoperite de probe și de fapte, doar cu scopul de a nu păți una din aceste două griji: de a fi criticată juridic pentru că nu și-a îndeplinit angajamentul de a curăța Siria de arme chimice și ideea că ar putea pierde un război aproape câștigat.

SUA și-au propus de la început să facă un gest de sancţionare militară a unei situații inacceptabile din punct de vedere al dreptului internațional, cea de folosire a armei chimice împotriva propriului popor. Au ales cu grijă țintele, ca să nu se ajungă la o escaladare a loviturilor. Ţintele sunt legitime din punct de vedere al producției de arme chimice și de distrugere în masă.

Nu se așteaptă nimeni la o altă consecință decât de natură diplomatică: proteste, explicaţii mai ales din partea Moscovei.

Nu vorbim de escaladare, care să ducă la un război. Dacă ar fi să lovească la rândul lor rușii, ar trebui să lovească ținte de pe teritoriul Siriei, care ar fi în grija uneia dintre țările din coaliție, ceea ce nu se întâmplă”, explică Hari Bucur, expert în securitate.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac aerian coordonat împotriva Damascului, ca pedeapsă pentru folosirea armelor chimice împotriva civililor.

Preşedintele american Donald Trump a spus că scopul intervenţiei aeriene este să-l împiedice pe liderul sirian Bashar al Assad să mai folosească arsenalul chimic de care dispune.

Atacul are loc la un an de la cel precedent, ordonat tot de Donald Trump, şi tot după ce regimul de la Damasc folosise arme chimice împotriva civililor sirieni. Marea diferenţă este că atacul de azi-noapte este doar o primă etapă, iar cele trei mari puteri implicate îşi rezervă dreptul de a reveni cu atacuri, dacă vor considera necesar.

De partea lor, sirienii susţin că ar fi doborât 13 rachete. Chiar în momentul în care liderul american anunţa atacul, la Damasc s-au auzit explozii puternice şi a intrat în funcţiune apărarea antiaeriană.

Prima reacţie a Rusiei, aliatul Siriei, a venit de la ambasadorul rus la Washington. Acesta a declarat că atacul este o insultă la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin şi că vor exista consecinţe ale acestui atac. Şi Iranul, alt aliat al Siriei, a reacţionat. Teheranul acuză Occidentul că a atacat Siria, fără dovezi palpabile.

Sursa: digi24

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md