05:45:33 14.07.2024
Stiri

DEZBATERI // Poți fi gras și sănătos?

Știri 26.12.2017 08:01 Vizualizări2129 Autor: Ziarul National


DEZBATERI // Poți fi gras și sănătos? Sursa: digi24.ro

Unii cercetători consideră că excesul de greutate nu amenință sănătatea, dacă persoana în cauză are o stare generală bună și se bucură de o inimă și plămâni puternici. Înseamnă asta că pacienții obezi se pot limita la o activitate fizică regulată, fără să se concentreze neapărat pe obiectivul pierderii în greutate? Răspunsul nu e așa simplu.

O dezbatere recurentă agită comunitatea științifică internațională în legătură cu posibilitatea de a accepta că pot coexista o bună formă fizică și excesul de greutate, relatează The Conversation.

Unii cercetători consideră că într-adevăr, excesul de greutate nu amenință sănătatea atât timp cât starea fizică este bună, adică inima și plămânii sunt în bună regulă. Iar campaniile gen „Mișcați-vă”, lansate pe scară largă în Statele Unite, sunt centrate pe ideea că antrenamentul fizic este bun pentru sănătate, fără a avea ca obiectiv primordial pierderea în greutate.

Însă pentru persoanele supraponderale a scăpa de kilogramele în plus s-ar putea să se dovedească mai important pentru sănătatea lor decât a fi pur și simplu în formă. De fapt, dovezile științifice arată că exercițiile fizice în sine nu sunt o modalitate eficientă pentru a pierde în greutate. Mai exact spus, o pierdere semnificativă în greutate depinde, înainte de toate, de ceea ce mâncați, chiar dacă regimul alimentar trebuie însoțit de exercițiu fizic.

Mulți oameni grași consideră că dacă merg zilnic pe jos 10-15 minute sau dacă folosesc un aparat destinat să le măsoare activitatea fizică este suficient, pentru că mișcarea ar avea mai multă importanță decât controlul greutății. De fapt, acest mesaj este fals. Excesul de greutate are mai multă importanță pentru sănătate decât forma fizică bună.

Pentru majoritatea dintre noi, excesul de greutate este legat direct de capacitățile noastre fizice. Teoretic, excesul de greutate face mai dificil exercițiul fizic.

Numeroase studii au considerat pregătirea fizică și corpolența două entități distincte, pentru că ele par legate, cel puțin aparent, de două concepte diferite. Noțiunea de „a fi în formă” ține de modul în care inima și plămânii oxigenează mușchii, în timp ce corpolența înseamnă înălțimea și greutatea.

Totuși, ambii parametri sunt influențați de greutatea proprie. Modul în care „se calculează” condiția fizică pentru două persoane care au aceeași capacitate de oxigenare, dar greutăți diferite arată că a cântări mai mult înseamnă a fi mai puțin în formă fizică.

Ceea ce medicii înțeleg prin exces de greutate este, în realitate, indicele de masă corporală (IMC), care măsoară masa de grăsime a corpului în funcție de înălțime și greutate.

Oamenii sunt adesea surprinși de ceea ce este considerată a fi o greutate normală. Pentru a se găsi în limitele normalității, un individ care are 1,68 metri trebuie să cântărească maximum 72 de kg. Dacă aceeași persoană cântărește mai mult de 85 de kg, e considerată obeză.

La propriu vorbind, obezitatea nu înseamnă că persoana respectivă este automat într-o stare fizică proastă. Există persoane obeze care aleargă zilnic, după cum există și persoane slabe care nu sunt în stare să alerge un kilometru. Pe de altă parte, o persoană cu mușchi poate fi catalogată drept obeză, pentru că mușchii cântăresc mai greu decât grăsimea. Însă, din păcate, toate acestea sunt excepții, și nu regulă.

Studii mai noi arată că o persoană catalogată drept obeză are foarte puține șanse de a avea o bună condiție fizică. Deci, în societatea noastră, a fi obez echivalează cu a nu fi în formă în general.

Pentru persoanele obeze, un sfat: e mai bine să se preocupe de slăbit decât să se concentreze pe forma lor fizică. Un exces de greutate face mai dificilă mișcarea, deci și exercițiile sunt mai dificil de executat. Adesea, obezii sunt incapabili să depună un efort fizic, ținând cont de volumul lor corporal, de mobilitatea redusă și durerile articulare.

Fiziologic, este mai greu pentru un obez să ducă la îndeplinire același volum de exerciții ca o persoană cu greutate normală, din cauza kilogramelor suplimentare pe care el trebuie să le „care” după sine. Persoanele „mai mari” au nevoie de mai mult oxigen pentru același tip de exercițiu. Unele dintre ele mărturisesc că simplul mers le pare greu. Iar o condiție fizică bună este mai greu de atins, dacă nu vă puteți mișca cu ușurință.

Calitatea vieții

Dezbaterea despre forma fizică și corpolență se duce în jurul studiilor care demonstrează următorul lucru: în raport cu persoanele cu greutate normală, oamenii supraponderali au de două ori mai mare riscul de deces din cauza indicelui lor de masă corporală (IMC). Aceste studii arată totodată că există o rată relativ mică de persoane care sunt obeze, dar au o condiție fizică bună.

Pe de altă parte, mortalitatea nu este singura problemă. Este dovedit că obezitatea predispune la diabet, la maladii cardiace și la îmbolnăvirea ficatului. Sunt probleme de sănătate care presupun luarea zilnică de medicamente sau necesitatea unor injecții zilnice sau chiar intervenții chirurgicale dificile. Chiar dacă un IMC ridicat nu duce în mod obligatoriu la un deces prematur, asta nu înseamnă că nu va avea nicio urmare asupra sănătății dumneavoastră.

Exercițiul fizic poate cu siguranță să îmbunătățească starea sănătății, mai ales dacă este vorba de diabetici sau persoane cu boli hepatice cauzate de un exces de grăsime. Însă ceea ce trebuie să înțelegem este că sportul nu poate rezolva singur toate problemele, în timp ce slăbitul poate să le amelioreze - sau chiar să le rezolve, în unele cazuri - grație pierderii în greutate, care duce la scăderea masei de grăsime din corp.

Excesul de greutate are, totodată, dincolo de efectele asupra sănătății propriu-zise, și alte consecințe. E vorba despre insatisfacția care rezultă din calitatea vieții. Pacienții obezi, de pildă, nu-și pot însoți copiii într-o serie de experiențe, cum ar fi un montagne-russe. Sau pur si simplu, din cauza corpolenței, au dificultăți în a se încălța sau chiar în a-și face igiena zilnică.

În concluzie, intensificarea activității fizice fără a urmări și o pierdere în greutate nu va ameliora vizibil viața acestor pacienți. Îmbunătățirea sănătății și a calității vieții este posibilă dacă se face mișcare zilnic, dacă se mănâncă sănătos, dar mai ales, dacă se pierde în greutate.

Sursa: digi24.roParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md